Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, mam dva dotazy, Rada bych věděla zda dítě muže nejaké bylinné kapky třeba na močové cesty na imunutu. Mám chlapečka 18 měsícu, a zda bylinky dítěti škodí, Ja sam sem spíž na bylinky než na leky. A dale bych chtěla vedet malej mě pije stale pořád hodně mlíka davam mu hami pije asi 4 krat dene, je može že ho to muže zahlemovat, mam pocit že ma furt ucpané dutiny a těžko oddechuje. chtěla bych mu už mléko ubírat ale on jej stale chce a z normálního mám strach, tedka je nemocný mame horečky a nechce nic jen mlíko. Děkuji za vaše rady a nazory
Bylinky tvému dítěti škodit nemohou, jen nepoužívejte moc dlouhou dobu jedny a ty samé - tělo si pak vytváří návyk..
Mléčné výrobky skutečně zahleňují, proto se taky při některých dýchacích onemocněních nemají jíst/pít, ale to se týká zvířecího mléka (tedy toho skutečného), pokud se nepletu, mohou za to zvířecí (kravské/ovčí/kozí…) bílkoviny obsažené v potravině.
Jestli chceš Hami zaměnit za jiné, tak zkus v obchodě koupit sušené rostlinné „mléko“, např. rýžové, mandlové, kokosové… - dá se vyrobit i doma (nabobtnání rýže ve vodě a rozmixování, takto lze použít i jiné obiloviny či plody..).
Jinak na potíže s močákem jsou dobré brusinky - asi bych je přimixovávala malému do stravy občas, či bych si koupila brusinkový čaj.
Mlíko určitě zahleňuje, omezila bych to na 2× denně a časem na 1× denně. Bylinky dítěti neuškodí a je dobře že tomu dáváš přednost před léky, v tomhle ti i ráda poradím. Já jako prevneci a je to i na odhlenění používám Eucasol, rozprášíš ho do místnosti (pokud není někdo alergický na jalovec), je to směs éterických olejů a uvolnuje dýchací cesty, má antibakteriální a antivirové a protizánětlivé účinky. Stříkám tedy bud do místnosti nebo na tričko dítěte. No a na tymiánový krém při rýmě nebo kašli nedám dopustit, hlavně na tu rýmu nám pomáhá.
A klasické mlíko z obchodu bych nekupovala, to mu dá méně než ten sunar.
Tak mam mu davt stale hami? pořád to mlíčko chce snažím se mu davt mín je spokojeny i po mín. Jalovec užívam na slinivku. A malemu dávam římbaba ma problemy ze střevy už sem mu to davala když měl prdíky když byl malej. ještě na to odhlemení.,j