Šetření vodou - rady a tipy

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7655
14.1.26 17:31

Šetření vodou - rady a tipy

Jsme 2 dospělí a dítě v bytě v paneláku. Za loňský rok máme přeplatek na elektřině, což je fajn, ale bohužel se to asi dorovná vodou, tam prý máme vyšší spotřebu (přesně vyúčtováno ještě není). Samozřejmě si pročítám různé články jak víc šetřit, ale už mě nic nenapadá:
Sprcha (nemáme vanu) - Pochopitelně netrávíme půl hodiny pod horkou vodou. Občas mám problém dostat ven syna, ale zas se sprchujeme spolu, ne každý zvlášť.
Nádobí: Je fakt, že spíš myju v ruce. Myčku máme, ale nemáme tolik nádobí aby byla hned plná. Musela bych čekat třeba i 3 dny a to zas pak smrdí.
Praní: Máme jen jedno dítě takže pračka nejede pořád. Většinu věcí peru na zkrácený program kromě ložního prádla a ručníků, ale to taky není pořád. Tam to teda trvá i víc než 3 hodiny, ale prostě buď je jen ten krátký cyklus nebo úplně dlouhý :nevim:
Splachování: To už je asi drobnost, ale máme ten dvojí systém.
Co se osvědčilo vám?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35430
14.1.26 17:34

Myčka se dá většinou naplnit jen jeden koš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.26 17:40

Já bydlím sama a loni jsem doplácela 10 litrů. Málem mě kleplo. Bohužel očekávám, že to letos bude stejný. 8o U mě je problém dlouhá sprcha. A pak myslím, že hodně dělá to mytí v ruce.

• Citovat
  • Upravit
7223
14.1.26 17:42

Viděla jsem reportáž kde si rodina ráno napustila kybl s vodou a v tom si oplachovali ruce a splachli WC. Když voda zbyla chodili s tím zalivat stromy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
14.1.26 17:46

To ze v mycke sa da naplnit iba jeden kos je sice pravda, ale zaroven treba dodat ze nie kazda mycka ma tento program. Zalezi ako umyvas v rukach, ale niekto uz na 3 taniere dokaze minut tolko vody ako cela mycka, takze zvaz ci/kedy sa ti oplati ju pustit (samozrejme mycka zase minie elektrinu takze tie 3 taniere niesu reprezentativny priklad, skor ilustracny).

Vsimol som si ze niektore deti (obcas aj dospely) nedokazu pouzivat pakove baterie, bud ich zavru alebo naplno otvoria, takze vysvetlit ze si treba pustit tolko vody kolko potrebuju na uvytie ruk/zubov atd… Niektore baterie umoznuju nastavit maximalny prietok pri otvoreni.

Neviem ci mas perlatory, celkom dobra vec, znizuje spotrebu vody a nijako neznizuje komfort.

Splachovani nieje drobnost, ide tam celkom dost vody, skontrolovat ci naozaj ten dvojity system funguje. Obvykle zavady su ze vzdy pusti plne splachovanie, niekedy sa stane ze pri malom splachnuti zostane ventil nedovrety a mierne preteka. Niektory ludia aj toto povazuju za zbytocne vela a do nadrzky osadia 1.5L petku plnu vody (tym znizia objem nadrzky).

Este by som skontroloval ci niekde nemas unik. Vsetko zavriet, ist na prechadzku, navstevu atd a po prichode skontrolovat ci sa pohol vodomer alebo nie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
14.1.26 18:00

Nepíšeš důležitou věc, jakou máte spotřebu vody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20821
14.1.26 18:07
@Marieke píše: Více

Průměr spotřeby je okolo 80L-110L na hlavu a den. Když jste šetřící, tak jste třeba na 200L denně. Což je 6m3 měsíčně a 72 za rok, jestli správně počítám. Tak porovnej spotřebu. My jsme doma na dvojnásobku. Ale zase Brno má levnou vodu, takže pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55885
14.1.26 18:14
@Marieke píše: Více

A roční spotřeba je jaká?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75907
14.1.26 18:16
@Atisia píše: Více
;) moje babička s dědou to dělali podobně :mrgreen: když se vykoupali, nechali vodu ve vaně a když šli na wc, tak zašli do koupelny s kýblíkem, kde nabrali tu vodu z vany a spláchli - posouzení asi nechám na každém
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.26 18:20
@Anonymní píše: Více

