Kam v létě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1063
30.5.10 13:16

Juro, dyť říkám, že dělám do historie a ne do vojenství :mrgreen: Ale kdybys to opravdu potřeboval vědět, google ti poradí. Mé oblíbené stránky jsou http://genealogy.euweb.cz/, ale to už je opravdu jen pro zapálence, jako já. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.5.10 13:21

Nic ve zlém, jen jsem si chtěl trochu rýpnout… Tohle mě neživí, zítra mám v plánu inspekci v jedné maličké automobilce… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.5.10 13:25

No a co se týká genealogie, tak jsem kdysi chodil na genealogický kurs k Dr. Řezáčovi na kyjovském kulturáku…

Otočme ale list, dávám dotaz do pléna: nevíte někdo, které hrady na moravsko-rakouském pomezí patřily v 13. a 14. století rakouskému rodu Krajířů z Krajku (Kraiger von Kraig)? A které z nich ještě stojí? To by mohl být zajímavý tip na výlet - Krajířové z Krajku byli pár desítek let vazaly přemyslovských králů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
30.5.10 13:31

No každý máme nějakou tu svou „úchylku“. :lol: Ty jsi inspektor? Hmmmm :cert: a já tak budu dělat zítra inspekci, víš kde! Někdy už mě ta mateřská DOVOLENÁ :pocitac: zmáhá. Dnes je jak naschvál hnusně, plánovala jsem, že se zajedu pokochat na Buchlov a zase budu čučet celý týden doma. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
30.5.10 13:42

Ohledně tvého dotazu, vím o Znojemském hradě a Cornštejnu a mé oblíbené stránky http://www.castles.cz/…er/title.gif mi řekli, ž eještě Uherčice, Frejštejn, Jaroslavice, Nový Hrádek,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.5.10 13:45

Týýýý brďo… Tak to mám vážně mezery ve vzdělání… :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
30.5.10 14:39

Jak jsem se právě dívala, tak mezery mám i já, Krajířové přišli do Čech až jako dvořani Václava IV., tzn. za Lucemburků (jestli chceš, tak tedy Přemyslovců po přeslici) tj. přelom 14/15. století na Landštejn. Díky za oživení této dávné historie, přiznám se, že se trochu víc orientuji v historii novodobější. Jo a chvilku se ohřáli i na Vranově.
Venku prší, jedno dítě spí, druhé se dívá na TV, manžel na formule, tak já si aspoň oživím historii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.5.10 16:34

Aha, tak až takhle záleží na formulaci… Oni vlastně za Přemyslovců byli „strážci hranic“ a majitelé statků a hradů na tom neklidném pohraničním území. Nejsem si jistý, jestli se i bitvy u Kressenbrunnu a Durnkrutu neodehrály na jejich panství… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
30.5.10 18:28

Že by drželi statky kolem Moravského pole? Krajířové pochází někde z Korutan a Kraňska (Slovinsko), to je spíš otázka pro profesora dějepisu nebo pana Haladu, či Maška, kteří se věnují české šlechtě. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.5.10 18:33

Hranice a území se mění, jenom hlavní města zůstávají… Vezmi si třeba, jak je dneska rozdělené území někdejší Velkomoravské říše, vévodství frýdlantského nebo vévodství opavského… No a kde je moc Lichtenštejnů a jejich tuzemské statky… aže to byli významní pánové, viz Lednicko-valtický areál…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.5.10 18:36

Ještě mě tak napadá - držba Korutan a Kraňska je kronikáři potvrzena až Přemyslu Otakarovi II., ale jsou náznaky, že je nakrátko získal už jeho otec…
K tomu podle mě museli Přemyslovci mít už dřív vazaly okolo Moravského pole…
Rozhodně je to podle mě impuls k cestování tímto směrem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.5.10 18:44

Když si tak projíždím diskusní příspěvky, praštilo mě do očí to, co mě mělo praštit už dávno: že otiž expanze územních zájmů Krajířů a Přemyslovců šla přesně proti sobě… U vojáků se tomu říká „na vstřícném kursu“ nebo „ve střetném boji“ (to když se setkají dva útoky, přeneseně taky dvě zájmové sféry). Takže ve 13.století šlo asi o to, kdo se komu podřídí - nebo spíš kdo bude obratnější v manévrech a intrikách…
Docvaklo mně to až potom, co jsi jmenovala ty hrady v jejich držbě, včetně Uherčic u Znojma - ten už dneska myslím nestojí ani v náznaku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.5.10 18:47

Tak jsem hledal - a zdivo uherčického hradu se možná skrývá uvnitř zámku Uherčice u Znojma!!
Ono to občas chce hodit za hlavu zpracování ocelí a vrhnout se do víru českého internetu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
30.5.10 19:50

No a vypadá to, že víš o historii víc než já. Já mám radši tu hmatatelnější historii nedávnou od 19. st. do 30. let 20. st. Ještě k těm Uherčicím - to bude cíl jednoho z mých dalších výletů, ještě jsem tam nebyla. Je to cenná renesanční stavba, jejíž základ položili právě Krajířové, nádvoří je prý podobné zámku v Telči, takže to mě zajímá. Ještě že máme ten internet, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.5.10 19:59

Tak tak… Internet je mocná čarodějka. :lol: No já jsem spíš přes ty vojáky - a ti za čtyři tisíce let moc taktiku nezměnili - útok, obrana nebo střetný boj…
A ještě v jedné věci internet oceňuju - že zprostředkuje kontakt lidem z různých míst a z různých komunit. V reálu bychom se i v tom Kyjově asi těžko potkali… I když jsem velkou část dětství jezdilk babičce a dědovi na Újezd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí