Kamarádka za peníze?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
16.12.22 11:16

Kamarádka za peníze?

Ahoj, raději anonymně, prosím.
Ráda bych požádala o názor.
Mám rodinu, 3 děti z toho nejmenší má 2 roky. Přes starší dcery spolužačku jsem se seznámila s její maminkou. Paní je hodná, nicméně v životě měla spíš méně štěstí a nyní je v insolvenci.
Jenže její problémy začaly dopadat na moji hlavu. Cca jednou týdně ji schází peníze na jídlo atak. tak když mě požádala poprvé o 200 Kč, brala jsem to jako samozřejmost. V té době ale peníze vždy poslala zpět. Jenže nyní to je tuhle 300, tuhle 200, já vím, že to nejsou velké částky a to nemluvím o darech jako jsou bundy apod. Já chodím do práce, manžel taky a chápu že máme určitý standard, který někomu může připadat zbytečný, jenže teď začly chodit žádosti o vyšší finanční prostředky a to s tím, že pokud nezaplatí tehdy a tehdy, tak ji zruší insolvenci a já jsem teď vlastně zahnána do kouta s tím, že buď budu někoho tedy trvale sponzorovat anebo někomu zkazím život 😔. Jenže jak dát najevo, že taky máme své starosti, že máme i širší rodinu, která nás potřebuje. Navíc manžel už u nás tuto kamarádku nechce ani vidět, dokonce ani po tom, že by u nas svůj dluh odpracovala úklidem a žehlením a to z důvodu, že sice trvat z že nemá na jídlo ale na cigarety evidentně peníze nechybí :,(. Jak se zachovat, abych ji neublížila a zároveň nenaštvala manžela? Moc děkuji za přečtení a eventuálně za radu/názor

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Prostě Vodnář
16.12.22 11:27

Buď jí seznámit se skutečností, nebo vymyslet milosrdnou lež. Něco, jako, že teď bude potřebovat vaše peníze někdo z příbuzenstva. Je to smutné, ale někteří lidé si neumějí vážit pomoci a přesně jak popisujete zkouší potom čerpat více a více. I když nám jich může být líto, tak za jejich finanční negramotnost nemůžeme nést žádnou zodpovědnost.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
16.12.22 11:32

Vezmi paní do poradny pro dlužníky a přehoď řešení jejích finančních obtíží na tamní sociáílní pracovníky.

V realitě se bude muset naučit vyjít s málem a najít s adkevátní přívýdělek.

Pokud se s tebou nebude chtít kamarádit bez toho, aniž bys do ní lla prachy, tak to fakt není kamarádka, ale příživník.

https://www.jakprezitdluhy.cz/…vych-poraden

A teda celkem jasně bych ji konfrontovala, že tedy prostě bude svoje problémy řešit systémově, protože už ti dluží tolik a tolik peněz a že to tedy nechceš zpátky, ale víc za ní platit nebudeš.

Ne - opravdu nejsi ta špatná, jakkoliv tě nejspíše bude citově vydírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.12.22 11:36

Jestli hulí a není jí hanba natahovat ruku k rodině s dětmi, tak bych se moc nerozpakovala a prostě jí peníze nedala a bylo by mi dost jedno, že se třeba naštve. Normálně bych jí řekla „nezlob se, ani my na tom nejsme kdovíjak dobře a takhle tě dál sponzorovat nemůžeme“. Hotovson.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.12.22 11:37
@Ou píše:
Vezmi paní do poradny pro dlužníky a přehoď řešení jejích finančních obtíží na tamní sociáílní pracovníky.

V realitě se bude muset naučit vyjít s málem a najít s adkevátní přívýdělek.

Pokud se s tebou nebude chtít kamarádit bez toho, aniž bys do ní lla prachy, tak to fakt není kamarádka, ale příživník.

https://www.jakprezitdluhy.cz/…vych-poraden

Moc děkuji, proberu to s ní a uvidíme, opravdu nelze nést zodpovědnost za druhé lidi, jednou, dvakrát je to pomoc poté už snad hloupost. S tím příživnictvím mi to manžel říká též. Já jsem hodně citlivý člověk vůči cizímu utrpení a dle muže v tomto ohledu hodně naivní, proto mě to tak trápí, ale co píšete by mi mohlo pomoc.

• Citovat
  • Upravit
5063
16.12.22 11:39

Říct pravdu. Peníze ti už nepůjčím, mám doma zle, prosím, už mě o ně nežádej.
Nemáš za její dluhy žádnou odpovědnost, natož se cítit blbě, že jí bude tvoje pětikilo chybět. Téma peníze vždy utni, max. jí poraď, kam zajít požádat o dávky, zda má nárok. Nebo pohledat brigádu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
16.12.22 11:40

Tyhlety pujščky „drobné“ samozřejmě to drobné nejsou ale co jsou dnes 200 mají tentenci lidi nevracet.. a když se to nasčítá tak to za pár měsíců jde do tísíců…

Bud budeš děůat charitu ( upozornuju že s jídlem roste chut) nebo to zarazíš

• Citovat
  • Upravit
1699
16.12.22 11:50

Narovinu odmítnout. Ať si najde nějakou brigádu nebo ať ji pomuze rodina. Takhle bude chodit porad dokola. Manzelovi se nedivim, muj by jednal stejne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31268
16.12.22 11:57

Prostě „Nezlob se, ale já už ti nemůžu půjčovat, sami teď máme méně, manžel s tím nesouhlasí“.
Jestli se na tebe naštve nebo se s tebou přestane bavit, tak to přátelství nestálo za nic a dobře, že se to vyřeší dřív než bude nějakej průšvih.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15360
16.12.22 11:57

Už jí nic nedávej. Řekni jí to na rovinu. Sorry, nic ti už nedám.
A uvidíš jaká je to kamarádka … ;)
Velmi rychle se jí takto zbavíš. A to bude jen a jen dobře.

