Kam ukládat peníze - 2016
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Kam ukládat peníze - 2016
Přišel mi výpis ze stavebního spoření, o kterém mi finanční poradkyně tvrdila, jak to je výhodné (stará smlouva, vyšší úročení) - ale teď se na to dívám a vidím, že kvůli poplatkům, které si Modrá pyramida strhla, jsem za rok 2015 naspořila asi 35 Kč. ![]()
Ještě mám teda spořící účet, tam je zase úrok mnohem nižší, na druhou stranu si peníze můžu kdykoliv vybrat. Pak jsem ještě přemýšlela o investičních fondech, tam jsem kdysi zkoušela jenom ČS, nevím, jak je to u jiných fin. ústavů.
Kam si ukládáte peníze vy? Na jaký produkt?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ale není to tak, že aby jste dostala státní příspěvek nebo tak, tak musíte spořit třeba každý měsíc 1000 Kč jinak nic nedostanete?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky by mě zajímalo, kde by byl letos nejlepší spořící účet. Zdá se mi, jako by se banky domlouvaly.Rok výhodný úrok, po roce sníží na polovic a zvedne se v další bance. Měla jsem nějaké peníze ve Sberbance a dnes mě došlo, že snižují úroky z 1,5 na 0,8 a to se mě zdá dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liliakaa píše:
Ale není to tak, že aby jste dostala státní příspěvek nebo tak, tak musíte spořit třeba každý měsíc 1000 Kč jinak nic nedostanete?
ne
- Citovat
- Upravit
@anezd úroky se snižují všude a dnes 0,8 je na spořících účtech ještě „dobrý“ úrok
Co se týče spořících účtů, máme u AirBank, mají tam „garanci“, že úrok se bude pohybovat mezi nejlepšími třemi. Snižuje je všude, i na dětských účtech, kde se to i drželo.
@PaníBovaryová zřejmě jste dávali nízkou měsíční úložku? Oni strhnou poplatek za vedení účtu, ale nevím, kolik dělá u MP
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U stavebního spoření je státní podpora počítaná podle toho, kolik tam za rok pošlete, takže aby se to vyplatilo je dobré tam poslat 20tis za rok ( a je jedno jestli v průběhu roku nebo vše v půlce prosince).
Spořící účet sice nemá žádnou státní podporu, ale zase máte peníze ihned k dispozici, což je oproti stavebku docela výhoda, takže záleží jestli chcete mít k penězům okamžitý přístup…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liliakaa píše:
není, státní podpora je 10% z vložených ročních peněz (dá se i předspořit dopředu) max. 2000 Kč. To je dáno a mají to všechny stavební spořitelny stejné, neovlivní to
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Moise ano, posílala jsem tam peníze do srpna, potom jsem se dostala do tísnivější fin. situace (otěhotnění, ztráta zaměstnání), tak jsem platby pozastavila.
@species děkuji
Teď nevím, jestli si to vůbec nechávat, nebo se mi to nevyplatí - je otázkou, jestli v dlouhodobém horizontu budu schopná spořit jenom na stavebko 2000/měsíc s tím, že tam je výpovědní lhůta + samozřejmě člověk musí mít rezervy, které jsou aspoň trochu po ruce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PaníBovaryová záleží kolik tam máš peněz, jaký úrok. To se nedá takhle obecně říct, jestli se to nevyplatí/vyplatí. Jinak dávej bacha, i staré smlouvy po vázací době se dneska celkem běžně přeúročují, oznamují to většinou dopisem
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PaníBovaryová Ona se statni podpora pripisuje pozdeji, ne hned ke konce roku. Mela jsem to tak, kdyz jsem stavebko rusila, napr. v lednu jsem dostala nasporene penize a v dubnu prisla statni podpora za posledni rok sporeni. Tak nemas ten nizky zisk treba tim, ze nemas podporu jeste zuctovanou?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nedá se říct, že výhodnější je poslat ročně 20.000, nebo 5.000,–.
Podpora je 10% z max. 20.000,– Tedy na % to vyjde stejně i když se zaplatí méně.
Pokud někdo dostal za 2015 připsáno pouze 35,–, tak na tom stavebku musí být málo peněz. Jestli je to „stará smlouva“, stará několik let, tak je někde chyba…
Spořící účty v bakách jsou aktuálně okolo 1% p. a.( ty lepší). Investování je něco zcela odlišného. Roční výnost může být třeba + 10%, nebo i mínus 15% za rok. Dlouhodobě je pravděpodobnější zisk.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy píše:
@PaníBovaryová Ona se statni podpora pripisuje pozdeji, ne hned ke konce roku. Mela jsem to tak, kdyz jsem stavebko rusila, napr. v lednu jsem dostala nasporene penize a v dubnu prisla statni podpora za posledni rok sporeni. Tak nemas ten nizky zisk treba tim, ze nemas podporu jeste zuctovanou?
máš pravdu, ta státní podpora je tam jenom „záloha státní podpory za rok 2014“, potom úroky z vkladu, úroky ze státní podpory
takže státní podpora ještě bude ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Moise píše:
@PaníBovaryová záleží kolik tam máš peněz, jaký úrok. To se nedá takhle obecně říct, jestli se to nevyplatí/vyplatí. Jinak dávej bacha, i staré smlouvy po vázací době se dneska celkem běžně přeúročují, oznamují to většinou dopisem
mám takový pocit, že toto je vázáno na cílovou částku, ne na dobu - ale zakládala mi to ještě moje mamka, pak tam přestala spořit, když jsem skončila školu a nastoupila do zaměstnání, začala jsem si tam zase posílat peníze, protože mi to poradila ta fin. poradkyně, že to je za starých podmínek a proto výhodné. Musím u ní doma pohledat ty původní smluvní podmínky, mám jenom originál smlouvy - ještě vyplňpvaný rukou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PaníBovaryová Jinak jsem loni hledala sporici produkt na 5-6 let (do konce fixace hypoteky) a stavebni sporeni mne vyslo nejvyhodneji. Pak mozna jeste neco pres financniho poradce, ale na to je to kratka doba. A sporici ucty jsou ted uplne na nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit