Kam po rodičovské dovolené?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Kam po RD?
Prosím o radu. Šla jsem na mateřskou a potom rodičovskou dovolenou v červenci 2015. V práci mi vycházeli maximálně vstříc ohledně směn. Měla jsem vlastně protisměnu partnera. Tudíž jsem si vybrala maximální rodičák a končí mi v lednu…to jsem tenkrát v práci i nahlásila.
Teď mi psali, že se mám tedy v lednu vracet, jenže se bohužel komplet změnilo vedení a směny si plánuje podle svého. Partner dělá na směny a třeba odpolední do půlnoci…tudíž nemám šanci jet podle libovolných směn. Školku jedině až v září a kdoví jestli.
Máte to někdo podobně? Změnit v práci nástup na červenec, abych měla alespoň placené sociální a zdravotní? Nebo dát výpověď, ale na pracáku asi těžko můžu něco hledat s malým dítětem. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Záleží na vašich finančních možnostech, ideální by bylo dát příští září dítě do školky a nastoupit do úplně jiné práce. Určitě před tím můžeš pobírat asi půl roku podporu v nezaměstnanosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslim, ze zamestnavatel je povinen ti vyjit vstric v uprave smen a pracovni doby.
Jinak s tim pracakem nevim. Asi by na tebe nekoukali zrovna mile, kdyz jim reknes, ze praci nemas a pul roku hledat nebudes, protoze dite nemas ve skolce. Primarne, urad prace hlavne hleda praci. Taky nevim, zda se odvazit tam jit.
- Citovat
- Upravit
Pokud to finančně zvládáte a nemáš vybranou rodičovskou, tak bych si ji rozvrhla na co nejdelší dobu (max 4 roky). Tudíž by za tebe stát platil pojištění a doba by se ti započítávala do odpracované doby na důchod. Mezitím bych si hledala práci, která nebude na směny. Nejsem si jistá, jestli zaměstnavatel musí dítě v plánování směn zohlednit. Myslím, že je to na jeho vstřícnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verun83 píše:
Myslim, ze zamestnavatel je povinen ti vyjit vstric v uprave smen a pracovni doby.
Jinak s tim pracakem nevim. Asi by na tebe nekoukali zrovna mile, kdyz jim reknes, ze praci nemas a pul roku hledat nebudes, protoze dite nemas ve skolce. Primarne, urad prace hlavne hleda praci. Taky nevim, zda se odvazit tam jit.
přesně tak, pokud to umožňuje provoz. Šlo to předtím, jde to i teď
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Napsala bych email na vedení nebo HR a napsala, že máš eminentní zájem se vrátit za podmínek, které si měla dříve + důvod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JanaK30 Jako osoba pečující o dítě máš nárok na úpravu pracovní doby, takže bych se zkusila domluvit se zaměstnavatelem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ivunak píše:
Pokud to finančně zvládáte a nemáš vybranou rodičovskou, tak bych si ji rozvrhla na co nejdelší dobu (max 4 roky). Tudíž by za tebe stát platil pojištění a doba by se ti započítávala do odpracované doby na důchod. Mezitím bych si hledala práci, která nebude na směny. Nejsem si jistá, jestli zaměstnavatel musí dítě v plánování směn zohlednit. Myslím, že je to na jeho vstřícnosti.
Ale myslim, ze zam musi drzet misto jen 3r, pak ji muze dat vypoved. Jestli se pletu, opravte me
- Citovat
- Upravit
@Karleon píše:
Záleží na vašich finančních možnostech, ideální by bylo dát příští září dítě do školky a nastoupit do úplně jiné práce. Určitě před tím můžeš pobírat asi půl roku podporu v nezaměstnanosti.
Děkuji za odpověď. Takže být na ÚP? Jde to vůbec, pokud nemám školku a mohu dělat max. práci z domova?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji, vím, že s momentální manažerkou se nedomluvím. Již se řešil stejný případ kolegyně. Finančně by to bylo s dvěma dětmi a partnera jedním platem 8měsíců dost těžké… navíc, že syna 100% vezmou v září do školky nevím. Momentálně řeším hlavně zda dát výpověď v lednu nebo červenci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verun83 píše:
Ale myslim, ze zam musi drzet misto jen 3r, pak ji muze dat vypoved. Jestli se pletu, opravte me
Půl roku musí držet původní místo, po třech letech už nemusí držet místo, že kterého odešla na MD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JanaK30 píše:
Děkuji, vím, že s momentální manažerkou se nedomluvím. Již se řešil stejný případ kolegyně. Finančně by to bylo s dvěma dětmi a partnera jedním platem 8měsíců dost těžké… navíc, že syna 100% vezmou v září do školky nevím. Momentálně řeším hlavně zda dát výpověď v lednu nebo červenci.
A proč by jsi dávala výpověď v lednu? Počkej do července a uvidíš i se školkou. Navíc nevím, pokud dáš ty výpověď, jak je to s odstupným. Osobně bych to nechala být a počkala na jejich krok. Na pracáku se zeptej, jaký by pro tebe byl nejlepší postup, ale do registrace pracáku bych šla případně až po těch třech letech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ivunak píše:…oni mi určitě výpověď nedají-museli by dát odstupné. Já výpověď budu muset dát, protože momentální nastavené směny dělat nemůžu.
A proč by jsi dávala výpověď v lednu? Počkej do července a uvidíš i se školkou. Navíc nevím, pokud dáš ty výpověď, jak je to s odstupným. Osobně bych to nechala být a počkala na jejich krok. Na pracáku se zeptej, jaký by pro tebe byl nejlepší postup, ale do registrace pracáku bych šla případně až po těch třech letech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JanaK30 Požádej si o úpravu pracovní doby písemně a uveď jako důvod péči o dítě mladší 15 let. Specifikuj tam jak si tu úpravu představuješ. Písemně si šéfka víc rozmyslí, jestli ti vyhoví nebo ne, když by tím mohla porušit zákoník práce. Požaduj písemnou odpověď a s uvedením důvodu, pokud by žádost zamítla. Nech si potvrdit na kopii převzetí žádosti. Pokud by ti nevyhověla, tak je pak na tobě, jestli to budeš dál řešit třeba přes inspektorát práce nebo dáš výpověď, můžeš taky požádat o prodloužení RD do 3 let věku dítěte (to ti vyhovět musí) a budeš tak mít víc času na přemýšlení co dál. Samozřejmě se ale nebudeš moct registrovat na ten pracák, takže nedostatek financí pak řešit jedině brigádou. Na pracáku bys stejně dostala podporu jen cca 4 tis. první 2 měsíce, pak méně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit