Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jindřichův Hradec - tam býval folkový (a nejenom folkový) festival „Folková růže“ - druhý týden v červenci.
Náhodou, jako děcka jsme byli s našima v Dobrošovské pevnosti a zaujalo mě to, i když jsem byla holka. Synovi by se to taky mohlo líbit. A ještě jsou tam zvířátka ve Dvoře Králové a Babiččino údolí, já všude byla, ale chci klukovi něco poukazovat. Jo v Jindřichově Hradci jsme byli loni na jeden den, chytl nás déšť, tak chlapi zalezli někam do restaurace a já šla na hrad. Stál by ještě za návštěvu. Já miluju hrady a historii. Mé chlapy to vůbec nezajímá, tak je posílám k vodě a já jdu sama. Co už s nima mám dělat?
Teď jsem si vzpomněl - před Novou Bystřicí, u rybníka Osika, je řada pohraničních pevnůstek (jenom lehké opevnění, ale stojí za vidění). Některé z nich byly po válce přestavěné tak, aby vydržely tlakovou vlnu od atomové bomby…
A ještě mě napadá: po cestě na Náchodsko by bylo možné zastavit se v Králíkách. „Pár“ kilometrů odtud je Králický sněžník, kde pramení Morava, no a je tam centrum „Králické opevněné oblasti“ (prakticky všechny stavební varianty bunkrů z roku 1938). To by se chlapi vyřádili. A to nemluvím o tom, že z bývalého kravína v Králíkách udělali muzeum obrněné techniky…
madi píše:Angua píše:
My pojedem asi někam na kola, ještě nevíme kam. Možná jižní Morava + Rakousko… Někde, kde je rovinaKopce s vozíčkem nejsou nic moc
![]()
![]()
Angu, nechci tě nijak strašit, ale i na jižní Moravě jsou kopce a mě stačily i bez vozíčku
Jinak v létě se chystáme na maltu, samozřejmě s malým mJEdnou jsme jeli i do Rakouska na jakýsi hrad a to byly krpály příšerný. Krásné rovinky a cyklostezky jsou v Lednicko-valtickém areálu, tam je nádherně. Příští víkend se tam chystáme, sice ne na kola, ale i na ně jednou dojde
Prosím nestrašit
No, my jsme uvažovali i o té Lednici a spol., musím to pozjišťovat, kde a co a jak… Tak tedy od Kyjova na jih
![]()
Madi, my na maltu asi (snad už) na podzim
Nejpozději na jaře ![]()
Bianco - v Liberci je aquapark, jinak nevím ![]()
Juro, podle tvé ikonky a tvých vojenských znalostí bych řekla, že je to tvůj koníček?
Jo v Králíkách jsem taky byla, krásná příroda, taky bych se ráda podívala na druhou stranu od Náchodska - Broumovsko, Kladsko, Adršpach, ale budeme muset terén hodně přizpůsobit kočárku. Takže to vidím na městskou dovolenou, ale jestli se rozhodneme pro Náchodsko, tak určitě kvůli staršímu synovi jednu pevnost střihneme. A pak třeba Dobrušku, Nové Město, Rychnov, Ratibořice, Českou Skalici, Opočno (hurá zámky
) a aquapark je v Kudowa Zdroj, přejedu do Polska normálně na občanku i s děckama?
Kdo znáte Náchod a nějaké ubytování i pro děti, tak budu ráda za tipy.
Věcem spojeným s armádou a historií se věnuju od svých dvanácti let. Vyrůstal jsem s knížkama Františka Fajtla (Sestřelen, První doma, Vzpomínky na padlé kamarády), Saint Exuperyho (Malý princ, Letecká pošta, Země lidí) a Jaroslava Foglara. To mě nemohlo neovlivnit…
A k tomu Broumovsku - v muzeu v Polici nad Metují je muzeum stavebnice MERKUR - stojí za vidění… No jo, já si nedám pokoj…
Víc najdeš na www.merkurtoys.cz
Jé, Juro, na dovolené s tebou bych zdechla
Né, v Dobrošově jsme třeba taky byli, asi 2× v rozestupu 10 let, bylo to zajímavé, líbilo se mi tam, ale že bych musela absolvovat třeba 4 pevnosti po sobě, to teda ne
To samé mám s hradama a zámkama - je to pěkné, ale stejně si z toho prd pamatuju, přijde mi to víceméně všecko stejné a ještě mě z toho bolí v zádech
![]()
my uvidime podle toho jak si bude upoustet islandska sopka - teda myslim s morem. Takze dopredu nekupujeme letecky zajezd k mori, pac nehodlam s dvema detmi travit tri dny po letistich. Takze mozna sbalime auto a vyrazime smer Italie s mezizastavkou v Rakousku u jezer.
