Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nemá to jiné řešení, než, že to budeš řešit s někym kompetentním.
Kdo bude vědět co v té kapačce bude ![]()
Nebo to můžeš zkusit nějak zjistit předem a ještě se spojit s gynekologem, ať se k tomu konkrétnímu léku vyjádří.
Třeba to na dotyčném pracovišti pochopí, třeba ne a budeš za hysterku, to je riziko, ale nikdo ti to nemůže podat bez souhlasu.
Ne, opravdu doktorům není jedno ze jsi těhotná. Dostaneš takový lék, který je pro tebe vhodny vzhledem ke tvému stavu. Hlavně to nezapomeň nahlasit.
@Anonymní píše:
Ahoj, jdu na vás s prosbou. Odmalička řeším hodně silné migreny, s tím že jsem mívala 12 záchvatů do měsíce. Zlepšilo se to po vysazení HA, končila jsem na kapačkách. Nyní jsem v 12tt a za poslední dva týdny mám páty záchvat už třetí den. Paralen nepomahá, pro mě nic nového když jsem brala antiepileptika. Nechci se tím cpát atak mě poslal neurolog zítra ráno na kapačku, chci se zeptat, není to pro malé nějak škodlivé? Nechci plašit, ale mám trochu strach z toho co do kapačky dají, když mohu sotva paracetamol. Spoustu doktorů tohle nezajímá a jde jim jen o to aby pomohli ve svém oboru. Díky za odpovědi a přečtení.
kapačka není lepší než prášky, jen je rychlejší a obvykle se do ní dá už pořádnej koktejl, když léky nezabírají. jestli jsi toho paralenu vzala dost, ne třeba jen jednu tabletku, tak něco silnějšího potřebuješ. Paralenu můžeš 8 tablet/den - lepší budou čípky. Ale i triptany brát můžeš. I ta anetiepileptika nakonec by nevadila. Ibuprofen ve I-II trimestru také normálně jde, Indometacinové čípky možná budeš mít doma - ty se dokonce dávají na zastavení kontrakcí v těhotenství. Torecan se dá. Zkus to ještě rozehnat doma.
JInak se mýlíš v tom, že by jiné specializace neřešily toxicitu léků v těhotentví, je to naopak - jiné specializace raději ze strachu nedají těhotné nic, zatímco gynekolog povolí kdeco. Konzultovala jsem bolest před porodem s porodníkem, odpověď byla - ve třetím trimestru se může všechno. JIné specializace se drží informací v SPC, které jsou přehnané a gynekolog ví, co v praxi neublíží.
takže si trochu myslím, že neurolog, dle své vystrašenosti, ti dá kapačku s hořčíkem a pápá. Možná by bylo lepší jít si pro analgetika na gyndu.
@Pudloslava moc děkuju za podrobnou odpověď. Už před těhotenstvím mi zkoušeli strašně druhů triptanů ať už ve spreji nebo v tabletách, antiepileptika na mě měly šílený vedlejší účinky takže mi je vysadili a až vysazení HA pomohlo (je mi 22). A těhotenstvím se to zas rozjelo, jak je to první malý a nemám zkušenosti tak to byl spíš strach o něj, já už toho do sebe nasypala
A indometacin mám tak určitě zkusim. Pro mě ten paralen je nic, jakmile se to rozjede nebo se s tim už vzbudim, bez efektu a teď jakbysmet. Tak si me uklidnila, některý věci dobrý vědět
Díky
@Anonymní píše:
@Pudloslava moc děkuju za podrobnou odpověď. Už před těhotenstvím mi zkoušeli strašně druhů triptanů ať už ve spreji nebo v tabletách, antiepileptika na mě měly šílený vedlejší účinky takže mi je vysadili a až vysazení HA pomohlo (je mi 22). A těhotenstvím se to zas rozjelo, jak je to první malý a nemám zkušenosti tak to byl spíš strach o něj, já už toho do sebe nasypalaA indometacin mám tak určitě zkusim. Pro mě ten paralen je nic, jakmile se to rozjede nebo se s tim už vzbudim, bez efektu a teď jakbysmet. Tak si me uklidnila, některý věci dobrý vědět
Díky
At ti gyndar předepíše aspoň magnosolv… Já ho brala pulku těhotenství kvůli migrénám. Každopádně se to ve druhém trimestru tak nějak upravilo samo, a už jsem migrénu neměla.
@mackA159 magnosolv uz beru pravidelne 2×denne dlouhodobe
Ale dekuju za uklidneni, snad budu mit taky stesti ![]()
Mě na migrény i v těhotenství povolili sumatriptan. Tak jestli s nim mas dobrou zkušenost, tak zkus ten. Jinak u mě 1. Trimestr děs, pak se trochu srovnaly hormony a daleko lepší, tak třeba už to taky nebude tak hrozné. Paralen bych si nebrala, ten na opravdovou migrénu stejně nefunguje. A doktorum s kapackou bych věřila, oni ti určitě nic špatného nedají.
@Anonymní píše:
@Pudloslava moc děkuju za podrobnou odpověď. Už před těhotenstvím mi zkoušeli strašně druhů triptanů ať už ve spreji nebo v tabletách, antiepileptika na mě měly šílený vedlejší účinky takže mi je vysadili a až vysazení HA pomohlo (je mi 22). A těhotenstvím se to zas rozjelo, jak je to první malý a nemám zkušenosti tak to byl spíš strach o něj, já už toho do sebe nasypalaA indometacin mám tak určitě zkusim. Pro mě ten paralen je nic, jakmile se to rozjede nebo se s tim už vzbudim, bez efektu a teď jakbysmet. Tak si me uklidnila, některý věci dobrý vědět
Díky
Brala si aj triptany? Ak áno, tie v tehotenstve môžeš.
Noo, nezávidím, zvlášť, když jsem si toto zažila celý první trimestr
, mívám migrény, ale vždy jsem si vzala migralgin a pomohl, takže nejsem a nebyla jsem v léčbě u neurologa a migrény nejsou tak časté u mě, o to víc jsem byla překvapená, co mě čekalo..
První trimestr byl pro mě šílený, migrény, které trvají několik dnů, třeba 7 dnů, k tomu se přidavala nevolnost smíchaná s těhotenskou nevolností, pokud jsem migrénu nechala rozjet, tak jsem zvracela co 4 minuty… V zoufalosti, jsem volala na pohotovost, co že si mohu vzít a zvracela u telefonátu…
Nebyla bych schopná nikam dojet.
Hrůza, když mě viděl přítel, rozhodně řekl že do druhého miminka by už nešel.
Nakonec jsem opravdu včas ale, brala Panadol šumivý, s kofeinem. Padadol extra Rapid, stačila mi půlka a fakt včas. Kofein není dobrý, jasný, ale denní dávku jsem nikdy nepřekročila ani zdaleka, kafe nepiju vůbec.
Na pohotovosti mi dovolili Migralgin, ten se může první, či druhý trimestr…(s přivrenyma očima) při té telefonické domluvě, pokud by byla migréna rozjetá.
A poslali mě do centra bolesti hlavy, jenže mezitím skončil prvni trimest a vše jako mávnutím proutku zmizelo.
