Kam vložit našetřené peníze?

23.12.24 09:03

kam vložit našetřené peníze

Dobrý den, mám našetřené nějaké peníze (zhruba 400k), a úplně nevím co s nimi. Založila jsem si spořicí účet, kde je asi tříprocentní úrok, ale ráda bych to dala i jinam. Má někdo nějaké zkušenosti kam třeba investovat? Četla jsem něco o dluhopisech a stránce Portu, ale nevím jak moc tomu věřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
23.12.24 09:23

Investiční fondy Goldman Sachs, typu Patrimonial. Počítat ale minimálně tříletý investiční horizont, lépe pětiletý a investice rozložit dle jednotlivé rizikovosti fondů.

Pokud máš účet v Airbank, můžeš zkusit investovat i přes ne, nebo pak to Portu. Dále třeba využít třeba realitní fondy, namátkou cesky Atris či par peněz dat do Conseq fondů, ale mne u těchto typu fondů nevyhovuje vypořádání na měsíční bázi.

Anonym kvůli financím

Možností je spousta, nevím v jaké bydlíš lokalitě, ale koupit třeba kus pole nebo garáž. Garáž je celkem bezpracný příjem z pronájmu při minimální investici na údržbu, kdy nehrozí, že ti nájemník vybydlí či zničí jako byt k pronájmu

• Citovat
  • Upravit
123
23.12.24 10:06

Za mě investiční aplikace Investtown. Funguje na principu „Zonky“ kdy vícero lidí investuje do nemovitostí. Do postavení bytového komplexu, do rekonstrukce několika bytů atd… Lze investovat už od 500 Kč k jednotlivému projektu a je jich tam hodně. Takže si člověk může vybrat, některé mají splatnost 12 měsíců, některé třeba 24 jiné i delší. Takže si člověk může sám určit jak rychle peníze potřebuje a na jak dlouho chce investovat. Musí se ale počítat s rizikem, že některé investice dlužitelé neplatí. Firma co si „půjčila“ zkrachuje, nebo projekt skončí. Zatím invretuji aktivně rok a z desítek projektů kam mam zainvestováno jen 4 % investic mám problematických. Čili nesplácí a peníze po nich společnost vymáhá. A občas někdo naopak splatí i předčasně. :) Měla jsem a stále i mám Zonky, ale nedoporučuji. Zavedli automatické investování, takže za vás vkládají penízr oni + mají dost malý úrok 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
23.12.24 11:18

Nejdřív bych se ještě rozhodla jestli je chceš uložit dlouhodobě nebo je za rok/dva/tři na něco vyuzijes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
23.12.24 11:22

A investiční horizont je jaký? Jak moc potřebuješ mít ty penize likvidní? Jsou to jediné úspory a na co jsou případně určené, nebo spíš „sranda penize“ se kterými člověk nepočítal a spadly mu do klína?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15855
23.12.24 11:43
@Nakra píše: Více

Tohle fakt ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
leopanda
23.12.24 11:53
@Anonymní píše: Více

investovat přes banky je největší prokotina…ti nezhodnotí prakticky nic :D

Nejlepší je to dělat individuálně jen přes prověřené stránky, ale k tomu se člověk musí taky trochu zajímat a nevěřit prvnímu finančnímu poradci, na kterého natrefí…ty jsi přesně takový typ, možná proto radši anonymně co? :D

• Citovat
  • Upravit
leopanda
23.12.24 11:54
@jorelsupremacy píše: Více

prosimtě, tady ti radí strašný nesmysly…vůbec bych se tím tady radši neřídila nebo o ty peníze akorát přijdeš.

Pokud ses o nic z toho jako akcie, dluhopisy apod doteď nezajímala, jsi bohužel snadný terč pro různé vykuky, rádoby finanční poradce a podvodníky se scamy s investicemi.

Proto buď skutečně opatrná, abys z těch 400 k pak něco měla. A klidně pro začátek zkoušej jen po troškách a zbytek si klidně nech na tom spořáku, obzvlášť pokud se domníváš, že ty peníze budeš třeba do 5 let chtít použít.

Investuj jen tolik, aby tě netrápilo, když o ty peníze přijdeš a jen tam, kde máš jakžtakž nějakou možnost ověřit si jak to funguje a zda se jedná i platformu, která je s delší tradicí a dodržuje podmínky apod. Viz ty co zmiňuji v dalším příspěvku, ty jsou už poměrně dostatečně prověřené a mají už v elkou zájkladnu uživatelů dlouhodobě, nepojí se s nima skandály.

Pokud se rozhodneš pro dlouhodbý typ investic, je lepší pak třeba 10 let dělat, že nejsou, protože jinka to mnoho lidí neustojí a samou nervozitou z různých výkyvů burzy pak vybírají dříve a nenechají je dlouhodbě zhodnotit. Je to risk a není to pro každého ve smyslu, že ne každý to zvládne nervově ustát tu nejistotu.

