Kamarádka za peníze?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Je svatá pravda, že tyhle typy si umí najít slabý článek (mě, tebe) a využívat ho. A jak to nkdo psal, až zavřeš kohoutky, už nebude kamarádka. Mě na insolvenci tenkrát upozornil manžel. A ona se mnou řešila, že si nechala naplést vlasy a nechá si předělat zuby… Převed ji na odbornoupomoc, třeba i tobě dají radu, jak se necítit zle, když už nebudeš dojit
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@carola
Moc děkuji, taky jsem právě taková že nevím jak už říct ne, ale budu se snažit neuchylit ke lži a říct to narovinu. A nejsme ani nijak bohatí, ale ani chudí. Jenže já i manžel denně na cestách, děti sportují, budou chtít studovat, takže samozřejmě pojistky něco spolknou, a spoření dětem do začátku taky. Děti mají kapesné za známky a činnost doma, už i oni vědí, že ne vše je zadarmo. Jenže to jsou věci, co nejsou zvenčí vidět a já to úplně do světa nepouštím. Taky máme na měsíc určeny nějaký budget a když to nevychází, tak se pak např. Vaří rizoto na 2-3 dny, do toho dcera je celiak, takze člověk musí hodně uvažovat co a jak koupí. A pak jsou výlety, u nás se totiž nekupují nějak extra hračky a věci atak, my spíš cestujeme když máme volno, jsou to výlety a třeba i vlakem. Jenže to už vidět je a nedělá to dobrotu. Pak to totiž vypadá, bůhví jak dobře na tom nejsme, ale právě se snažíme děti učit finanční gramotnosti. A já nejdřív na menší úvazek pracovala půl roku po porodu, ale zase proto, že děti jsou astmatici a snažím se je dvakrát do roka vzít k moři. Teď už dělám na plný, ale jsme spokojený jen mě trápí tato situace, l
teď už mám opět zprávy, že pokud do 16.30 nezaplatí CEZu, bude s ní zle…
Ale ty nemusíš nikomu (ani sobě) obhajovat, jaké máš výdaje a proč mu nemůžeš sponzorovat život. „Kamarádce“ nic nedlužíš (nemyslím finančně), za její situaci nemůžeš.
Stručně bez vysvětlování bych jí napsala, že jí další peníze nepůjčíš. Držím palce, ať se tím zbytečně moc netrápíš.
- Citovat
- Upravit
Zakladatelko, řekla bych to narovinu, nelhala bych, nemlžila, to by se mohlo obrátit proti tobě. Prostě stručně, jasně: promiň, nemohu ti půjčit, sami nemáme na rozhazování. Jestli chceš, mohu tě doprovodit do poradny pro dlužníky. Nebo spolu můžeme projít tvé výdaje a zamyslet se, kde bys mohla ušetřit. Když třeba přestaneš kouřit, každý týden budeš mít o xxx Kč víc. Tohle pro tebe udělat mohu, ale peníze ti už půjčovat nebudu.
A kdyby začala s insolvencí, odpojením od elektřiny, nenech se zatáhnout do citového vydírání. „Chápu, je to blbé, ale já tě do této situace nedostala. Zkus tu poradnu pro dlužníky, tam ti poradí lépe než já. Jednorázová půjčka tvou situaci dlouhodobě nevyřeší.“
Když má na cigára, nedala bych jí ani korunu. Evidentně je to typ, který bude natahovat ruku pořád. Nauč se větu, že jednorázová půjčka její situaci dlouhodobě nevyřeší, a opakuj to jako kafemlýnek. Neobhajuj se, nevysvětluj svou situaci, jen dokola říkej neutrální věty. Protože jak zmíníš nějakou osobnější informaci, hned se toho chytí.
Netrap se, její situace není tvá vina. Jí na tvých pocitech nezáleží, jí záleží jen na ní samotné. Takže se netrap, že „kvůli tobě“ bude mít problémy. Ne, není to kvůli tobě, je to kvůli tomu, že neumí hospodařit s penězi a místo splácení dluhů si kupuje cigára.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucie_Sx píše:
Zakladatelko, neni vubec nic spatneho nekomu takto pomahat, fakt proc ne, aspon vis, kam ty penize jdou.
ALE. Musi byt karty na stole a vse mezi vami domluvene.
Opravdu ne takto.Nelzi ji, nemlz, ale vyuzij to jako sanci naucit se rikat veci na rovinu.
Vysvetli ji to uplne stejne, jako tady.
Jo, vi kam ty penize jdou. Tam, od kud se uz nikdy nevratej. Tohle neni pomahani, ale nechutny vyuzivani. Poslala bych ji do haje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AstraG píše: Říct pravdu. Peníze ti už nepůjčím, mám doma zle, prosím, už mě o ně nežádej.
Nemáš za její dluhy žádnou odpovědnost, natož se cítit blbě, že jí bude tvoje pětikilo chybět. Téma peníze vždy utni, max. jí poraď, kam zajít požádat o dávky, zda má nárok. Nebo pohledat brigádu.
Ano, maximálně pomoct najít, kam a na koho se má obrátit.
Zakladatelko,prostě jí už nedávej ryby, ale nauč ji rybolovu. Chápeš, jak to myslím…víc udělat nemůžeš. To musí už ona sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak já třeba jednu takovou " charitu dělám" nerchávám ve svém bytě bydlet kamarádku za cenu energií pklus 1000 kč navíc, ale ta je do fondu z kterého pak platím výdaje v bytě. Po dohodě s ní dokupujeme/vyměňujeme věci.
Ovšem je to vzájemně výhodná transakce. Ona ví že nikde jinde by takové bydlení nesehnala a chová se k bytu líp než bych se k němu chovala já. Bez nadsázky.
Mně roste cena bytu a ona bydlí „zadarmo“ byt samozřejmě zadarmo to není.
- Citovat
- Upravit
Další témata z kategorie
Aktuálně na Instagramu
Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!