Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, dostanu kočičku (kotě) a chci se dopředu zeptat na pár otázek ohledně kastrace kočky. Bude to holka.
1) V jakém věku se mají kastrovat kočky?
Hledala jsem i na internetu, jenže napadlo mě, že bych se zeptala vás.
Mocinky děkuji za vaše odpovědi. ![]()
Ahoj,
My dávali kastrovat něco málo po roce, protože nám kočka při mrouskání značkovala byt. Stálo nás to cca 1000kč, neměla ani límec ani nic jiného. Když kočku přivezeš domů, musíš ji nechat na klidném místě a hlavně v teple, zabalenou do deky a nechat ji být, naše se začala probouzet asi za 4 hodiny, byla zmatená, malátná, jen jsme u ní seděli, hladili a tiše na ni mluvili. Krmení mohla dostat až za cca 7 hod a to ještě speciální kapsičku, granule až ráno, pít mohla hned po probuzení. Nevím co myslíš tím, kdy se bude normálně chovat, pokud jde o ten stav po operaci, tak druhý den ráno byla ok, pokud jde o mrouskání, tak může ještě slabě mrouskat několikrát, tak to bylo i u nás, než se ustálí hormonální hladina v tělě.
1. na věku se domluv s doktorem, který bude kastrovat. My jí nechávali v 8m a doktor říkal, že ještě můžeme počkat, ale nechtěli jsme riskovat koťata a bylo to v pohodě.
2. platili jsme 700 se vším komplet
3. nenosila, byla vzorná pacientka
jenom si po probuzení olízala ránu, ale s tím se počítá
4. my vyndavali za týden
5. dali jsme jí na deku na zem k radiátoru, aby nespadla a hlídali jsme jí ale když se probudila tak stejně lezla po baráku až si zalezla za skříň, tak jsme jí tam nechali, asi se jí tam líbilo
6. asi za 2 hoďky
7. bude zmatená a trochu bolavá ale nech jí, ona si s tím poradí sama ![]()
8. naše byla na operaci asi v 6 večer a ve 3 ráno už se přišla najíst
9. druhý den celý prospala ale třetí už se přišla pomazlit a vrněla ![]()
Nechali jsme jí jenom vyndat vaječníky, ne celou dělohu.
1 - říká se po prvním mrouskání
2 u nás 800,– ale počítej spíš více než méně… okolo těch 1000,– Kč.
3 naše neměla nic
4 stehy po 10ti dnech
5 naše už byla probuzená, ale obecně nechat ji v klidu v teple, aby nemohla skákat do výšek a ublížit si, aby když tak nevadilo, když se počůrá nebo bude zvracet (záleží na druhu narkózy…)
6 tak dvě hodiny než se probere z nejhoršího, ale pak ještě pár hodin, než bude úplně v pořádku (ale zas záleží na té narkóze… inhalační je šetrnější, ale dražší…)
7 kočka už byla vzbuzená, ale kocouři se budili až doma, tak různě se potácí, oba se jednou počůrali a párkrát zvraceli, kočka ne.
8 Vodu hned a jídlo až později, stejně asi nebude mít chuť a asi by to vyblinkala
9 druhý den určitě bude OK, záleží, jak moc ji to bude bolet.
Zní to hrozně, ale je to jeden den a nebude pak zmítaná hormonama a každou chvíli rodit koťátka, je to lepší. A určitě ti všechno řekne veterinář.
Kastrovali jsme obě naše kočky:
1. po prvním mrouskání, po druhém mrouskání u té druhé. u obou to bylo kolem roku života.
2. je to různé, my jsme z Prahy a platili jsme 1600 za každou.
3. límec ne, košilku měly nosit obě. Ta jedna jí nosila v pohodě, ta druhá jí odmítala, tak jsme jí sundali a v pohodě. Osobně si myslím, že pokud si kočka nebude nějak hystericky ty stehy kousat (lízání je normální), tak jsou košilky a límce zbytečné.
4. po deseti dnech
5. Probudila se asi po hodině, ještě spící jsme jí dali na zem na deku, aby si neublížila a hlídali jsme jí. Po probuzení se chvilku motala a pak si zalezla pod postel. Většina koček si zaleze někam, kde na ně nikdo nemůže. Je to obranný reflex proti predátorům, kterým se v tu chvíli nedokáže ubránit.
6.1-2 hodiny
7. kočka bude zmatená, může zvracet a bude se třást. Všechno je normální a za pár hodin by se to mělo uklidnit.
8. Jídlo ne, to většinou až za 12 hodin (řekne ti doktor, podle druhu narkózy), vodu hned. Většina koček má žízeň.
9. U nás se obě kastrovaly v podvečer, noc prospaly a ráno už řádily. Do 24 hodin by se kočka měla chovat víceméně normálně.
Určitě bude kočička brzy v pořádku, neboj. Po té operaci je to ošklivý, jak se motá a bojí, ale stojí to zato. Naše kočky se mrouskáním hrozně trápily, nežraly, nespaly, ale te´d jsou v pohodě.
2. Cena se ruzni podle lokality. Kastruji u venkovskeho veterinare, uctuje si 250 Kc za kocoura, 500 za kocku. V Praze kolem 1 000 Kc
3. Nekde nedavaji nic, jedna kocka mela kosilku, kterou zlikvidovala hned prvni den ![]()
4. nas vet dava vstrebavaci, po tydnu na kontrolu. Jinak se stehy vyndavaji 7 - 10 dnu po zakroku
5. Kocicku ulozit do tepla, treba na deku, pokud to bude v zime klidne k topeni, hlavne na zem, nekam, odkud nemuze spadnout. Postupne davat malicko napit, ne moc
6. Po chvilce uz bude koukat, do uplneho probrani to muze trvat i do druheho dne. Kocka bude malatna, muze zvracet, takze doporucuju hlidat
7. Viz predchozi body
8. Piti po probuzeni - musi byt dostatecne pri vedomi, aby nepadala do misecky, po douscich, jist az rano
9. Do par dni nebude vedet o nicem ![]()
At kocicka dela samou radost ![]()
@anetinka123 píše:
Dobrý den, dostanu kočičku (kotě) a chci se dopředu zeptat na pár otázek ohledně kastrace kočky. Bude to holka.1) V jakém věku se mají kastrovat kočky?
Před prvním mrouskáním nebo po prvních koťatech. Nechala jsem obě kočky kastrovat před prvním mrouskáním, je dobré vychytat období těsně před, aby kočka byla na jednu stranu co nejstarší, ale ještě mrouskat nezačala. Jinak samozřejmě kdykoliv v průběhu života, pokud kočka zrovna nekojí. Moje jsem dávala kastrovat najednou, jedné bylo kolem sedmi měsíců, druhé asi o měsíc a něco méně.
2) Kolik to zhruba stojí?
Platila jsem za obě dohromady necelé dva tisíce, v Kralupech nad Vltavou.
3) Bude muset kočka nosit límec nebo košilku?
Naše nemusely, měly maličkaté jizvy, zašité a zastříkané stříbrným tekutým obvazem.
4) Za jak dlouho se jdou vyndávat stehy?
Na kontrole jsme byly tuším po dvou dnech, ještě i na injekci s ATB, stehy jim vyndavali po 10 dnech (říkala, že vyndat se dají dle stavu za 7 - 14 dní)
5) Co dělat s kočkou když ji přivezeme domů ještě uspanou?
Nevím, nám volali, až když byly probuzené obě, vezla jsem je tam na desátou, probraly se asi ve tři. Ale kdybych je přivezla ještě spící, nechala bych je v teple probudit.
6) Za jak dlouho se kočka probudí?
Podle síly narkózy, odhaduju do dvou - tří hodin od operace?
7) Co mám očekávat po probuzení kočky?
"Bude zmatená, trošku "sjetá, budou se jí motat a podlamovat nohy, bude dezorientovaná, může zvracet, slintat, kňučet, škrábat, prát se, apaticky ležet …
Kdy jí dát krmení a pití?
Pití hned, v den operace spešl kapsičky, co byste měli dostat, pokud ne tak aspoň byč konzervu, ne granule, ty až druhý den
9) Kdy se bude už normálně chovat?
Když bude vše ok, tak už v noci po operaci nebo druhý den
Hledala jsem i na internetu, jenže napadlo mě, že bych se zeptala vás.
Mocinky děkuji za vaše odpovědi.
Moje obě kočky byly v pohodě, už večer po operaci lítaly po bytě, stehy si trochu lízaly, ale problém žádný - známé kočka dva dny ležela a jen mňoukala bolestí, je to individuální, ale u dobrého veterináře jde o rutinní zákrok s nepříliš velkým rizikem.
Chtěli jsme kluka, jenže už jsou zamluvené. Bude to kříženec britské s domácí. Ven bude možná někdy chodit.
Co se tyce kastrace kocky, u nas to stoji do 1000,– i s lekama, domluvila sem se na termin, za pul hodky bylo hotovo, kocku sme odvezly domu, ten den byla hodne malatna, druhej den uz to bylo lepsi a treti den uz behala v pohode, mam starou kocicku proto zotavovani trvalo dyl ale u mlady kocky je to o den min, zadny limec sme nemely, na stehy se jezdi za tyden na vyndani.
Jinak kastrovat by se melo az kolem roku az je dospela kocka, nekdo nechava prvni mrouskani a pak se kastruje, kocka si sama rekne kd chce pot a zrat, my sme ty dny co byla po mely v pokoji na dece, protoze zvracela a motala se.
Hele, nechces si radsi koupit nejakou knizku, nebo si precist nejake kocici forum? Jeste ani nemas kocku a uz tu nejaky cas plasis..
Já kočku mám teda kocoura
A mám nejméně 5 knížek o kočkách, jenže ráda diskutuju a nikdo mi to nebude zakazovat. Měla jsem 5 koček. Já jsem ještě dítě ![]()
A mám ráda kočky.
Obvolej víc veterinářů, já někde platila 1200,– a u druhé 800,–, tak pohledej levnějšího..Všechno kolem toho co a jak ti sám řekne, tak se neboj..U kočky je to trošku horší jak u kocoura, naší bylo celý den špatně, padala, motala se a zvracela, nažrat sem jí dala až další den
V blízkosti máme levného a dobrého veterináře a moji rodiče se s ním kamarádi. Pak je ještě jeden veterinář, ale je drahý a velmi špatný. ![]()
@anetinka123 píše:
V blízkosti máme levného a dobrého veterináře a moji rodiče se s ním kamarádi. Pak je ještě jeden veterinář, ale je drahý a velmi špatný.
no tak nemáš co řešit…