Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahpjky.
Maminky mám dotaz.Syn (13.7 mu bude rok) trpí na laryngitidy (chronický to má prost emusime čekat) naštěstí má lehké průběhy. Žádné daveni atd nemá..
Ted zase pár dní kašle. Pres den to jde je ti nárazové…Treba 3 hodiny nekasle a pak párkrát zakašle…Někdy mi to přijde štěkavý jako laryngitida někdy ne.Sme ted na chate. Nejvic kašle v noci.2× ted v noci začal kaslat kolem 2 v noci a kaslal treba pul hodiny.Pak klid a pak nad raném. Vcera večer jsem mu dala Fenistil kapky. Zaval. kaslat kolem 23 hodiny ale ne ted amoc treba 1× za 10 minut zakaslal. Potom v pul 1 sem mu dala Sinecod a pak už nekaslal.Nebo jsem ho teda aspoň neslyšela…Ted ráno zakaslal jen 2× asi. Jento spíš suchý kašel podle mě (tohle mi vždy dělalo problém poznat) ale občas mi přijde, že se mu to trhne…
Chci se zeptat myslíte že tím že mu budu dávat treba 2× denně Stoptussin že tím nic nezkazim? Nebo ho mám nechat bez a treba jen inhalovat Vincentku? Někdy při dýchání i jako zachrci ale to jen chvilku a pak zase ne. I my už napadlo jeslti to nemůže být tím že mu štěká nosohltanem rýma ale tu mi přijde že nemá…Dekuji ![]()
Ještě dodám že starší syn ted konci s nestovicema už nu odpadavji poslední stroupky…tak mi napadlo ze to může být předvolební nestovic že to mladší syn chytil. Je to 14 dní od prvního pupinku u staršího syna a zatím s emladsi drží tak uvidime.
No klidně mu ten stoptussin dávat můžeš, ale když ho bude brát dlouho, přestane fungovat.
Mám to se dcerou stejně. Chronické laryngitidy. Střídám stoptussin a levopront.
Sinecod je myslím nejdřív od dvou let a do té doby mi ho doktorka zakázala používat. Doktorka mi dala dithiaden, kdyby to bylo po nocích náročné, tak ať se vyspí. A k tomu ventolin. Jsou to takové moje dva body záchrany, když je bídně.
Jinak doporučím zajít na alergologii a nechat udělat odběry, jestli náhodou tam není třeba astma/alergie, něco co ho dráždí. Pokud je nemocný často, tak si nech napsat Imunor. Dceři strašně hodně pomohl a její nemocnost klesla o 80%.
Inhalace je super a rozhodně bych ji využívala na 100%.
@LilyJane No teď měl období 4 měsíců kdy bylo pořád něco ale mel to i starší…Proste si to předávali porad dokola…Chytli hemofila takže měli i 2× atb…Pac mše s eho nemohli zbavit. Mlqdsimu vlezl do nosu, krku i obou ousek.Ale naštěstí uz je fuč… ![]()
On hlavně teda tu laryngitidu ta byla nejvickrat..Jinak toho hemofila a pak běžné to ze měl rýmu nebo tak to nějak neřeším. Ale jako ze by vyloženě marodil a měl vysoké horečky atd to ne…To měl asi jen 1-2× při tom hemofilovi. Jinak ne.Ani u ty laryngitidy ji nemá…
Astma nevím to si nemyslím. To mi vubec nestras s astma…Vubec si to neumim predstavit…Byl mu nabiran krevni obraz asi před 2 mesicema kde bývá něco co při alergii někdy vyleze to měl v pořádku. Jinak pro jistotu sme objednaný na imunologii/alergologii ale až na listopad…Dřív místo není
A tvy malý něco vylezlo? Jako alergie nebo tak???teď byl měsíc klid…I od kašle od všeho a před pár dny začal kaslat no…Začala sem mu dávat Colsotrum a Probiotika od LR.je to sice dráhy jako…Ale lidi si to chválí… ![]()
@LilyJane Jinak sinecod na krabičce píšou že ho můžou deti od 2 měsíců…A ten Stoptussin mu budu dávat teda asi jen na noc aby se vyspal…On přes den opravdu jako moc nekasle…To fakt treba 3 hodiny nic a pak 1-2 x zakasle…Přes den mu ho dávat asi nebudu a dám ho jen na noc pokud by kaslal víc…Ono taky uvidim jak doma. Dneska jedeme domů tak uvidim jak tam bude spát. Doma v noci nekaslal začal až na chate.Tak mi i napadlo jeslti mu nevadí suchý vzduch tady trochu proste je..Ale uvidíme…Jak dnešní noc..:-) Ale dávat ho budu teda asi jen přes noc…
Zadnej Stoptussin.
