Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla bych se zeptat ohledně Ventolinu. Dcera 9 let, kdykoli chytne nějaký vir nebo nastydne,.okamžitě ji to padne na průdušky, ale masakr. Včera začala kašlat, foukame Ventolin po třech hodinách, pak po čtyřech…dnes už po pěti a dcera stále nemůže pořádně dýchat, bolí ji hlava a buší srdce. Teď šla spát a hrozně rychle dýchá, takže spánek nic, už jsme nevydrželi a je na cestě s tatínkem na pohotovost, já zůstala s miminkem doma a jsem vyřízena. Myslíte, že může být pradavkovana Ventolinem nebo proč to dýchání?? Dekuju
Jo, přefoukat se ventolinem lze.Ale tam záleží, kolikrát si foukne. Jinak já podobně vypadala, když jsem měla zápal plic, špatně se mi dýchalo, spirometrie na 50%,pokud jsem se snažila dýchat tak, aby to nebolelo, tak jsem dýchala mělce, ale zároveň tedy rychleji a tam zase hrozí další problém ze kterého se může člověku motat hlava. V té době jsem čekala dceru a měla doma dvě děti. Ale první dny, než vůbec něco zabralo, tak jsem myslela, že to nedám. Jezdila jsem dlouho na plicní(zabrala až třetí antibiotika).Uvidíte co zjistí v nemocnici.
Předávkování inhalačním Ventolinem při aplikaci po 3 / 4 hodinách je prakticky nemožné. Spíše se tam bude rozbíhat zánět průdušek (zpočátku vždy virový).
Do budoucna by mohl alergolog zvážit předpis inhalačního kortikoidu.
Ventolin nabuzuje organismus, bušení srdce s tím může souviset, ale to záleží, kolikrát ho vdechovala naráz
jak jste dopadli na té pohotovosti?
Ano, pokud jsem to přehnala s ventolinem, busilo mi srdce. Ale dýchání se zlepšilo. Kašel uklidnil. Z tvého popisu mi přijde že holčička potřebuje minimálně vyloučit zápal plic a taky řešit na alergologii tyto těžké průběhy infektů. Dobře že jste jeli na pohotovost. Jak to dopadlo?
Všem moc děkuji, bylo to hrozný, jak nemohla dýchat. Předávkování Ventolinem to nebylo, spíš naopak, bylo ho málo a ona potřebovala víc, chyběl. ji kyslík. Takže ji tam dali 4 vdechy a celou noc, do teď foukam každou hodinu. Dýchání je lepší a začíná vykašlávat hleny, ale mám depku z toho. mnozstvi co jí foukam, ale prostě to potřebuje. Na alergologii se vypravuje hned jak to půjde. Dřív jsme chodili, ale už to tolik nepotřebovala, ale tenhle podzim/zima je teda masakr. Děkuju ![]()
Pokud ještě nemáte, pořiďte inhalátor a inhalujte vincentku
@Abecede90 píše:
Všem moc děkuji, bylo to hrozný, jak nemohla dýchat. Předávkování Ventolinem to nebylo, spíš naopak, bylo ho málo a ona potřebovala víc, chyběl. ji kyslík. Takže ji tam dali 4 vdechy a celou noc, do teď foukam každou hodinu. Dýchání je lepší a začíná vykašlávat hleny, ale mám depku z toho. mnozstvi co jí foukam, ale prostě to potřebuje. Na alergologii se vypravuje hned jak to půjde. Dřív jsme chodili, ale už to tolik nepotřebovala, ale tenhle podzim/zima je teda masakr. Děkuju
Hele… depka-nedepka… dýchat se musí. Inhalátor určitě pořiďte. Pokud jí ty infekce začínají rýmou, tak i konvička je zázrak.
Inhalátor mám, dělám olejové zábaly, mazu hrudník masti, kapu eukalyptus…už nevím coby ![]()
@Abecede90 píše:
Inhalátor mám, dělám olejové zábaly, mazu hrudník masti, kapu eukalyptus…už nevím coby
eucasol na polštář je taky super, při každém nachlazení
jinak na alergologii až bude zdravá změří kapacitu plic a pokud to bude horší, můžou nasadit mírnější sprej, který neslouží při akutních stavech, bude ho užívat pravidelně a pak k těm akutním stavům ani dojít nemusí. Časem, když se kapacita plic zlepší, tak ho dr. může zkusit vysadit.
@Abecede90
Aplikace Ventolinu po hodině už je indikací k hospitalizaci, ale když si někdo troufne dítě poslat domů… Já bych tu odvahu neměl. Nenapsali vám k tomu nějaký Flixotide? Nebo aspoň kortikoid v tabletě?
Mně třeba dělá takové problémy Atrovent nebo jak se to jmenuje, můžu jen Ventolín. A teda doktorka mi u dcery vždy říkala, že Věntolin jen 4× denně, ne víc.
@vokishka
Může se libovolně, k ambulantnímu postupu se doporučuje nejčastější aplikace po 4 hodinách. Nutnost častější aplikace už volá po hospitalizaci.
No tentokrát jsem se bála, že si ji tam nechají… Když to měla poprvé, v 8 měsících, byli jsme v nemocnici týden a to dávali Ventolin i po 20 minutách.
Tak možná, že to má často a nebylo to úplně poprvé, tak ji pustili domů.
Jiný sprej nemáme, na alergologii jsme docházeli a měla i nějaký sprej preventivně každý den. Měla i takové žvýkací tablety každý den asi 3 mesice a to ji pomohlo. Pak jsme to celkem zvládali, že jsme na alergologii moc nepotřebovali. Pak covid a teď je to zase hrůza
![]()
Takže ač nejsem příznivcem braní léků preventivně, tak hned jak to půjde, mažu na alergologii ať ji dá cokoli, co předejde těmhle stavům… Takže myslíte, že na alergo mám. jit až bude zdravá? Jsem nastartována, že bych ji tam nejradši táhla už zítra.