Miluju kecy těch socek, co jsou v insolvenci. Prej měla chudinka míň štestí. :mrgreen: Tak to jako každopádně :mrgreen: :pankac:

Jo a tvému chlapovi se nedivím. Jednala bych stejně jako on :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
16.12.22 12:01
@Anonymní píše: …já jsem teď vlastně zahnána do kouta s tím, že buď budu někoho tedy trvale sponzorovat anebo někomu zkazím život .

No, pod pojmem zkazit život někomu si asi obvykle představíme něco jiného, než že někoho přestaneme dotovat. Cigára- to je úplná klasika v těch případech. Žádnou milosrdnost nevymýšlet (to je holčičí přístup). Klidně vmést do ksichtu i to kouření a na rovinu říct, že už ne. A opravdu není nutné nějaké zdůvodňování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
16.12.22 12:06

Nedala bych ji už nic, kdoví kolik takových kamarádek, ze kterých tahá peníze, má. Zkus se podívat i do insolvenčního rejstříku, v jakem to má stavu. Kolik dluží a z čeho to splácí. Najdeš tam hodně zajímavých věc, je to veřejné. Stačí Zadat jméno a příjmení na ISIR

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.12.22 12:10

Děkuji za Váš náhled z vnějšího úhlu, ještě jen dodám že i ten úklid jsme zkoušeli ( jakože brigáda ), ale to lépe uklidí i mé děti, o žehlení nemluvě, manžel do práce musí mít velmi dobře vyžehlené košile a já pracuji jako sestra, také musím nějak vypadat a zkrátka to nikam nevedlo. Takže jak píšete, buď pochopí že za vlastní situaci je nějakým způsobem odpovědná a musí s ní naložit sama anebo na nás nahlíží jako na finanční zdroj a kamarádka to není.

• Citovat
  • Upravit
472
16.12.22 12:22

Já teda matka samozivitelka jsem, ale tohle bych si nikdy nedovolila. Ano občas si pujcuji peníze od kamarádky, ale i hned jak můžu vracím. Navíc u nás je to nějak vzájemné. Když jsme spolu chodili do jedné práce, tak jsme si půjčovali vzájemně. Jsme si dělali srandu, že to jsou pomalu naše společné peníze. Zakladatelko, tohle je jedna z mála diskuzí, kde se všichni vzácně shodnou. A není to náhoda. Bůhví kolik ta tvoje kamarádka má takových jako ty co jí půjčují. Manžel se ti snaží pouze otevřít oči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8031
16.12.22 12:24
@Anonymní píše:
Děkuji za Váš náhled z vnějšího úhlu, ještě jen dodám že i ten úklid jsme zkoušeli ( jakože brigáda ), ale to lépe uklidí i mé děti, o žehlení nemluvě, manžel do práce musí mít velmi dobře vyžehlené košile a já pracuji jako sestra, také musím nějak vypadat a zkrátka to nikam nevedlo. Takže jak píšete, buď pochopí že za vlastní situaci je nějakým způsobem odpovědná a musí s ní naložit sama anebo na nás nahlíží jako na finanční zdroj a kamarádka to není.

Jste moc hodná, ale vůbec mě nepřekvapuje, jak píšete o těch cigaretách. Tohle je typické. Děti nemají v lednici jogurt, ale na cigára se vždy najde. Pracky bych jí urazila. Chudáci děti. Tahle elita byla vždy ve výměně manželek. Vy s manželem oba pracujete, máte 3 děti, takže toho máte jistě oba dost. Já mám 2 děti, syn 14 a dcera 6 let, první třída. Pracuji v hotelu na recepci na 12 h směny denní, noční a ty noční mi dávají pěkně zabrat, ale prostě bez práce nejsou koláče. Poslední dobou to je samá organizace pro tyto. Já neříkám, každý se může dostat do špatné situace, ale když to člověk vidí, jsou to stále ti samí, kterým to často takhle vyhovuje a práce je pro ně sprosté slovo. Takovou kamarádku určitě nepotřebujete. Jak tu psaly holky, prostě tu utnout. Já bohužel umím hodně nadávat doma, ale ač mě to mrzí a chtěla bych se to naučit, nemám koule na to být upřímná, proto bych jí řekla nějakou lež, sestra se rozvádí a je na tom hodně blbě a musíme tedď pomáhat jí, nebo něco takového a sami teď budeme mít co dělat a nazdar babi. Už by ode mě neviděla korunu. Jen si vzpomenu na ty cigára a mám vztek. Jinak jste opravdu skvělá ženská, ale už Bůh řekl, že nepomůže dávat ryby, ale naučit rybařit. Ať si dojde na sociálku, požádá si, nač má nárok, nebo skutečně někam, kde se pomáhá dlužníkům. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!