Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj ![]()
Chtěla jsem se zeptat, jentak pro představu, kam jste letěli s dítětem nejdál a jak staré bylo. ![]()
Vidím různě na instagramu, kolik lidí léta s dětmi daleko a asi v pohodě, já z toho mám docela respekt. ![]()
My jsme letěli v 9m do Řecka, cestu tam spala asi 30 minut. Pak jsem jí dávala pořád něco nového na hraní - hračky jí nezajímaly, ale různé papíry jo.
Cestu zpět celou prospala, vzbudila se až při hlášení, že budeme klesat a přistávat.
V únoru letíme do Říma, cesta cca stejná, tak to se taky dá v pohodě zvládnout.
Hlavně na ní tentokrát budeme čtyři, kdyby nespala. ![]()
Chtěli bychom někam v září, to jí bude 21m, ale stále nevíme kam, roli hraje i ten čas letu. Jelikož se pak chceme snažit o druhé, tak si říkáme, že teď nebo nikdy někam dál.
Nejlepší by bylo, kdyby jí moje mamka pohlídala, je na ní až zvyklá, občas je u ní přes noc v pohodě, ale asi nechci mamku otravovat cca 5 nocí. ![]()
A zas nechci malou trápit dlouhým letem, bojím se, že by to na ní bylo moc.
Je dost neposedná a nechci otravovat ostatní v letadle. ![]()
Tak to vidíme asi jen na Barcelonu, tam jsme ještě nikdy nebyli a hrozně mě láká.
Uvidíme jak zvládne ten let do Říma. ![]()
Moc všem děkuji
PS: Vím, že každé dítě je jiné, ale ráda si počtu vaše zkušenosti ![]()
Troufla jsem si s pětileťákem do Řecka a byl to denní let. Přesuny v noci a vstávání brzo ráno jsem neriskovala. Dovolenou si chci užít a ne otravovat cizí lidi brekem vlastního dítěte.
Ja letela s triletou dvakrat na Floridu, 11 hodin letu s prestupem. Celkem 20
hodin na ceste.
Dalo se, ale temer jsem nespala, takze po priletu velka unava. Ale stacilo se jednou poradne vyspat a ok.
S takhle malým dítkem bych nikam neletěla déle jak cca 2 hodiny.. ani ne tak kvůli němu, ale spíš kvůli okolí, protože nikdy nevíš, co mu bude, jak se bude chovat a zda neprobrečí cestu.. to bych se viděla v pr..li… takže ta Barcelona bude OK.. ![]()
Já myslím, že malé děti se v letadle netrápí
Trápí se jen rodiče a spolucestující ![]()
No s miminem u ktereho bych si nebyla jista zda to neprorve bych taky nikam neletela. To je trapeni vsech vcetne spolucestujicich. S tim triletym uz se to da, zaklad je vzit dostatek oblibenych dobrutek a tablet
sedela, nervala, nikde nelitala a dokonce sem tam spala (lepsi byly cesty zpet na noc).
Období kolem dvou let je za mě to nejhorší na cestování s dětmi. Aspoň teda u nás, protože obě měly ty klasické záchvaty vzteku s válením se po zemi. Mě to nechávalo už časem klidnou, ale není to fajn vůči okolí. Ale i tak jsme od necelého roku věku dětí létali k moři. Buď Kréta a nebo Turecko. Oboje jsou cca 3 hodiny letu a děti to zvládaly dobře. Jednou jsme uvázli při odletu skoro 4 hodiny na letišti. To nás zachránila místní hračkárna, přivezli jsme fakt super věci. Jen to nechce zpětně přepočítávání na koruny, to by měl člověk infarkt…
@MartinkaD25 píše:
Ahoj
Chtěla jsem se zeptat, jentak pro představu, kam jste letěli s dítětem nejdál a jak staré bylo.
Vidím různě na instagramu, kolik lidí léta s dětmi daleko a asi v pohodě, já z toho mám docela respekt.![]()
My jsme letěli v 9m do Řecka, cestu tam spala asi 30 minut. Pak jsem jí dávala pořád něco nového na hraní - hračky jí nezajímaly, ale různé papíry jo.
Cestu zpět celou prospala, vzbudila se až při hlášení, že budeme klesat a přistávat.
V únoru letíme do Říma, cesta cca stejná, tak to se taky dá v pohodě zvládnout.
Hlavně na ní tentokrát budeme čtyři, kdyby nespala.
Chtěli bychom někam v září, to jí bude 21m, ale stále nevíme kam, roli hraje i ten čas letu. Jelikož se pak chceme snažit o druhé, tak si říkáme, že teď nebo nikdy někam dál.
Nejlepší by bylo, kdyby jí moje mamka pohlídala, je na ní až zvyklá, občas je u ní přes noc v pohodě, ale asi nechci mamku otravovat cca 5 nocí.
