Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Juro, dyť říkám, že dělám do historie a ne do vojenství
Ale kdybys to opravdu potřeboval vědět, google ti poradí. Mé oblíbené stránky jsou http://genealogy.euweb.cz/, ale to už je opravdu jen pro zapálence, jako já. ![]()
Nic ve zlém, jen jsem si chtěl trochu rýpnout… Tohle mě neživí, zítra mám v plánu inspekci v jedné maličké automobilce… ![]()
No a co se týká genealogie, tak jsem kdysi chodil na genealogický kurs k Dr. Řezáčovi na kyjovském kulturáku…
Otočme ale list, dávám dotaz do pléna: nevíte někdo, které hrady na moravsko-rakouském pomezí patřily v 13. a 14. století rakouskému rodu Krajířů z Krajku (Kraiger von Kraig)? A které z nich ještě stojí? To by mohl být zajímavý tip na výlet - Krajířové z Krajku byli pár desítek let vazaly přemyslovských králů…
No každý máme nějakou tu svou „úchylku“.
Ty jsi inspektor? Hmmmm
a já tak budu dělat zítra inspekci, víš kde! Někdy už mě ta mateřská DOVOLENÁ
zmáhá. Dnes je jak naschvál hnusně, plánovala jsem, že se zajedu pokochat na Buchlov a zase budu čučet celý týden doma. ![]()
Ohledně tvého dotazu, vím o Znojemském hradě a Cornštejnu a mé oblíbené stránky http://www.castles.cz/…er/title.gif mi řekli, ž eještě Uherčice, Frejštejn, Jaroslavice, Nový Hrádek,…
Jak jsem se právě dívala, tak mezery mám i já, Krajířové přišli do Čech až jako dvořani Václava IV., tzn. za Lucemburků (jestli chceš, tak tedy Přemyslovců po přeslici) tj. přelom 14/15. století na Landštejn. Díky za oživení této dávné historie, přiznám se, že se trochu víc orientuji v historii novodobější. Jo a chvilku se ohřáli i na Vranově.
Venku prší, jedno dítě spí, druhé se dívá na TV, manžel na formule, tak já si aspoň oživím historii.
Aha, tak až takhle záleží na formulaci… Oni vlastně za Přemyslovců byli „strážci hranic“ a majitelé statků a hradů na tom neklidném pohraničním území. Nejsem si jistý, jestli se i bitvy u Kressenbrunnu a Durnkrutu neodehrály na jejich panství… ![]()
Že by drželi statky kolem Moravského pole? Krajířové pochází někde z Korutan a Kraňska (Slovinsko), to je spíš otázka pro profesora dějepisu nebo pana Haladu, či Maška, kteří se věnují české šlechtě. ![]()
Hranice a území se mění, jenom hlavní města zůstávají… Vezmi si třeba, jak je dneska rozdělené území někdejší Velkomoravské říše, vévodství frýdlantského nebo vévodství opavského… No a kde je moc Lichtenštejnů a jejich tuzemské statky… aže to byli významní pánové, viz Lednicko-valtický areál…
Ještě mě tak napadá - držba Korutan a Kraňska je kronikáři potvrzena až Přemyslu Otakarovi II., ale jsou náznaky, že je nakrátko získal už jeho otec…
K tomu podle mě museli Přemyslovci mít už dřív vazaly okolo Moravského pole…
Rozhodně je to podle mě impuls k cestování tímto směrem…
Když si tak projíždím diskusní příspěvky, praštilo mě do očí to, co mě mělo praštit už dávno: že otiž expanze územních zájmů Krajířů a Přemyslovců šla přesně proti sobě… U vojáků se tomu říká „na vstřícném kursu“ nebo „ve střetném boji“ (to když se setkají dva útoky, přeneseně taky dvě zájmové sféry). Takže ve 13.století šlo asi o to, kdo se komu podřídí - nebo spíš kdo bude obratnější v manévrech a intrikách…
Docvaklo mně to až potom, co jsi jmenovala ty hrady v jejich držbě, včetně Uherčic u Znojma - ten už dneska myslím nestojí ani v náznaku…
Tak jsem hledal - a zdivo uherčického hradu se možná skrývá uvnitř zámku Uherčice u Znojma!!
Ono to občas chce hodit za hlavu zpracování ocelí a vrhnout se do víru českého internetu…
No a vypadá to, že víš o historii víc než já. Já mám radši tu hmatatelnější historii nedávnou od 19. st. do 30. let 20. st. Ještě k těm Uherčicím - to bude cíl jednoho z mých dalších výletů, ještě jsem tam nebyla. Je to cenná renesanční stavba, jejíž základ položili právě Krajířové, nádvoří je prý podobné zámku v Telči, takže to mě zajímá. Ještě že máme ten internet, že?
Tak tak… Internet je mocná čarodějka.
No já jsem spíš přes ty vojáky - a ti za čtyři tisíce let moc taktiku nezměnili - útok, obrana nebo střetný boj…
A ještě v jedné věci internet oceňuju - že zprostředkuje kontakt lidem z různých míst a z různých komunit. V reálu bychom se i v tom Kyjově asi těžko potkali… I když jsem velkou část dětství jezdilk babičce a dědovi na Újezd…