Osobne mame moc radi vseobecne Jizni Cechy, Sumavu, Lipno. Takze tyden urcite planujeme tam. Loni s nama prohlidku Hluboke zamku absolvovala i 15ti mesicni dcera v pohode. Byli jsme tyden na Lipne - vyslo pocasi, hotylek primo u jezera, na dojezd Frymburk a Lipno Marina - idealni. Letos bychom chteli nekam k Treboni, manzel se skolackou si vezmou kola a ja budu korzovat s malou pesmo, na Nomadu nebo na plastovem odrazedle.
Moc nas laka Lednicko-Valticky areal, tak pokud mate nejake dobre baby-friendly tipy na ubytovani, tak sem s nimi - diky predem.
Angu, v kavárně taky nemusíš zkonzumovat celý jídelní lístek… Tohle je prostě nabídka dne a člověk si z toho vybírá. Třeba 2 kilometry od zámku Červená Lhota na Jindřichohradecku (točila se tam Zlatovláska s Evou Hudečkovou a Petrem Štěpánkem, pamatuješ si ji?) je docela zastrčené muzeum provaznického řemesla. No a tohle maličké muzeum je fakt unikát! Akorát škoda, že nemá lepší propagaci (i když bylo asi před pěti lety v Toulavé kameře…)
Máme tu spousty krásných míst o kterých nevíme. A zase jiné, které jsou tak vychválené (čedičové varhany Panská skála…) že je turisti málem rozebírají před očima. I když toto ještě nic není ve srovnání s bývalým opálovým dolem ve slovenském Rudníku, tam to Rakušáci a Holanďani rabujou ve velkém a slovenští policajti jsou skoro bezmocní…
Teď mě napadá - myslím, že zámek Červená Lhota patřil taky Schwarzenberkům… Nevím, myslím…
Nenene, Červená Lhota patřila Schonburgům, historie to je zase moje doména
, proto ta láska k hradům a zámkům. Juro, ale díky za ten tip na to muzeum Merkuru, to si poznačím, pokud bysme jeli na Náchodsko. A ještě je ve hře Lipensko a Šumava, ale manžel se moc netváří, protože vždycky, když jsme tam byli, tak tam byla zima. Ale zase ideální na procházky a výlety a koupat se dá i v kryťáku, ne?
Hani, Lednicko-valtický areál máme prošpikovaný dobře, ale ubytování nevím, my tam jezdíme na celodenní výlety, nebydlíme zase tak daleko. Ale zkus http://www.ubytovani.atlasceska.cz/.
V Čechách je nádherně a je tu pořád co objevovat. Mě dovolená v Čechách plně uspokojí, nemusela bych vůbec k moři. Ale jezdíme, hlavně kvůli synovi, ale autem, do letadla jedině pod hrubým nátlakem.
A nejmenoval se ten šlechtický rod Schamburg-Lippe? Mají jakési hrady v Rakousku…
Radši jsem se podívala na stránky zámku, ať tě nemystifikuji, tak jsem měla částečně pravdu, byli to Schonburg-Hartenstein. Schaumburg-Lippe ti zase divočili právě na tom Náchodsku. ![]()
Jééé, Hartenstein… A jsme pro změnu v Holandsku. Tam je lázeňské městečko Oosterbeek, předměstí Arnhemu. No a tam se odehrála známá výsadková operace MARKET-GARDEN a bitva o ten „příliš vzdálený most“ v Arnhemu. V hotelu Hertenstein, kde měli angličtí parašutisti velitelství, je dneska muzeum. Že by ten hotel patřil někomu z příbuzenstva toho rodu???