A zas nechci malou trápit dlouhým letem, bojím se, že by to na ní bylo moc.Je dost neposedná a nechci otravovat ostatní v letadle.
Tak to vidíme asi jen na Barcelonu, tam jsme ještě nikdy nebyli a hrozně mě láká.
PS: Vím, že každé dítě je jiné, ale ráda si počtu vaše zkušenostiUvidíme jak zvládne ten let do Říma.
Moc všem děkuji
dala jsem s dvema dětma 22 měsíců a skoro 5 let let se dvěma přestupy, celkem 17 hodin na cestě, a hodina ve frontě na pasové a vízové kontrole, let překvapivě v pohodě, ale ta hodina ve frontě už byla na ně prostě moc, vyváleli tam kde co, naštěstí jsem letěla do země, kde nemají problémy s dětmi, takže jsem já byla za upjatou, která je má nechat v letadle a v hale v klidu vyběhat
, jo a dcera se mi málem ztratila na letišti v Římě
ted se tomu směju, tenkrát jsem se málem zhroutila
dost mi pomohla při dlouhých letech ta soukromá obrazovka na každé sedaččce a taky že jsme letěli na noc
@nozu píše:
Období kolem dvou let je za mě to nejhorší na cestování s dětmi. Aspoň teda u nás, protože obě měly ty klasické záchvaty vzteku s válením se po zemi. Mě to nechávalo už časem klidnou, ale není to fajn vůči okolí. Ale i tak jsme od necelého roku věku dětí létali k moři. Buď Kréta a nebo Turecko. Oboje jsou cca 3 hodiny letu a děti to zvládaly dobře. Jednou jsme uvázli při odletu skoro 4 hodiny na letišti. To nás zachránila místní hračkárna, přivezli jsme fakt super věci. Jen to nechce zpětně přepočítávání na koruny, to by měl člověk infarkt…
jo, moji rodiče letěli s mou dcerou, když měla 2 roky a 9 měsíců do Bulharska, když to někdo vzpomene, taťka je rudý a zpocený až na zadku i dnes
mamka prý řekla no a co, však nás ti lidi neznaj
![]()
ona prý vyváděla hrozně už na letišti, v letadle i na příletovém letišti, ječela, válela se po zemi, chytala za nohy ostatní cestující ve frontě, vytahovala clonu na okně, když měla být zatažená, klečela na sedadle …….
Letěla jsem s 1,5letou na Floridu za sestrou, ty malé děti podle mě cestování snášejí nejlépe. Do dvou let navíc nemusí platit za letenku (jen ty letištní poplatky) a na dálkovém letu dostanete místo s postýlkou před sebou a spoustou prostoru pro nohy. Malá hned po vzlétnutí usnula, letušky přede mě naistalovaly postýlku, odložila jsem malou a ta celý let prospala. Jak to letadlo hučí a trošku vibruje, tak se jí to líbilo ![]()
To je vždycky loterie, já si živě vybavuju, jak mi bylo trapně se sotva sedícím miminem, když nám přinesli všechny ty krabičky s jídlem a jeho zajímal nejen můj tác, ale taky tác vedle sedícího pána v obleku. Svoje jídlo jsem zase rychle nechala odnést (taková škoda) a pán ochotně sbíral ubrousky i vidličky, ale…
Druhá scénka kolem roku a půl - chtěl a neměl vlastní sedadlo. Řev a zmítání celou dobu, co jsme vzlétali a přistávali, jinak mohl postávat. Pan letušák se snažil nabídnout různé věci, ale všechno marný.
Ale nějak to dopadne.
Barcelona je mimochodem výborný nápad.
@Sedmnactnulajedna také jsem chtěla vždycky letět s malou do těch dvou let, dokud měla zadarmo letenku - nacvičovaly jsme doma i v autobuse sezení na klíně s připoutáním - neexistovalo, kopání, zmítání, řev - ale ona má ADHD
Bangkok, Singapur, Denpasar, Kuala Lumpur, Las Vegas, Brisbane, ale vsechno az po patem roce veku. Kratsi lety po Evrope bych si troufla driv, ale tehdy nebyla Evropa v planu.
Po Evropě bych si troufla snad v každém věku. Opakovane jsme letěly do USA, různá místa, vždy s přestupem. Zaclo to, když bylo synovi 15 měsíců, pak i se dvěma (dcera rok, syn 2,5 roku…), Celkem asi 5× za jejich předškolní věk. Let a v zásadě i presuny po letišti byly celkem ok. Nejhorší byla sněhová bouře, která nás presmerovala na jiné letiště, vsechny odlety zrušeny, vsechny hotely v okolí letiště plné, fronta na taxi na několik hodin… No a odlet až další den odpoledne. Ale radši zariskuji potíže než sedět doma ![]()