Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj maminky, jen jsem se chtěla zeptat a poradit, jestli je toto standartní postup. Naší zubařce věřím ale i tak mě to zajímá. Má 6 letá dcera má kaz na stoličce, je už dost velký, má uplně díru v zubu, dr. jí to trošku vyvrtala a dala jí tam vložku na umrtvení nervu, kterou měla 3 týdny, včera jsme jí tam šli vyndat a dr. nám řekla, že ten kaz ted bude otevřený a nic se s ním ted nedělá, jen pokud by zub začal bolet musel by se vytrhnout. Zajímá mě jestli je normální nechat dítěti tak otevřený kaz, kde jí klidně vleze jídlo, ikdyž má umrtvený nerv. A zoubek jí asi těžko začne bolet, když už ho vlástně jak kdyby mrtvý. Nemáte s tím u dětí taky zkušenost? Děkuji
Nevím jestli je to běžný postup, ale nám to zubař udělal taky. Syn si při blbnutí cvakl zuby o sebe a horní špičák se mu jakoby rozpůlil kolmo ke kořenům. Dělala se mu pod tím boule, tak odvrtal nerv a jen to nechával otevřené čistit. teď má syn už asi rok ten zoubek otevřený, nic ho nebolí, jen na to jídlo musí dávat pozor a „vycucávat“. Je mu osm a je to mléčný zub.
Zkušenost nemám, ale zubařka snad ví co dělá a pokud má pryč nerv, tak zoubek bolet nebude, chce to hodně čistit a čekat až sám vypadne. Předpokládám, že to je mléčný zoubek. Měla sem něco podobného, ale už na stálém zubu, nakonec mi kaz vyvrtala byl přes 3/4 zubu a spravila a mám pryč nerv, zatím je to ok
Ahojte holky, a nebude to tim, ze je to asi jeste mlecnak, ze to stejne vypadne?
Nas zubar to male zase zadelal, ale nemela tam nijak extremne veliky kaz, takze nebyl duvod ani davat vlozku na umrtveni nervu…
Tak dceři normálně kazy na mléčných stoličkách plombovaly, bylo jí taky 6-7 let, když jí to dělali.
Ahoj tak my máme uplně to samé. Postup doktora uplně stejný což mě ale štve protože ji ten zub nebo spíš díra sice nebolí, ale akorát se ji tam dostává jídlo, myslím že ji to z té díry i zapáchá a při čištění ji z toho teče krev. Nedávno jsem znovu poslala exmanžela k zubaři ať ji to prostě vytrhne a opět přišel s tím že ne, že bude mít brzo nové zuby ![]()
Bavi a kolik je tve male? Jinak ano je to mlecny zoubek ale dr rikala ze hi vypadne nejspis tak za 4roky ze ma dlohy koren, stolicky pry vypadavaji az okolo deseti let.
Syn měl kaz a jenom tam dostal „hvězdičku“. Doktor mu nic nevrtal, jenom dírku ucpal. Jelikož to vypadlo, tak postup zopakoval. Taky je to mléčný zub.
@sisip taky 6 let, no a on nám právě říkal že je to zbytečné trhat, že ji za chcilku vypadne ![]()
Moje dcera má to samý a docela mě to štve, protože se jí ten kaz rozlezjzá i na druhou stoličku
přitom, když jsme šly k dr.,tak kaz byl fakt malý, ale ani za nic to nechtěla spravovat a mě to ted štve
@kačenka1 jo přesně, mám pocit že se ji to pořád zvěčuje ikdyž by nemělo když ji to tam vyvrtal
No a ještě nám říkala, že když bude jíst něco tvrdého např. ořechy, že si to má párátkem vyšprtnout, ted abych furt hlídala zub jestli tam má jídlo nebo nemá, koupila jsem jí i ustní vodu tak si přes den i semtam vypláchne ale to jídlo tam zustane že, to by si musela čistit zuby po každém jídle:-// taky mě to štve, no uvidíme za pul roku jak pujdem na kontrolu
Moje děti mají zuby po vyvrtání vyplněné. A taky mají mléčné. Nemají ale klasickou plombu, je to nějaký jiný materiál. Šla bych k zubařce a požádala o nějakou výplň, že to dělá potíže, nějak nechápu, proč by měla takový úkon odmítnout. ![]()