![]()
Držím palce, je to fakt boj
Ahoj anonymko, uplne souhlasim. Ono se to nekomu kdo to nezaziva a hlavne takovou dobu tezko vysvetluje, takze sem rada ze vis o cem mluvim. Pritel uz je zvyklej i mimo tehotenstvi, potykam se s tim dlouho, ale ted v uplne jiny mire a teda je taky uplne zoufalej ze mi nemuze pomoct, presne jak pises. Mne obycejny leky pomahaly tak v zacatcich kdyz sem byla dite, ale zkouseli mi Rosemig, Sumatriptan, Zomig a ruzny druhy antiepileptik a akorat jsem mela sileny vedlejsi ucinky. K tomu ted taky nemam ruzovej zacatek tehotenstvi, mam dost nizkej tlak a nemuzu pomalu vstat z postele kvuli nevolnostem, takze uplne soucitim a zaroven verim v lepsi dny ze to odpluje se ctvrtym mesicem
dekuju za milou zpravu
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj anonymko, uplne souhlasim. Ono se to nekomu kdo to nezaziva a hlavne takovou dobu tezko vysvetluje, takze sem rada ze vis o cem mluvim. Pritel uz je zvyklej i mimo tehotenstvi, potykam se s tim dlouho, ale ted v uplne jiny mire a teda je taky uplne zoufalej ze mi nemuze pomoct, presne jak pises. Mne obycejny leky pomahaly tak v zacatcich kdyz sem byla dite, ale zkouseli mi Rosemig, Sumatriptan, Zomig a ruzny druhy antiepileptik a akorat jsem mela sileny vedlejsi ucinky. K tomu ted taky nemam ruzovej zacatek tehotenstvi, mam dost nizkej tlak a nemuzu pomalu vstat z postele kvuli nevolnostem, takze uplne soucitim a zaroven verim v lepsi dny ze to odpluje se ctvrtym mesicemdekuju za milou zpravu
![]()
Rozhodně bych se kapacky nebála, doktoři ví, co mohou napsat a co nikoli, ač na letáku je napsáno že není vhodné pro těhotné. Rosemig, Relpax jsou prý v těhu dovoleny, a stejně zkrátka triptany prý, ač oficiálně ne samozřejmě. Samosebou vše po domluvě, to už chce neurologa ale. Me gynekolog zakázal vše
, prý to mám vydržet
…ten chlap evidentně nikdy nebyl těhotnej a nikdy neměl migrénu
poprvé jsem zažila migrénu s aurou vlastně právě v tom prvním trimestru.
Ale nakonec mě stačily ty obyčejné léky naštěstí, pokud se to nenechalo rozjet prostě.
Já si pak ještě užila v druhém trimestru, zánět dutin následně a začínající zánět středního ucha… Už jsem nic neřešila a zobala poctivě, co mi na ORL dali, jen aby se mi zánět v uchu nerozjel, nehledě na letáky, neboť…zánět zvukovodu a středního ucha
to je teprve bolest,
uff, naštěstí se povedlo zažehnat ![]()
Držím ti palce moc.
ať se udělá lépe, je to boj, ale stojí to za to ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj anonymko, uplne souhlasim. Ono se to nekomu kdo to nezaziva a hlavne takovou dobu tezko vysvetluje, takze sem rada ze vis o cem mluvim. Pritel uz je zvyklej i mimo tehotenstvi, potykam se s tim dlouho, ale ted v uplne jiny mire a teda je taky uplne zoufalej ze mi nemuze pomoct, presne jak pises. Mne obycejny leky pomahaly tak v zacatcich kdyz sem byla dite, ale zkouseli mi Rosemig, Sumatriptan, Zomig a ruzny druhy antiepileptik a akorat jsem mela sileny vedlejsi ucinky. K tomu ted taky nemam ruzovej zacatek tehotenstvi, mam dost nizkej tlak a nemuzu pomalu vstat z postele kvuli nevolnostem, takze uplne soucitim a zaroven verim v lepsi dny ze to odpluje se ctvrtym mesicemdekuju za milou zpravu
![]()
Nechcem Ti kaziť radosť, ale radšej sa priprav, že to môže bohužiaľ pokračovať. Mňa nakoniec v 24tt viezla rýchla (migréna so závratmi atď). Nevoľnosti pretrvali do 8. mesiaca
Ahoj, jdu na vás s prosbou. Odmalička řeším hodně silné migreny, s tím že jsem mívala 12 záchvatů do měsíce. Zlepšilo se to po vysazení HA, končila jsem na kapačkách. Nyní jsem v 12tt a za poslední dva týdny mám páty záchvat už třetí den. Paralen nepomahá, pro mě nic nového když jsem brala antiepileptika. Nechci se tím cpát atak mě poslal neurolog zítra ráno na kapačku, chci se zeptat, není to pro malé nějak škodlivé? Nechci plašit, ale mám trochu strach z toho co do kapačky dají, když mohu sotva paracetamol. Spoustu doktorů tohle nezajímá a jde jim jen o to aby pomohli ve svém oboru. Díky za odpovědi a přečtení.