Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Řešíme doma takové dilema. Původně jsme na svátky chtěli letět někam do tepla, ale nějak nám do toho vstoupila příroda
Nemám odvahu v tomhle stádiu někam letět a vím, že se na to letecké společnosti nijak moc netváří. Budu v 8. měsíci.
Napadlo mě zkusit nějaký pobyt v horách, ale já němůžu alkohol, sauna / wellness taky padá. Lyže ani žádné velké tůry taky nedám… Tak vlastně nevím, jestli to za to stojí.
Máte s tím zkušenosti, nějaká doporučení? Byly jste takhle někde těsně před porodem (v zimě)
Napadá mě jediné řešení - co kdybys prostě na Vánoce byla v klidu doma?
A hlavní důvod, proč na Vánoce někam vycestovat, byl jaký? Pokud koupat se v moři, tak to poněkud padá. Pokud zdrhnout z městského mumraje a nechat se obskakovat, volila bych hotel se službami někde v ČR. A pokud ti pobyt mimo domov nenabízí nic, co by ti udělalo radost (wellness ne, lyže ne, alkohol ne… tak co teda jo?), tak prostě v klidu oslavte poslední Vánoce ve dvou doma, přece není žádná povinnost někam jezdit ![]()
Ne, byla bych doma ve svém klidu a pohodlí. 8. měsíc už může být nejistý kvůli potížím nebo riziku předčasného porodu, takže bych rozhodně necestovala do zahraničí a na české hory možná s tím, že budu polehávat u krbu a občas dám procházku. Ale každý má svůj životní styl, dělej, jak ty uznáš za vhodné a na co se cítíš.
Byla bych v klidu doma..s rodinou…
V 8m bych na pobyt/dovolenou nejela
Řešili jsme jsme něco podobného, teda 7. mesic a listopad. Vybrali jsme hotel s polopenzí a wellness. Z toho si užiju bazén, jídlo, procházky, kulečník… objevila jsem jedno nealko víno, co mi chutná, tak bereme zásoby s sebou ![]()
Dotaz zněl jinak. Vím. Ale v tomhle stupni těhotenství bych relaxovala doma u pohádek. Nebo maximálně navštívit rodinu. Pobyt bych odložila.
Na MD jsem nastupovala na začátku ledna, takže jsem byla v podobné situaci jako ty. Mám tedy ještě jedno starší dítě.
Pokud se prostě chceš vyhnout vánocům a tomu shonu kolem, jde to i doma ![]()
Nepekla jsem cukroví, neměli jsme nikoho pozvaného na obědy, večeře atp, které bych musela připravovat. Štědrovečerní večeři jsme s manželem uvařili společně, ale i bez toho by to šlo… já využila volna na kadeřnici, pedikuru a tak podobně ![]()
My milujeme Vánoce doma… ![]()
Ale jinak kdybych takhle těhotná měla v zimě někam jet a nemusela moc hledět na finance, tak to bude wellness hotel s dobrou restaurací. A jela bych na hory (nebo možná do lázní). Můžeš absolvovat pedikúru, manikúru, zajít ke kadeřnici, dát si jakoukoliv masáž vhodnou pro těhotné, prohřát se ve vířivce, projít se (miluju zasněžené hory), v restauraci vyzkoušet něco nového… A co já vím co ještě.
Největší divočina, kterou jsem já dělala takhle před porodem bylo spaní pod stanem, ale mně bylo dobře, nic mě nebolelo, nebylo to na druhém konci republiky… a byl prostředek léta.
Do zahraničí bych takhle pozdě už jet ani netoužila.
Jela bych kamkoliv po ČR, kde by mi vyhovovalo okolí a zařízení hotelu ![]()
Do přírody nemusí hned znamenat do hor a i v těch se vždy najde nějaká procházka která nijak závratně nestoupá. Nebo bazén, restaurace, kavárna, jak je libo.
Já jsem byla na víkend na Šumavě ( železna ruda) asi 3 týdny před termínem…ale bylo to v létě teda
a vlastně jen proto že nás tam pozval švagr na oslavu kulatin. Měla jsem sebou tašku do porodnice a ocihnute kam kdyžtak jet
v zimě bych si asi užívala klídek a pohodlí domova.
Já už v 8mém měsíci měla mimino na světě … ![]()
Takže se ti taky může stát, že budeš mít na Vánoce super pobyt v porodnici … ![]()
Ale měla bys to dilema vlastně vyřešený ![]()
Asi bych vážně zustala u pobytu někde v čr, ten hotelový pobyt se službami zní dobře @ugluk
@Šmoulice no, to by bylo, ale jo, beru to v potaz právě, že už klidně můžu rodit ![]()
Menčí procházky a pedikůru bych mohla zvladnout. Asi se na ferovku zeptám doktora na příští kontrole, jak to vidí s porodem.
Díky, zkusím něco v tohle stylu. Moc se mi nechce být doma, potom budu doma několik měsíců. Mám strach, že se z toho zblázním
@Arabelloe no doktora se ptát můžeš ale ten ti nic nepoví..prostě až to přijde tak to přijde…ráno můžeš mít zamčeno na 10 zapadu a večer ležet na porodním sále…takhle to měla sestřenka…ráno se cítila divne, tak se na prohlídce ptala doktora jak to vypadá…on že se nic nechystá…tak jeli domů a jen condoheli tak se otočili a jeli zpátky protože ji odtekla voda a začaly kontrakce
pomobede bylo mimčo na světě
Příspěvek upraven 25.10.25 v 20:12
Na Vánoce už snad budeme s prckem doma, jsem v 8. měsíci nyní. Ale užila bych si Vánoce doma, maximálně bych jela někam na prodloužený víkend někam do hor, pokud by mě to lákalo. Procházky na čerstvém vzduchu a pohodička u krbu. Ale to mám i doma. Ale my obecně na Vánoce zůstáváme doma, jezdíme pryč mimo vánoční svátky.
Musíš počítat s tím, že porod může přijít dřív nebo se tvůj stav o hodně zhorší. Jsem ve 33. tt a zvládám 5-8 km procházky, chodit do práce, starat se o domácnost, ale únava je větší než před měsícem. Každý týden už je znát. Před měsícem jsem nechtěla končit v práci a teď už se těším. Dopředu bych nic neplatila, bála bych se, že to propadne. Do zahraničí bych nejela v žádném případě (maximálně pár km za hranice), i pojištění je ve třetím trimestru nákladné.