Šetření vodou - rady a tipy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3811
15.1.26 11:29
@orionk píše: Více

Moje známá zase šetřila vodou tak, že pod umývadlem odmontovala sifon a voda po mytí rukou tekla do kýblu. Tím pak splachovala záchod. Případně ji slila do petek a pak tím zalévala nebo myla podlahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
15.1.26 12:36

Nasi taky maji vodu po koupani ve vane a splachuji tim zachod. Ale me to tam smrdi na zachode, a uz i blbe odtyka, jak to potadne nesplachnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
15.1.26 12:52
@orionk píše: Více

No tak sušení toaletaku je extrém. Šetření vodou chápu. Porad je to neobnovitelny přírodní zdroj. Ale toto zřejmě setrici lidé neřeší.

Takže za me ano, šetření vodou ma smysl. Ale ne za cenu hazardu se zdravím. Naprosto se mi líbí např splachování vodou z umytí rukou apod. Naštěstí dnes již na to mame funkční systémy. To samé zalévání vycistenou vodou z domácí COV. Toto alespoň lidi primeje přemýšlet co do odpadu hází a jake používají čistící prostředky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4589
15.1.26 13:08

Bylo by zajímavé vidět tu skutečnou spotřebu vody, podelite se? 💦
3 členná domácnost ( dítě druhý stupeň), nemáme tu myčku :P
Roční spotřeba je 95-100 M3/ při loňské ceně vody je to kolem 10 000 za rok.
Dodám, že celý týden je někdo doma, buď manžel doma volno, nebo já na HO.

Příspěvek upraven 15.01.26 v 17:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6669
15.1.26 13:14

@Menton Tak hlavní bonus té myčky je samozřejmě ta ušetřená práce - je fakt, že tu vodu oproti ručnímu mytí šetří, obzvlášť, když to člověk odmývá průběžně a ne „jednou denně napustím škopek a v tom to všechno umyju“, ale jak jsi psala, kdyby se započítala pořizovací cena, prostředky atd., tak to levnější nebude, s trochou štěstí šul-nul, když se hned tak neporouchá.

Ale já bydlím s myčkou teprve pár měsíců a mám z ní tedy pocit, že jsem konečně vstoupila do 21. století. :D Těšila jsem se, že jí budu doma mít, říkala jsem si, že mi ušetří čas, ale nemyslela jsem si, o jak strašně moc pohodlnější to bude. Před časem jsem tu zakládala tuto diskusi. :D

https://www.emimino.cz/…ckam-485691/

A teď by se mi už tedy vůbec nechtělo se vracet zpátky k ručnímu mytí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42425
15.1.26 13:25
@Kriss Tina píše: Více

Viděla jsem systém, kde byla nádrž na použitou vodu z vany a tou se splachovala toaleta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4589
15.1.26 15:26

@klamonožka já měla možnost myčku několik let používat a opravdu mi to jako nic extra šetřící čas nebo vodu opravdu nepřijde…navíc máme opravdu spoustu nádobí, které bych do myčky nedala. Takže úplně postrádá smysl, abych půlku dala do myčky a půlku myla ručně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37140
15.1.26 15:43
@Da12 píše: Více

Tohle me treba napadlo uz jako dite, proc treba voda z umyvadla neteče do nálevky na záchod? Aspon by se využila dvakrát.
Ja treba zalévám kytky vodou ze sušičky, ale to ušetřím max pár litru za týden no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33632
15.1.26 15:52

V domě nemáme vodoměr. Měli jsme ho v bytě. Spotřeba byla myslím kolem 140 m3 za rok. 2 dospělí, 2 dospívající, my s mužem sprcha denně já někdy 2×, děti oba 2×. K tomu pes, dve kočky ko - praní pelechu, myti misek, kočičích záchodu,. Pes byl těžký alergik, do pelechu se dávaly dětské prací peřiny a praly se téměř denně. Myčka průměrne jednou denně, pri menším množství na eko, a tak 2× týdne samostatná myčka s miskami psa a koček.
U praní mám defaultně máchání navíc.
Spotřebu snižovalo to, že od pondělí do pátku jsme byli celý den mimo byt, takže minimum splachování,, mytí rukou, casto pryč i o víkendu,
jo a kytky téměř žádné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
15.1.26 15:55
@Marieke píše: Více

Mě naučil šetřit první podnájem, kdy jsem při každém spláchnutí viděla, jak se to hezky protáčí. Často chodím na wc třeba lehce, takže splachuji velmi sporadicky, když je máti u tety, tak tam jdu klidně 10× a prdím na to :mrgreen: Máti z toho šílí, ale ušetří to - to je studená.
Teplá je horší a dražší a nevím proč, ale dělíme se se sousedy 70/30%. Dřív jsem se koupala denně, teď se snažím obden, pár měsíců mi fakt nebylo, že jsem tam šla za 3 - 4 dny, to snad taky něco ušetřilo. Pořád nemyju umyvadlo atd. jako máti, talířek mám jeden na omývání, zajímala by mne spotřeba pouze moje a kluků, ale většinou jsme měli pronájímatele na prd. Až na vyjímky pereme 1× týdně, někdy v ruce. Myčku nevedeme a stejně často doplácíme - teplá voda a hlavně topení, to se dělíme dokonce 60/40%, což ale chápu. Samozřejmě hodně omývám zeleninu klukům (morčatům) atd, kdybychom byly samy, bylo by to jiné. Bohužel ale ty ceny tak letí pořád nahoru :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9087
15.1.26 16:22

My máme spotřebu do 140 m3. Nechce se mi hledat přesně. Ale taky je nás 5. Plus celkem často máme přespávací a různé návštěvy. Od května do září máme bazén. Občas je třeba odpustit, dopustit něco. Ještě vlastně zaléváme ty naše vyvýšené záhonky, kde máme rajčata atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cizinka 999
15.1.26 18:00
@Marieke píše: Více

My jsme tri dospeli a mycka kede kazdy den, vecer vetdinou varime teple jido, někdy i 2 krat denne.
Ja jsko jedina se v zime 2 krát týdne koupi, sprcha tak 5-10 minut. Manžel se 3 krst tydme sprchuje ve fitku. A nemame nijak vekou spotrebu vodu, ale platíme kvartalne a poraf je to podobne, v lete vic, to se zaliva zahrada. Nenapada me, kde by jste meli vice usetrit vodu

• Citovat
  • Upravit
Cizinka 999
15.1.26 18:02
@Menton píše: Více

Ja jsem treti denen bez mycky a je to pekny oprus. Ja teda myju pod tekouci vofou nebot zvlast to jeste oplachovat se mi nechce i kdyz mam dvoji dřez, ale ten druhy je mensi o dost. No jeste tyden vydrzet a bude nova.

• Citovat
  • Upravit
Cizinka 999
15.1.26 18:03
@adresa píše: Více

My jsme ted v dome 20 let a porizujeme teprve treti mycku. Kupujeme drazsi a kvalitni, která vydrzi

• Citovat
  • Upravit
Cizinka 999
15.1.26 18:11
@Menton píše: Více

Co za půlku nádobí nemůžeš dát do myčky?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat