Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojda všem,
rozhodla jsem se napsat, protože se trápím a potřebuju uklidnění. Jsem ve 34. týdnu těhu a už pár dní mě trápí šílený dráždivý kašel. Na doporučení lékárnice jsem vyzkoušela všechny možné i nemožné léky, které jsou vhodné i pro těhulky, ale vůbec nic mi zatím nezabralo. Při kašli se mi otřásá celý pupek, je to fakt děs! Mám strach, jestli ty otřesy dělohy při kašli nemůžou vyvolat třeba kontrakce k předčasnému porodu nebo ještě hůř - aby se mi začala neodlučovat placenta. Co si o tom myslíte?
Ahoj Ivíku,
já měla stejný problémy i strach v prosinci - byla jsem v 35. tt. Kašel byl tak silný, že sem při něm i ucvrkávala
. Ale neboj, žádný problémy to mimču nepřineslo, narodilo se týden po termínu a ještě ho museli vyvolávat
.
Mě na kašel docela zabraly kapky Hedelix, protože podle dr. jsem mohla jenom kapky proti kašli, co můžou miminka
.
Tak přeju ať tě ten kašel brzo pustí a pohodový konec těhu.
Ahojda Wendul, díky za uklidnění, já taky musím mít u toho kašlání prázdný močák, brzo asi vyzkouším plínky, co mám ve skříni nachystané pro malého ![]()
Zhruba poslední měsíc mě trápí taky šílený kašel. Jsem den po termínu porodu, a furt se mu nechce ven, takže kašel ho asi nevypudí.
Nejhorší je to v noci, záchvaty kašle a celá rodina vzhůru.
Taky si připadám jako starý prostatik, když kašlu, musím křížit nohy, nevím co si řeknou lidé na ulici, ale pal to čert ![]()
Pavlosko, no jo, u nás je to v noci taky divoké
Ale pokud to neubližuje mimíkovi, tak to nějak přežijem. Jinak přeju rychlý pohodový porod a už brzo krásné mimi v náručí!
Wendula píše:
Ahoj Ivíku,já měla stejný problémy i strach v prosinci - byla jsem v 35. tt. Kašel byl tak silný, že sem při něm i ucvrkávala.
Ani nemluv, já teď čerstvě prokašlala asi tři týdny v kuse, ale opravdu brutálně, břuch mě bolel, moč jsem skoro nebyla schopna udržet (běžela jsem třeba v noci pro odsávačku hlenů, jelikož se mi dusilo dítě, do toho jsem nečekaně kýchla a mohla jsem převlíkat pyžamo
).
Vzala jsem taky jenom Hedelix a byla jsem i u lékaře, protože syn měl v té době angínu, tak jsem chtěla vědět, jestli já taky, a doktor mi předepsal Codein, že ten bych výjimečně mohla polknout (myšleno na noc). Sice mi několikrát řekl, že čím míň toho budu brát, tím líp, ale já mám už tak mimořádný odpor k medikamentům, jenže toto se opravdu nedalo, v noci jsem se dusila i hodinu v kuse.
Dobrá zpráva pro kašlající - mimčo se drží ukázkově a inkontinentní už taky nejsem (začínala jsem se cítit docela méněcenně
).
Ještě se doporučuje zkusit sirup z cibule - pocukrovat nakrájenou cibuli, nechat vypotit a polykat v průběhu celého dne po lžičkách.
No já bych raději začla k doktorovi, kašlala jsem takhle koncem minulého těhu a gyndař mě upozornil že může dojít k předčasnému otevírání, dostala jsem inhalátor myslím že Ventolin nebo tak nějak a bylo to v pohodě.
Borůfka 27tt
Ahoj,
s Hedelixem opatrně, v těhotenství se NESMÍ!!!