Příspěvek upraven 23.12.24 v 12:22

• Citovat
  • Upravit
leopanda
23.12.24 11:55
@debra.morgan píše: Více

přesně tak

• Citovat
  • Upravit
leopanda
23.12.24 11:55
@Nakra píše: Více

nezlob se na mně, ale do toho bych v životě nešla…ztráta peněz

• Citovat
  • Upravit
leopanda
23.12.24 12:15
@jorelsupremacy píše: Více

Za mě bych začala tím, že si položím otázky:

Mám už nějakou nemovitost? Pokud ne, tak se budu snažit ty peníze použít na akontaci, vzít hypo a sehnat třeba nějaký byt, pozemek, který mi ty peníze hodnotově udrží nebo v průběhu let třeba i zhodnotí.

Pokud už nemovitost mám a další nechci, tak řeším také to, zda ty peníze chci investovat střednědobě/dlouhodobě tzn např. 5, 10 a více let. Tam se pak dívám na možnosti, kdy ty peníze někam dám a budu je po tu dobu vlastně ignorovat a jen si počkám až třeba po 10 letech jak na tom jsou. Je to rizikovější a je lepší diverzifikovat do vícero možností a tím si zvýšit pravěpodobnost výnosu.

Na Akcie a dluhopisy jsou dobré stránky InteractiveBrokers ale počítej s důkladným ověřováním, stránky nejsou nijak extra moderní, ale je to jeden z největších broker webů, sdružuje velkou základnu nužiatelů a je tam větší záruka, že dodrží podmínky i co se týče vyplácení peněz, nebo v případě úmrtí i vyplacení peněz případným dědicům (samozřejmě po ověření a doložení potřebných dokumentů), druhá možnost může být Degiro, ale je menší a nenabízí tolik možností - společností do kterých lze investovat.

Na Krypto měny typu Bitcoin mohu doporučit Binance nebo Coinbase (Coinbase může mít jiné druhy krypto, ale ty hlavní jako je Bitcoin mají oboje).

U krypta mohu doporučit jako jakžtakž jistotu pouze ten Bitcoin samotný…cokoliv jiného už vyžaduje velkou ochotu riskovat a přijímáš tím riziko, že o ty peníze úplně přijdeš během pár minut, když to bude scam, který vypadá lákavě, ale nese s sebou právě to největší riziko.

Lepší je nejít do věcí, co se na první pohled zdají až příliš dobré, než aby to byla pravda.

Co se týče samotých investic

U akcií a dluhopisů to chce se trochu zajímat a zjišťovat nějaké info…

Osobně mohu doporučit z dlouhodobého hlediska a dobré zkušenosti jít do např. fondů sdružujících např. 200 největších hráčů na poli např technologických společností, lae stejně tak nemusíš jít jen do těch technologických typu Microsft, Google nebo tam kde je Amazon apod… jsou forndy, kde jsou i společnosti jako CocaCola apod…prostě vybírat to, kde je menší riziko, že jen tak padnou a skončí.

V Čechách by se dalo mluvit o dluhopisech u Čezu, ale tím, že je částečně i státní, tak se nedávno stalo, že stát zatrhl vpylacení rekordních dluhopisů a to hodně lidí. a menších investorů dost nakrklo, takže to je na zvážení.

Dluhopisy při částce do 400k nevynáší příliš, lepší je tam dávat větší částky nebo kontinuálně navyšovat a s tím i vyplácení dluhopisů měsíčně se bude pak třeba navyšovat..

Toto je ale hodně obecný popis, podrobně je potřeba si k tomu něco přečíst a použít vlastní selský rozum.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.12.24 12:56
@leopanda píše: Více

Ne protože pracuji v investiční firmě s licencí, povolením a kontrolou ČNB.
Ty jsi přesně takový typ, co neví a pindá. :roll:

Příspěvek upraven 11.05.25 v 08:57

• Citovat
  • Upravit
leopanda
23.12.24 12:58

Jo těch firem je hodně, licence ČNB nic nedokazuje, ta je udělí kde komu a už se o to dál nestará…viz Černé ovce a různé kauzy podobných firmiček :D

• Citovat
  • Upravit
leopanda
23.12.24 12:59

Nepindam, jen už vím, kdo jen slibuje výnosy a pak dá při problémech od lidí ruce pryč. Ty slibované výnosy jsou pak větší než realita…a to co tu o sobě tvrdíš může být vycucané z prstu…obzvlášť když jsi tu jako anonym…to si každý může pak vymýšlet o sobě cokoliv, když ho nelze spojit s žádným existujícím nickem/uživatelem stabilně vystupujícím zde.

Příspěvek upraven 23.12.24 v 13:07

• Citovat
  • Upravit
leopanda
23.12.24 13:05

hlavně že jsi anonym…to leccos vypovídá o tom, že tahle svoje tvrzení nechceš ani prezentovat pod svým nickem tady…a zorvna tohle není nic intimního, takže není důvod být anonym

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat