Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jestli myslíte tento co je na fotce tak ho mám.
Koupil mě ho manžel a vůbec ho nepoužívám. Pokud máte opravdu veliké plochy tak určitě využijete.. mě nevyhovuje, nedostanu se s ním pod skříňky ani wc, válečky po každém vytirani jsem musela prát aby nebyl cítit zápach při dalším pouziti, ta nádoba do které jde ta špinavá voda se musí také vymyt po každém pouziti…bohužel mě stojí v šatně je mě to líto kvůli manželovi ale tak to je když chlap neuklizi a s nákupem nějakého uklizeciho přístroje se neporadí, chtěl mě ulehčit práci ![]()
Nejraději používám tycovej vysavac (několikrát denně) s ním přijedu byt a klasický kbelík a hadr kterým vytru úplně každé rohy a pod každou komodou a po vaření jen vodu vyleju, vypláchnu kýbl a vymacham hadr.po vytitani s karcherem travim ještě 20 minut údržbou přístroje ![]()
Chapu kdyz máte pejsky ze nechcete zravit hodiny uklizenim po nich ale chválí si robo vysavac…na chlupy
Po karcherovi jsem také pokukovala, ale pak jsem se dočetla, že vlasy a chlupy to stejně nevezme, takže se předtím musí luxovat. Což já právě nepotřebuji. Chci něco, co zároveň i vyluxuje. Mám velký barák a než to proběhnu s vysavačem, tak jsem utahaná jet ještě jedno kolo s mycím strojem
Takže jsem si začala dávat stranou na Philips Aqua Trio (teď z hlavy nevím ten typ), protože je skoro 2× dražší, ale při domácnosti 3 kočky, jeden pes a dvě děti se mi vyplatí něco, co to rovnou i vyluxuje.
Mam ted taky to, co prvni prispevatelka, pujceny a nepouzivam ho. Myslenka dobra, praxe pokulhava. Navic byl uz i reklamovany, ty valecky se zadrhavaly. Nebavi me to pripravovat a pak zpet uklizet. Mam strikaci mop, ten pouzivam na rychly nehody ala dite rozhazi po kuchyni obsah obeda atd. Ale taky bych potrebovala neco na poradny uklid. O pranim mopu jsem taky uvazovala, zatim nemam, bojim se, ze to bude taky kram, co mi tu bude stat. Ale umyvani podlah nesnasim a rada bych nela neco lepsiho nez jadr a kbelik teda…
Parní čističe bohuzel dost ničí povrch, který čístí. Ta pára to proste všechno ničí - jako jasně, keramické dlaždice tu páru vydrží, ale trpí spáry mezi nimi. Jiné typy podlah pára prostě ničí spolehlivě.
Jinak více než ten Karcher si lidi pochvalují Philips PowerPro Aqua 3v1. Ten aspoň dle zkušeností lidí lépe vysává.
Ovšem, tomu čištění válečků a vylévání vody se tam taky nevyhnete. I když vodu musíte vylévat i z kýblu s mopem ![]()
Já taky o takovém přístroji uvažoval, ale nakonec jsem se rozhodl do toho nejít.
Ajaj tak těchto reakcí jsem se přesně bála.. ![]()
Irobot mi ty chlupy posbírá pěkně, ale stejně 1× týdně vezmu normální vysavač a vezmu to důkladně. Ale myslela jsem něco na vytírání hlavně nu.. Máme Bernský salašnický příšery, takže uklízet, uklízet… ![]()
@Milan42 píše:
Parní čističe bohuzel dost ničí povrch, který čístí. Ta pára to proste všechno ničí - jako jasně, keramické dlaždice tu páru vydrží, ale trpí spáry mezi nimi. Jiné typy podlah pára prostě ničí spolehlivě.
I vinyl?
@Anonymní píše:
Ajaj tak těchto reakcí jsem se přesně bála..
Irobot mi ty chlupy posbírá pěkně, ale stejně 1× týdně vezmu normální vysavač a vezmu to důkladně. Ale myslela jsem něco na vytírání hlavně nu.. Máme Bernský salašnický příšery, takže uklízet, uklízet…
Tak pak jedině zaplatit pani na uklid ![]()
@suvik píše:
I vinyl?
Ničí to včechno. Protě ty materiály rychelji stárnou, když jde na ně pára. Jenže se to nestane hned, to by lidi ty parní čištice vyrobcům omlatili o hlavu.
Příklad, máte podlahu z čehosi, která při běžné udržbě vydrží třeba 30 let.
Jenže při častém čistění párou vydrží třeba jen 16 let.