Mě Dr. doporučila užívat pouze přírodní věci - jitrocelovej sirup a k pití „čaj“ ze zázvoru s citronem a medem - chvillku to trvalo, ale zabralo to!
ja mela pred nedavnem taky sileny kasel, az se mi z toho posunula placenta - dostala jsem kapky Hedelix - ten fakt zabral a antibiotika (mela jsem totiz i zanet stredniho ucha)
ted jsme koukala na netu na pribalovy letak Hedelixu a fakt tam je, ze se v tehu nema, ale doktorka mi ho poradila, tak ja nevim, doktorka jen zduraznila, ze mam brat kapky, ne sirup
doktorka mi rekla, ze pro tehuli a jeji miminko je kolikrat lepsi par prasku nez se trapit s tou nemoci, ta zatezuje mnohem vic
jitrocelovy sirup sem brala taky, ale ten hedelix byl ucinnejsi
3 tydny v klidu a na praskach pomohly
nekde v diskusich jsem cetla, ze tehulim predepisuji i kodein, takze to chce fakt zajit za doktorem a ten urcite poradi
Ja na virozu a kasel v prvnim trimestru dostala kapky Stoptussin, muzou je pry i miminka. V lekarne jsem si koupila homeopaticky Stodal a ten mi vubec nepomohl. Ted jsem ve 30 tydnu a zase mam kasel, beru ten Stoptussin, ale zatim ucinky nevidim.
Mne zas doktorka rikala, ze opatrne s bylinkama v tehotenstvi - tak si pak vyberte - co doktor a lekarnik, to nazor. Jinak Hedelixu bych se nebala - kdyz ho muzou kojenci, tak proc by ho nemohly tehule? I kdyz je fakt, ze je taky prirodni…
Hanka
Posledni 2 tydny jsme bojovala se stejnym problemem.. jsem ve 33t
kaslu jeste, i kdyz ne tolik, co mi trosku pomohlo /ale zazraky necekejte/ byla vincetka, kterou jsem pila rano.
JInak jsem vyzkousela kde co.. cibuli s medem, obklady..
Tak hodne zdaru!! At jsme vsechny brzo FIT!!!
Tak dnešní noc byla největší pecka, skoro vůbec jsem nespala a manža taky ne. Večer jsem do sebe dostala pár lžiček cibulové šťávy s cukrem a vzala jsem si taky Stodal, ale účinek veškerý žádný. Svoji léčitelskou snahu vzdávám a jdu radši k doktorce, už jsem úplně bezradná!
Ahojky, mě taky trápí silný kašel a zánětlivé průdušky. kolikrát mě od toho kašlání bolí celé břicho a mám strach at sobě i malému neublížím. na bolest v krku mi pomohlo několikrát denně kloktat slanou vodu, na rýmu Pinosol a homeopatika Coryzalia, a na kašel sirup Stodal. Brala jsem jen 3 velké lžíce děnně, těch 5 jsem měla obavy když obsahují alkohol. Ale pomohlo mi to s vykašláváním a po pár dnech si zakašlu minimálně.
Nevím co je to zase za virus, ale v mém okolí - bydlím na severní Moravě má spoustu lidí problém se silným dávivým kašlem. My jsme si tím prošli celá rodina, všichni už jsou zdrávi, jen já ne, protože neberu léky. Jen cibul. šťávu, a ta prd pomohla. Už tak moc nekašlu, ale všechno mi to sedlo na hlasivky a nejde to vůbec vyklšlat, drží se to tam jako hov*o košile. Moje matka to má taky, dostala antibiotika, ale už s tím chodí tak tři měsíce a nic nepomáhá. Spousta známých chraptí a říkají ža mají něco s hlasivkama.
No je to hnus, nejhorší na tom je, že se na mě manža ( zatím naštěstí naprosto zdravý ) dívá, jak kdybych za to mohla, že kašlu. A jako kdybych ho ze spaní budila schválně! Prý ještě jedna prokašlaná noc a stěhuje se. Ještě jsem vyhrabala v šuplíku kapky Stoptussin, na netu jsem si našla, že by se neměly brát jen v první trimestru, tak vyzkouším ještě tyto. Vkládám do nich poslední naději. Kdyby se tak aspoň člověk nebál o to mimčo!
Jak se přeje těhulím hlavně zdravíčko, není to žádná blbá fráze, ti lidi opravdu ví, o čem mluví! Takže ať už jsme konečně všechny fit!