Kamarádka za peníze?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Anonymní píše:
Ahoj, raději anonymně, prosím.
Ráda bych požádala o názor.
Mám rodinu, 3 děti z toho nejmenší má 2 roky. Přes starší dcery spolužačku jsem se seznámila s její maminkou. Paní je hodná, nicméně v životě měla spíš méně štěstí a nyní je v insolvenci.
Jenže její problémy začaly dopadat na moji hlavu. Cca jednou týdně ji schází peníze na jídlo atak. tak když mě požádala poprvé o 200 Kč, brala jsem to jako samozřejmost. V té době ale peníze vždy poslala zpět. Jenže nyní to je tuhle 300, tuhle 200, já vím, že to nejsou velké částky a to nemluvím o darech jako jsou bundy apod. Já chodím do práce, manžel taky a chápu že máme určitý standard, který někomu může připadat zbytečný, jenže teď začly chodit žádosti o vyšší finanční prostředky a to s tím, že pokud nezaplatí tehdy a tehdy, tak ji zruší insolvenci a já jsem teď vlastně zahnána do kouta s tím, že buď budu někoho tedy trvale sponzorovat anebo někomu zkazím život 😔. Jenže jak dát najevo, že taky máme své starosti, že máme i širší rodinu, která nás potřebuje. Navíc manžel už u nás tuto kamarádku nechce ani vidět, dokonce ani po tom, že by u nas svůj dluh odpracovala úklidem a žehlením a to z důvodu, že sice trvat z že nemá na jídlo ale na cigarety evidentně peníze nechybí. Jak se zachovat, abych ji neublížila a zároveň nenaštvala manžela? Moc děkuji za přečtení a eventuálně za radu/názor
Pěkný, dostala tě tam, kde tě mít chtěla. Už přemýšlíš, že jí budeš platit, abys jí nezkazila život? Radím ti dobře, nic jí už nepůjčuj, ty peníze už nikdy neuvidíš, a to že je zadlužená, není ami tvoje vina, ani tvůj problém. Tak to nevztahuj na sebe.
Takže rada zní, kamarádce doporuč, ať za peníze, které utratí za cigarety, tak dá na jídlo, a zbytek atˇsi vyřeší jak chce. Ona bude taková pijavice že? Manželovi se vůbec nedivím, já bych s ní vyběhla už dávno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@carola
Moc děkuji, taky jsem právě taková že nevím jak už říct ne, ale budu se snažit neuchylit ke lži a říct to narovinu. A nejsme ani nijak bohatí, ale ani chudí. Jenže já i manžel denně na cestách, děti sportují, budou chtít studovat, takže samozřejmě pojistky něco spolknou, a spoření dětem do začátku taky. Děti mají kapesné za známky a činnost doma, už i oni vědí, že ne vše je zadarmo. Jenže to jsou věci, co nejsou zvenčí vidět a já to úplně do světa nepouštím. Taky máme na měsíc určeny nějaký budget a když to nevychází, tak se pak např. Vaří rizoto na 2-3 dny, do toho dcera je celiak, takze člověk musí hodně uvažovat co a jak koupí. A pak jsou výlety, u nás se totiž nekupují nějak extra hračky a věci atak, my spíš cestujeme když máme volno, jsou to výlety a třeba i vlakem. Jenže to už vidět je a nedělá to dobrotu
. Pak to totiž vypadá, bůhví jak dobře na tom nejsme, ale právě se snažíme děti učit finanční gramotnosti. A já nejdřív na menší úvazek pracovala půl roku po porodu, ale zase proto, že děti jsou astmatici a snažím se je dvakrát do roka vzít k moři. Teď už dělám na plný, ale jsme spokojený jen mě trápí tato situace, l
teď už mám opět zprávy, že pokud do 16.30 nezaplatí CEZu, bude s ní zle…
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@carola
Moc děkuji, taky jsem právě taková že nevím jak už říct ne, ale budu se snažit neuchylit ke lži a říct to narovinu. A nejsme ani nijak bohatí, ale ani chudí. Jenže já i manžel denně na cestách, děti sportují, budou chtít studovat, takže samozřejmě pojistky něco spolknou, a spoření dětem do začátku taky. Děti mají kapesné za známky a činnost doma, už i oni vědí, že ne vše je zadarmo. Jenže to jsou věci, co nejsou zvenčí vidět a já to úplně do světa nepouštím. Taky máme na měsíc určeny nějaký budget a když to nevychází, tak se pak např. Vaří rizoto na 2-3 dny, do toho dcera je celiak, takze člověk musí hodně uvažovat co a jak koupí. A pak jsou výlety, u nás se totiž nekupují nějak extra hračky a věci atak, my spíš cestujeme když máme volno, jsou to výlety a třeba i vlakem. Jenže to už vidět je a nedělá to dobrotu. Pak to totiž vypadá, bůhví jak dobře na tom nejsme, ale právě se snažíme děti učit finanční gramotnosti. A já nejdřív na menší úvazek pracovala půl roku po porodu, ale zase proto, že děti jsou astmatici a snažím se je dvakrát do roka vzít k moři. Teď už dělám na plný, ale jsme spokojený jen mě trápí tato situace, l
No tak bude a co
je to přece její zodpovědnost. Nepřemýšlej nad vyžírkou co neumí ani uklidit. Mimochodem nebudeš sponzorovat ty, bude někdo jiný. Popravdě je to na hraně se zákonem, to co provádí holka jedna šikovná.
- Citovat
- Upravit
To je tak smutný a velmi častý pohled.., „socky“ mají dluhy, exekuce, insolvence anebo doma prázdnou ledničku, děcka staré poděděné boty a nejlépe jen jedny, ale rodiče mají na svoje cigára a nějaké to pivko vždycky… ![]()
Hnus velebnosti.. ![]()
Finanční gramotnost má být ve školách číslo 1, a to, kdy umřel Jan Žižka z Troctnova fakt druhořadé.., ať se na mě zlobí kdo chce, to je můj názor.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@carola
Moc děkuji, taky jsem právě taková že nevím jak už říct ne, ale budu se snažit neuchylit ke lži a říct to narovinu. A nejsme ani nijak bohatí, ale ani chudí. Jenže já i manžel denně na cestách, děti sportují, budou chtít studovat, takže samozřejmě pojistky něco spolknou, a spoření dětem do začátku taky. Děti mají kapesné za známky a činnost doma, už i oni vědí, že ne vše je zadarmo. Jenže to jsou věci, co nejsou zvenčí vidět a já to úplně do světa nepouštím. Taky máme na měsíc určeny nějaký budget a když to nevychází, tak se pak např. Vaří rizoto na 2-3 dny, do toho dcera je celiak, takze člověk musí hodně uvažovat co a jak koupí. A pak jsou výlety, u nás se totiž nekupují nějak extra hračky a věci atak, my spíš cestujeme když máme volno, jsou to výlety a třeba i vlakem. Jenže to už vidět je a nedělá to dobrotu. Pak to totiž vypadá, bůhví jak dobře na tom nejsme, ale právě se snažíme děti učit finanční gramotnosti. A já nejdřív na menší úvazek pracovala půl roku po porodu, ale zase proto, že děti jsou astmatici a snažím se je dvakrát do roka vzít k moři. Teď už dělám na plný, ale jsme spokojený jen mě trápí tato situace, l
No tak ať pracuje a platí…vůbec nic jí nepůjčuj, řekni, že nemáš…je ti to líto, ale bohužel…a nedej se…udělala si z tebe kasičku a spoléhá se na to, že to bude blbý jí říct ne…když má na cigára, tak je to bez komentáře…tak ať jí tu elektřinu odstřihnou, nejsi za ní zodpovědná ty…máš svojí rodinu…a jak jí nepůjčíš, teda nedáš…tak zjistíš, že je po kamarádství…je to normální přísavka…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, já jsem také dělala dlouho sponzora, více třeba v SZ, a nedělej to, vyštavíte se, a co to kamarádku naučí? Nic. Absolitně nic. Je zvyklá nastavit ruku a dej mi peníze, ale nauč jí, i tímto způsobem, že ji řekneš že je na čase platit sama, aby ŘEŠILA věci SAMA. Ty za její situaci nemůžeš. Vykašli se na to. Vím o čem mluvím.
Edit: já třeba vždy říkám že: hele ráda bych ti pomohla ale sama mám na účrě jen tolil a tolik a necitím nějaké špatné svědomí. Proč taky když vlastně nelžu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zwetta píše:
To je tak smutný a velmi častý pohled.., „socky“ mají dluhy, exekuce, insolvence anebo doma prázdnou ledničku, děcka staré poděděné boty a nejlépe jen jedny, ale rodiče mají na svoje cigára a nějaké to pivko vždycky…
Hnus velebnosti..
Finanční gramotnost má být ve školách číslo 1, a to, kdy umřel Jan Žižka z Troctnova fakt druhořadé.., ať se na mě zlobí kdo chce, to je můj názor..
A jak chceš učit finanční gramotnosti tak, aby to bylo pochopitelné? To si musí dítě s něčím hospodařit a to ty socka rodiny (v tomto negativním smyslu, nikoliv chudé rodiny) prostě neudělají, jejich priorita není naučit děti hospodařit s penězi. Sami to neumí. Obecně poučky v tom jsou k ničemu, dokud nezačneš počítat tak, aby ti to vyšlo.
- Citovat
- Upravit
Hele bacha, CEZ rozhodne nedava lhutu k zaplaceni do urcite hodiny. To je nesmysl. Lze ti. To mozna naky vymahaci z rychlych pujcek. Ja bych ji rekla ze s ni koncim a totalne ji odstrihla. Tohle nesnasim. To neni zadna kamaradka. Zjistila ze jsi hodna a tak te doji. Fakt humus
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@carola
**teď už mám opět zprávy, že pokud do 16.30 nezaplatí CEZu, bude s ní zle…Napsala bych jí max, že mě to sice mrzí, ale bohužel jí pomoct nemůžu. Tohle už je normálně vydírání. Opravdu se nedej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tini píše:
Hele bacha, CEZ rozhodne nedava lhutu k zaplaceni do urcite hodiny. To je nesmysl. Lze ti. To mozna naky vymahaci z rychlych pujcek. Ja bych ji rekla ze s ni koncim a totalne ji odstrihla. Tohle nesnasim. To neni zadna kamaradka. Zjistila ze jsi hodna a tak te doji. Fakt humus
To už je normální drzost tohle. Vsadím se, že když jí peníze nedá, tak jí začne bombardovat, jak jí zkazila vánoce, a že je kvůli ní v háji a bla bla. Fakt normální pijavice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nedá mi to, abych nenapsala. Jak jsi hodná, tak jsi.pit.má, promiň.
1. Nic ji nedavej, netřeba vysvětlovat proč
2. Nepomahej ani jinak (tyhle typy pak, když nastavis prst, sežerou celou ruku,)
3. Nemůžeš spasit celý svět
4.tim,že dáváš ji, okrádás vlastní rodinu
5. Snažila bych se od ní odstrihnou včetně dcery od jejich rodiny
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@TO_IT píše:
A jak chceš učit finanční gramotnosti tak, aby to bylo pochopitelné? To si musí dítě s něčím hospodařit a to ty socka rodiny (v tomto negativním smyslu, nikoliv chudé rodiny) prostě neudělají, jejich priorita není naučit děti hospodařit s penězi. Sami to neumí. Obecně poučky v tom jsou k ničemu, dokud nezačneš počítat tak, aby ti to vyšlo.
ano, souhlasím, teorie a praxe jsou dva hodně vzdálené tábory
Na druhou stranu by tato celorepubliková problematika neměla zůstávat pouze za zavřenými dveřmi jednotlivých domácností a spoléhat na to, že rodiče dítěti předají správný vzor fungování. Všeobecně se ví, že to určitě nestačí. Nejen rodina vede a vychovává dítě, ale i škola do jisté míry, kde dítě tráví poměrně dost času.. A co si budeme povídat, v učebních osnovách pořád vedou hlavně věci, které dítě v životě vůbec nevyužije, takže zrovna finanční gramotnost jako taková, by určitě mohla mít větší zastoupení, než jaké má..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko, neni vubec nic spatneho nekomu takto pomahat, fakt proc ne, aspon vis, kam ty penize jdou.
ALE. Musi byt karty na stole a vse mezi vami domluvene.
Opravdu ne takto.
Nelzi ji, nemlz, ale vyuzij to jako sanci naucit se rikat veci na rovinu.
Vysvetli ji to uplne stejne, jako tady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, raději anonymně, prosím.
Ráda bych požádala o názor.
Mám rodinu, 3 děti z toho nejmenší má 2 roky. Přes starší dcery spolužačku jsem se seznámila s její maminkou. Paní je hodná, nicméně v životě měla spíš méně štěstí a nyní je v insolvenci.
Jenže její problémy začaly dopadat na moji hlavu. Cca jednou týdně ji schází peníze na jídlo atak. tak když mě požádala poprvé o 200 Kč, brala jsem to jako samozřejmost. V té době ale peníze vždy poslala zpět. Jenže nyní to je tuhle 300, tuhle 200, já vím, že to nejsou velké částky a to nemluvím o darech jako jsou bundy apod. Já chodím do práce, manžel taky a chápu že máme určitý standard, který někomu může připadat zbytečný, jenže teď začly chodit žádosti o vyšší finanční prostředky a to s tím, že pokud nezaplatí tehdy a tehdy, tak ji zruší insolvenci a já jsem teď vlastně zahnána do kouta s tím, že buď budu někoho tedy trvale sponzorovat anebo někomu zkazím život 😔. Jenže jak dát najevo, že taky máme své starosti, že máme i širší rodinu, která nás potřebuje. Navíc manžel už u nás tuto kamarádku nechce ani vidět, dokonce ani po tom, že by u nas svůj dluh odpracovala úklidem a žehlením a to z důvodu, že sice trvat z že nemá na jídlo ale na cigarety evidentně peníze nechybí. Jak se zachovat, abych ji neublížila a zároveň nenaštvala manžela? Moc děkuji za přečtení a eventuálně za radu/názor
Už bych ji nesponzorovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Další témata z kategorie
Aktuálně na Instagramu
Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!