A taky tohle:
Když do ruky vezmete kbelík s teplou vodou, přidáte kapku čisticího prostředku a hodíte hadr na koště, zbavíte se špíny stejně rychle, často i rychleji, a hlavně důkladněji než s parním čističem. A kbelík teplé vody spotřebuje výrazně méně energie než parní čistič a také vám tolik nezatíží peněženku, byť z ní budete dále kupovat mycí a čisticí prostředky. Navíc parní čističe, aby mohly fungovat, potřebují pravidelnou dávku odvápňovacích prostředků, aby se nezanesly vodním kamenem, takže se chemii stejně nevyhnete. Budete-li jednou týdně uklízet s párou, mohou vás provozní náklady vyjít až na dvě tisícovky ročně.
V reklamách se vyskytuje i další lákadlo: Zatočte s bakteriemi a plísněmi! Byť budete mít v ruce parní čistič, přesto s nimi válku nevyhrajete. Abyste totiž dosáhli sterilizujícího efektu, musela by pára z trysky z co nejmenší vzdálenosti tryskat do jednoho místa po dobu několika minut. Otázkou je, zda při čištění tlakem nedojde ke zbytečnému roznesení mikroorganismů i na další místa. A také počítejte s tím, že hodně z toho, co se uvolní, může skončit na vás i ve vás.
Když vyloučíme, pro co se čištění párou nehodí, zbudou podlahy z PVC, dlažba, kuchyňské pracovní desky, okna a hygienická zařízení. Na čem se parní čističe testovaly, je dáno. S výjimkou oken (městské prostředí špínu dodalo) bylo den před zkouškami připraveno i zkušební zašpinění – od lepkavých skvrn až po vodní kámen. Parní čističe soutěžily nejenom mezi sebou, ale také s ručním úklidem, tedy s kbelíkem, hadrem – však to znáte.
Mezi podlahovými přístroji se nenašel žádný, který by ve všech směrech dokázal držet krok s klasickým úklidem. Buď si dobře poradil s kuchyňskou pracovní deskou a hygienickým zařízením, nedokázal však už dobře umýt dlažbu, podlahu a okna, nebo se jakž takž vytáhl na podlaze, ale ostatní za moc nestálo. Příliš často se stávalo, že podlaha byla po nanesení páry pokrytá lepkavým filmem, že čisticí utěrka či návlek na trysce (nástavci) nedokázaly dostatečně sát a špínu na velkých plochách ještě více roznášely. Ani spáry mezi dlaždicemi nedokázala pára sama vyčistit, na porózním materiálu se špína houževnatě držela. Na kuchyňské desce po účinkování některých přístrojů zůstával lepkavý povlak, na oknech se nedalo zabránit vzniku kapiček a „kocourů“, na koupelnových bateriích zbyly po některých čističích zbytky nečistot.
Výsledky práce ani jednoho z testovaných parních čističů nepřesvědčily. Kbelík, koště a hadr jsou stále ještě o něco lepší…
Aaaach jo, ja to tak nesnasim. Vysavat mi nevadi, ale to vytirani, to je mor. Kaslu teda i na parni cistic. Stejne je to zajimavy, ja se na ten Karcher tedila, ale fakt me zklamal. Co tak ctu o tom phillipsu, tak obcas zahlednu podobne mouchy a cisteni valecku a resit nejaky zadrhavani a drzet neustale prst na tlacitku, jak tam pisi, to mi za ty prachy asi nestoji.
Já mám Karcher co první uživatelka a jsem strašně spokojená. Nejdřív mi to prislo zbytecne, po prvním použití byla zklamana a těd je to ma laska, jinak už nevytiram. Parní mám taky, ale na vinyl vhodný není a jak jsem ho chtěla, tak teď mi leží nevyuzity v krabici
Ahoj, prosím o radu, kdo máte čistič od Karcheru. Koupila jsem si tepovač, který i myje podlahu a výrobce doporučuje používat nepěnivý přípravek na tvrdé podlahy. Nevíte někdo jaký se dá sehnat v běžné drogerii?
Ahoj všem
Moc prosím o rady, které už nějaký vysavač máte od značky Karcheru. Mám od nich na okna vysavač a nemůžu si ho vynachválit. Nyní doděláváme dům a budeme se stěhovat do nového, kde i spojením kuchyně s obývakem budeme mit celou místnost, která zabere 1.patro. Mám vysavač irobota, který bude makat dál, ale ráda bych i něco na podlahu. Máme 2 psy a uvažuji buď o parním vysavači nebo ten, který také vytira ale i by měl vysávat.. (taková rulička na vysavači ) FC5.. máte někdo zkušenost? Co je lepší?
Děkuji moc