Normalne na noc nakrajej k posteli cibuli, dychat ty silice je skoro zazracne.
@Tereza2609 píše:
@LilyJane No teď měl období 4 měsíců kdy bylo pořád něco ale mel to i starší…Proste si to předávali porad dokola…Chytli hemofila takže měli i 2× atb…Pac mše s eho nemohli zbavit. Mlqdsimu vlezl do nosu, krku i obou ousek.Ale naštěstí uz je fuč…
On hlavně teda tu laryngitidu ta byla nejvickrat..Jinak toho hemofila a pak běžné to ze měl rýmu nebo tak to nějak neřeším. Ale jako ze by vyloženě marodil a měl vysoké horečky atd to ne…To měl asi jen 1-2× při tom hemofilovi. Jinak ne.Ani u ty laryngitidy ji nemá…
Astma nevím to si nemyslím. To mi vubec nestras s astma…Vubec si to neumim predstavit…Byl mu nabiran krevni obraz asi před 2 mesicema kde bývá něco co při alergii někdy vyleze to měl v pořádku. Jinak pro jistotu sme objednaný na imunologii/alergologii ale až na listopad…Dřív místo neníA tvy malý něco vylezlo? Jako alergie nebo tak???teď byl měsíc klid…I od kašle od všeho a před pár dny začal kaslat no…Začala sem mu dávat Colsotrum a Probiotika od LR.je to sice dráhy jako…Ale lidi si to chválí…
Tak právě že syn mi taky „jenom“ kašlal. A kašlal a kašlal. Nic nevykašlal, spíš jako kdyby měl v krku prach nebo drobek, tak si odkašlával. A dělo se to častěji a častěji, kdy tak pokašlával denně a nakonec celé hodiny v kuse, až mi z kašle zvracel = astma.
Není to nic strašného, dostal léky a ventolin a řádí úplně stejně jako dřív, jenom má horší rekonvalescenci po nemocech, trvá to dýl.
Malé nevyšlo z krve nic - jakože ten test selhal. Doktorka říkala, že se to stává. Nicméně já tam mám podezření na ABKM, které asi nikdo nikdy netestoval a tím, že malá mi hlavně pořád existuje na UM a nechce přejít na ty bezlaktózové, tak nemám ani jak to otestovat sama.
Jinak dcera taky nikdy horečky, jenom tak max rýmu ale hlavně ten brutální kašel. No tak dostala imunor, ten jí opravdu hrozně pomohl, už nechytne každý bordel co se kolem ní namane.
A sinecod se může dávat od 2 měsíců ale pouze po poradě s lékařem a ten ti řekne, že do dvou let to dítěti nemáš vůbec dávat, pokud nemáš fakt závažný důvod.
Opravdu bych zašla na alergologii.
@Lucie_Sx Fakt? To slyším poprvé…Nejhorší je že já si nikdy nejsem jistá o jaký kašel jde a proto mám strach mu něco dát abych mu spíš neuskodila… ![]()
@LilyJane Jo no tak on takový kašel jako popisuješ ty u syna naštěstí teda nemá.. Je to fakt nárazovy…Zatim defakto pokaždé když sem s kašlem byla u dr ať už u prakticky tak na pohotovosti tak všude závěr laryngitida…
Stačilo kolikrát že ho tam slyšeli zakaslat…Pak ještě koukli do krku poslechli a slu sme…On má i ten kašel takovej ja tomu říkám dvojhlasny a štěká…
Takze toho astma se nemam případně bát???A nevíš jeslti není třeba nějaká naděje že by časem (pokud by se to potvrdilo) to zmizelo? Myslím astma. Laryngitida vím že časem odezní…
naštěstí teda denně nekasle. A když má tu laryngitidu je to za par dni pryc a je na nejakou dobu klid.Jako neříkám z enema dny kdy si nezakasle ale to máme asi každý. Nekdy je ti stekavy někdy se to trochu trhá No zkusím v pondělí zavolat na alergologii co máme kousek od baráku kdy by měli eventuelne čas…Ve fn mají až v listopadu
@Tereza2609 píše:
@Lucie_Sx Fakt? To slyším poprvé…Nejhorší je že já si nikdy nejsem jistá o jaký kašel jde a proto mám strach mu něco dát abych mu spíš neuskodila…
Jo, i na rymu.
Skvela vec.
@Lucie_Sx Jen nakrajite cibuli a postavíte na zem vedle postele.jo?
@Tereza2609 píše:
@Lucie_Sx Jen nakrajite cibuli a postavíte na zem vedle postele.jo?
Jo, co nejvic nadrobno a na nocni stolek blizko k hlave.