Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
mám dotaz ohledně kapiček Sab simplex proti nadýmání a bolestem bříška. Máme holčičku 14 dní starou a před 4 dny jsme museli začít dokrmovat Nutrilonem, měla jsem málo mléka a miminko sice pořád cucalo,ale nepřibíralo. Krmíme normálně z láhve. Zpozorovali jsme křečovitý pláč asi půl hodinky po kojení, rozehnali jsme to gelem na bříško a horkou plenou, taky máme trubičku na větry (ještě jsme ji nepoužili).
Nechala jsem napsat Sab simplex , sestřička řekla, že ho máme dávat hodinku po jídle (to se mi nezdá?? - po jídle většinou spíme- uspáváme). Máme dávat 6× 10 kapek denně. V návodu je napsáno, že kapky máme dát přímo do lahvičky s pitím. Jak to děláte vy? Nevím, jestli to mám tedy nakapat přímo do mléka, ze lžičky mi to malá sice vysrkla, ale zase vyplivala.
Děkuji za radu!
Petra + Peťulka 14 dní
Ahoj,
kapičky jsme nejdřív zkoušeli kapat přímo do pusy. Pak jsem to začala podávat buď na lžíčce, nebo jsem to dávala na dudlík…10kapek se tam sice nevejde (tak 3), ale tak to můžeš dát na víckrát:) a když jsem v noci dávala flašku, tak jsem to kapala přímo do mlíčka. Teď už nedávám ani flašku ani kapky.
Hodně úspěchů a málo bolení
Gabča a Barča
Ahoj sice nejsem maminka ale tatínek ale používáme kapičky taky. Dcerka má 6 týdnů. Ze začátku jsme je dávali hned po kojení ale jelikož malá potom něco ublinkne takže asi efekt minimální. Teď ji je dáváme
před kojením při přebalování a mazání opruzeného zadečku - alespoň se
při cucání trochu uklidní. Manželka jí dá do pusy prst, malá začne cucat a po prstu necháme kapat kapky. To je vše pa a hodně úspěchů při aplikaci. ![]()
ahoj,
já už mám holčičku větší (4,5m) a kapičky dávám od mala. používám lžičku. když byla úplně malinká, tak jsem jí hodně otevřela pusinku a kapičky dala až dozadu (je to jako u zvířátek) a řekla ham. teď už je na lžičku naučená, sama pusinku otevírá a je to pro ní příjemná hra.
mě řekli v porodnici ze mame davat pred jidlem, po jidle to ma mensi ucinnost, a davam to tak, ze na lzicku si odkapu 10 kapek a pak prstem naberu a dam ji to do pusinky ona prst ozuzla a je to.
Ahoj mamky a jeden taťko,
mockrát vám děkuji za rady, vyzkouším vše a uvidím, co se ujme. Třeba sem ještě nějaký tip přibyde, to by bylo aby něco nezabralo.
Papa mějte se! Petra
Ahoj petro já dávám kapky před jídlem.Koupila jsem takovou malinkou lahvičku myslím, že v Tescu. Je to spec. na aplikaci léků a stojí asi 30Kč.Šmudlík to vycucnul jako nic. Se lžičkou to byly marné boje a přímo do lahve to nevím nikdy jsem nevěděla kolik mimís vypije. Jinak na bolavé bříško nám pomáhá tymiánová mastička od Justu.
Držím palce Hanka.
Já je dávám do mlíka ( do sunaru). Jde o to odstranit z mléka tu pěnu, která ti vznikne protřepáním a miminko jí vypije i s bublinama. Udělej si " kouzlo. udělej nutrilon do lahvičky, pořádně protřepej at máš pěnu a pak tam kápni pár kapek ( stačí tři) uvidíš jak to tu pěnu začne likvidovat, protřepej a pěna je ta tam
. Mimochodem: malá to určitě nevyplivne a nemusíš jí otravovat se lžičkou. My kapeme pár kapek do každé flašky a je to super
. (… a hlavně nebud smutná, že nekojíš, takových je nás víc, kterým to nevyšlo, já z toho byla dost neštastná, at at jsi v klidu…)
Ahoj Petro a Peťulko,
poradila bych (podle vlastní zkušenosti) vyměnit Nutrilon za Omneo (je od stejné firmy). Teď použiju (ve zkratce a laicky) slova lékařů se kterými jsem se o tom radila: Nutrilon obsahuje probiokulturu, která ne každému dítěti, zvlášť takhle malému, dělá dobře. Omneo má „nějak“ štěpené bílkoviny a mimčo ho snadno stráví. My jsme vyměnili Nutrilon za Omneo, kapky jsme už nemuseli užívat, bříško se opravdu krásně zklidnilo, upravilo se prdění i kakání.
Je to jenom můj názor a zkušenost, ne přesný návod, že zrovna tak to musí být u všech dětí.
Zdraví Bára
Ahoj, ja som davala dcerke 7 kvapiek Sab Simplexu jeden krat denne a to popoludni, presne o 14:00. A vecerne krce bruska, ktore boli o 19:00h. nam uplne odzneli. Vobec nebolo potrebne podavat kvapky v takej intenzite ako je uvadzane v navode. Vela uspechov, ahoj.
Ahoj,taky jsem od 12tého dne dokrmovala Nutrilonem
…od 4týdne jsme na něm zcela… sab simplex jsem dávala hlavně večer…Ale když jsem si koupila čaj Čajánek-Větrníček,tak semnohé zlepšilo…Kapky již 3týdny vůbec nemáme,krásně prdíme a žádné bolení nemá…Jsem spokojená a mimi taky…Kokhi a Venoušek 2měsíce ![]()
Pokud koupíte komerční ad vitamin, alias multitabs, získáte vinikající kapátko, které se přesně hodí na lahvičku od sab simplexu. Na kapátku je odměrka na mililitry, což je plně vyhovující. Já jsem dávala sab simplex hojně, až 15 kapek před kojením a chlapeček potíže neměl. Sab simplex je chemická látka, která snižuje povrchové napětí plynové bublinky - prdíku-nevstřebává se, není to lék. Děťátko si na něj nemůže vytvořit návyk a navíc, až se začne více pohybovat podaří se mu prdíky úspěšně vytlačit a kapky nebude potřebovat.
Jedna zkušenost od postarší mamiy stačil malý trik ,když jsme malé Sab simplex nebo jiné kapky dávali .Místo kovové lžičky jsme používali plastovou,ikdyž plasty nemám ráda ,ale mimi se tolik nelekne studeného kovu. První období Sab simlexu bylo kolem 4-6 týdnů do tří měsíců a druhé období začalo ,když jsme začali s příkrmy(to jsme si znova užili. Tak hodně spěchů přeje Anna+Eli (skoro 29.měs.) ![]()
Chtela bych se jen zeptat, jestli jsou kapky sab simplex pouze na predpis nebo jestli se daji normalne koupit v lekarne. Nam je doktorka nechce napsat, propaguje na prdiky jenom odvar z fenyklu, ale to nam vubec nezabira, malej ma velky boleni a nekdy uz nad nim sama brecim, protoze mu od bolesti nedokazu pomoct - masaze briska ani cviceni nozickama nezabiraji… diky