Kapesné pro vysokoškoláka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Kapesné pro vysokoškoláka
Mohu poprosit lehký nástin, kolik cca dostávají vaše děti na vysoké škole (a koleji) na měsíc? Kolejné platím bokem, to se starat nemusí. Posílám teď dost nepravidelně (cca co týden 1-2tis, za měsíc 4-7tis) a ráda bych to nějak ustálila na pevnější částce. Dcera si z toho platí vlaky, když jede domů, lítačku v Praze, jídlo a základní drogerku.
Brigádu má, ale málo směn, vydělá si cca 2-6tis za měsíc, z toho si platí třeba oblečení, letenky na dovolenou, kávičky s kámoškama.
je reálné vyžít v Praze, když jí pošlu třeba 4tis na měsíc? vaří si sama na koleji, do menzy nechodí, ani fastfood nevyužívá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Terapeutka píše: Více
nenapsala jsi, jaká jsou tvoje možnosti
pokud jsou ty 4tis. pro tebe strop, tak není co řešit, pokud můžeš dávat víc s tím, že se dcera řádně učí, snaží se chodit po brigádách a ty můžeš dávat víc, třeba těch 6tis. tak bych dávala. Za těch 6tis. se nají, nakoupí základní drogerii a lékárnu, dojede domů. Učebnice a jiné věci do školy si hradí z brigády?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za mě to je málo, pokud si platí i dopravu. A co věci do školy? Ty tam nemáš vůbec zmíněné… Dávala bych aspoň 6000.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Věci do školy mi ani sama nezmiňuje, nějaká skripta si sehnala sama, kdyby to stálo hodně, tak by mi řekla.
Domů z Prahy na Moravu jede tak 1-2× za měsíc, kolem 200,– jedna cesta.
Finanční strop úplně nemám, jen jsem ji chtěla naučit trochu hospodařit, ať si zvyká na systém „peníze na účtě 1× za měsíc“ a ne „kdykoliv si zavolá domů“.
nejvíce utratí asi za potraviny, občas lékárnu - ale na dražší léky jsem jí zase přispívala mimo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lítačku platí snad jednou ročně, ne?
Tak spočteš do jinak jednoduše sama, ne? Cesta na Moravu cca 1tis měsíčně. Jídlo za 20dní v měsíce bych řekla že určitě 3tis.No pokud ti to finance dovolí posílala bych asi 5-6tis. at je tam nějaká rezerva. A zbytek si prostě už musí z brigád. Co v Praze studuje? Pokud to není právnik, lékař.. tak brigády v Praze je možnosti až až pokud chce… Neposílala bych takto na zavolanou… prostě se domluvit na pevné částce a hotové.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kluk žije v Praze v našem bytě. Na jídlo a tak mu posílám 5k, on si vyděla 10 sam. A těch 5 k je k tomu, ze vždy o víkendu nám vybrakuje lednici. Do menzy nechodí, vari si. Doma bere dražší těstoviny, dražší sýry, tunaky:).
Příspěvek upraven 16.03.26 v 10:11
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z toho co píšeš, tak bych se domluvila na částce 5000,–. Kdyby bylo nejhůř, tak si snad o peníze požádá.
4tis jsou hranice tak na to jídlo a cestovné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží, kolik ji stojí cesta domů a zda doma nabalí větší množství jídla. Jinak mi to se zaplaceným ubytováním přijde tak těch 5000 schůdné a 4000 minimum. Já dávám ty 4000, ale proto, že víc prostě nejde. Ubytování neplatím, platí prarodiče z otcovy strany jako alimenty.
- Citovat
- Upravit
Posíláme šest, vydělá si čtrnáct, jak si peníze rozdeli je jeho věc. Už od patnácti let má účet, kam mu 1× za měsíc posíláme částku, kterou si domluvíme, pokud chce něco navíc, domluva možná je. Vaří si sám, žije ve spolubydlení, hodně cestuje a sportuje.
- Citovat
- Upravit
Já posílám 4tis. na jídlo, 8tis. na bydlení, platím základní oblečení a obuv a zbytek nazdar. Domů jezdí 2× za měsíc, jednou si to platí on, podruhé já. Zbytek mě nezajímá, to už je v režii jeho brigád. Pracuješ, máš, nepracuješ, nemáš.
Nemyslím si, že by měl být vysokoškolák tak moc finančně závislý na rodičích 🙃
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mne kdysi rodice davali, kolik si mohli dovolit (1999-2004) - nejprve 3 roky 600, to jsem dojizdela a 400 stala mesicni, jidlo jsem si brala z domova kus chleba, a pak 2 roky 1000, kdyz jsem byla na koleji (kolej stala 900, takze jsme v principu dostala na kolej). Jestli vyjdu je myslim moc nezajimalo
, vzdycky jsem si nejak poradila, brigadu jsem tehdy mela pravidelnou 1 odpoledne tydne za cca 1200 mesicne a obcas k tomu nejakou narazovku na vikend. Sama jsem na sebe zvedava, jak to jednou budeme koulet s vlastnimi detmi, jestli je v tom taky nechame plavat, i kdybychom treba jednou meli na to dat jim vic
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přijde mi to popravdě málo. Když bych brala, že je to jen na tu dopravu (1000 kč) a jídlo (3000 Kč), tak to máš stovku na jídlo na den, snídaně, svačiny, obědy, večeře, všechno, a to neberu vůbec v potaz tu drogerii.
Takhle, jestli si vozí domů prádlo na vyprání a po víkendu doma odjíždí s nějakým tím jídlem na přilepšenou, tak v pohodě. Ale jinak je to celkem na hraně.
Ještě bych brala v potaz to, jestli ta brigáda je maximum, co při škole lze zvládnout aniž by nějak musela upozadit učení, nebo má času dost, ale takhle jí to stačí.
Já jsem dostávala od našich na výšce 10k, platila jsem si z toho vše (i bydlení), ale už je to zas pár let zpátky (cca 8 ), ceny byly trochu jinde. A považuji to tedy spíše za štědřejší příspěvek, to ano.
- Citovat
- Upravit
@Hobitka píše: Více
Já osobně za prvé bych to dělala dle toho co dítě studuje… práva, doktor.. tam je to horší s brigádou, ten čas není… Za mě dát dítěti na bydlení, na jídlo, na cestovné, skripta. Jinak myslím že dítě by mělo již být schopné si přivydělat na své výdaje na brigádách. Od kamarádky dcera studuje sociální. V létě opravdu makala… a vydělala si za léto dost, sama mi holka říkala že neví kolik vše bude stát a nechce uplně rodiče zatěžovat… A chodí na brigády i během školy. Rodiče ji posílají měsíčně 12tis. Má to na bydlení, jídlo, cestové a na takový ten základ. Ale v záři ji dali na skripta zvlášť, a na roční tramvajenku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
10 včetně koleje. Ale ono si minimálně dalších 10 zvládne vydělat bokem. Ma částečný úvazek ke studiu.
- Citovat
- Upravit