Co to je za blbost? Jaké máte zálohy? My platíme jako čtyřčlenná rodina v domě 8 tis za rok, platili jsme více a měli přeplatek, tak nám to snížili…

• Citovat
  • Upravit
37113
14.1.26 18:20

Jak je dítě velké? Ja treba malým do skolkoveho věku ve sprchaci napouštěla dětskou vaničku, aby se mohli cachtat a neproteklo x litrů. Myčka je velka úspora, nebylo by levnější koupit sadu nádobí navic, než to mýt v ruce? Praní, ty rychle programy často spotřebují více vody, nez ty dlouhé eko, ty sice trvají dvakrát tak dlouho, ale spotřeba vody a energie je nižší. Jeste bych zkontrolovala jestli někde něco neprotéká, mě chvili protékal záchod, jenom malinko ze to pomalu nebylo vidět, ale vody proteklo dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8757
14.1.26 18:27

My teda zapínáme myčku, až se zaplní. Takže se někdy stane, že je to obden. Je fakt, že máme 3-4 sady talířů, příborů. To není opatření na myčku. Ale na letní grilování a návštěvy, oslavy. Prostě když se nás sejde víc. Vlastně se vytahuje, zaplňuje myčka a pak se zapne. Takže se hodí doma víc nádobí i v běžném režimu. Když jsme doma všichni, tak jede o víkendu klidně 2× za den. Obvykle jede jedna myčka denně. Pokud jsme doma jen tři. Tak to vyjde obden.

Příspěvek upraven 14.01.26 v 18:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
911
14.1.26 18:27

Máme myčku, ale tu obsluhuje má paní. Já z ní-myslím té myčky- čisté vyndávám. A když je žena víc dní pryč, umyju nádobí tzv.postaru-tj.ve dřezu. Zásadně používám zátku-špunt. Neštítím se mít ruce chvíli v mastné vodě, ale jar znám a taky ho používám, po umytí nádobí poctivě opláchnu. První vodu vypustím do kanalizace, ale oplach udělám v lavoru, který do dřezu přesně zapadá. Tu vodu sleju do vědra, tím pak splachuju malou potřebu na wc. Vody z kuchyně se někdy naslívá víc-třeba při oplachu zeleniny, ovoce…Občas voda z řadu neteče-při údržbě, nebo havárii, ke které docházívá nejčastěji po povolení větších mrazů-očekávám zítra, pozítří-se ta zachráněná využije ještě radostněji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20821
14.1.26 19:04
@stinga píše: Více

Beztak se sprchování málo a tak ušetřili co? Tak 30korun za měsíc? Tohle jsem už viděl mockrát a ti lidé nemají absolutně sajnu kolik reálně ušetří. Oni „prostě šetří“ a je jim jedno kolik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6657
14.1.26 19:30

Tak zkrácený cyklus nemusí znamenat menší spotřebu vody, spíš naopak. Zkus si zjistit, jakou spotřebu má tvoje pračka na ten který program.

Zkusila bych víc využívat tu myčku, talíře pořádně vyškrabat, nenechávat v nádobí nějaká kvanta zbytků a smrdět to taky nebude, když to budou třeba ty 2, max 3 dny. Maximálně to oschne a s tím si myčka poradí. Jen musí mít člověk doma dost sad. Mám myčku doma celkem nově a taky jsem se musela naučit všechno do té myčky dávat a přestat něco neustále průběžně odmývat v ruce. Obvykle se vyplatí ji pouštět klidně i ne zcela plnou, třeba ta naše má spotřebu 9 litrů na cyklus, což bych v ruce nedokázala ani ve snu.

Perlátory můžou být fajn. Takové věci jako nenechávat téct kohoutek při čištění zubů asi dodržujete (myslela jsem si, že to snad nikdo nemůže dělat, ale už jsem párkrát na vlastní oči viděla, že jsou lidi, co nechají průběžně téct tu vodu prakticky celou dobu, co si ty zuby čistí).

Jinak nějaké šaškování se schováváním vody ze sprchování na splachování wc podle mě ušetří opravdu nula nula prd.

Nebo máte spotřebu normální, ale prostě jen moc nízko nastavené zálohy. My jsme zas vždycky dopláceli raketu za topení (dálkové, ústřední topení) a to jsme taky netopili bůhvíjak moc a to jen v obýváku, v ložnici jsme ho vůbec nepouštěli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat