Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Tak máme bohužel čerstvou zkušenost…dva kazíky na pětkách obě vyvrtané a zaplombované a ještě bílou plombou
. Moc nechápu proč to nezaplombujou ať se dál nic neděje…přeci jen 4roky je dost dlouhá doba. ![]()
Ale je fakt, že dcera měla kazíky malé…možná se to u velkých řeší jinak, ale teda nechápu proč.
Příspěvek upraven 14.11.12 v 12:31
Dcera měla takto kaz na spodní pětce, kolem 8. let. Doktorka to vyčistila a řekla, že to máme pečlivě čistit a vyměňovat třeba 2× denně smoteček vaty, který do té díry prostě nacpem. Po asi týdnu se jí tam udělal stejně pod zubem zánět, ten nám doktorka vyléčila antibiotiky, dalších asi 14 dní po doléčení měla dcera klid, ale zub stejně dost zapáchal, i když si čistila zuby několikrát denně jak sama, tak jsem jí je ráno a večer ještě dočišťovala já, používala i ústní vodu, pokaždé když jsme vyndali vatičku, tak to byl ten zápach opravdu velmi nepříjemný. Bála jsem se, aby si toho nezačali všímat děti ve třídě a smát se jí, že jí smrdí z pusy. Šli jsme se poradit k doktorce a ta řekla, že pokud jí to vadí, tak jedině vytrhnout. Po vytržení se všechno během pár dní zlepšilo. Díra po chybějícím zubu byla lepší, než zkažený zub. Kořeny měl opravdu velké, nový jí narostl až kolem 12. let.
Syn měl takto zkažený zub - také pětku, byli jsme v té době v lázních a tam doktor po zrentgenování rovnou řekl, že je to na vytržení, aby neriskoval že se mu začne kazit pod tím nový zub, i když ještě nekouká, je jenom založený v dásni a také ostatní zuby, aby se mu od toho nekazily. Bohužel ale protože mu ten zub trhal ve chvíli, kdy tam byl nejen kaz, ale i zánět pod dásní, tak mu špatně zabírala anestezie, takže ho to dost bolelo.
Pokud bych se měla rozhodovat jestli zub nechat nebo vytrhnout, byla bych znovu pro vytržení - ale po doléčení zánětu.
Já kvůli tomuto měnila zubaře. Nynější opravuje i mléčné zoubky. Jsem s tím spokojená, protože pětky padají až kdoví kdy a přece nemůže to dítě být x let s děravým zubem a posléze bez zubu. A to opravdu nemluvím o tom, že se od toho kazí vedlejší zuby.
Klára
Ja vam tak zavidim, ze vam deti osetri..nas Domik ma zkazene snad vsechny horni zoubky..vpredu u 4 zubu ma jen uhnile zbytky zoubku, ale protoze mel operovane srdicko a u zubare se nenecha osetrit, tak ho neosetri..nechteji nasilim, aby neublizili srdicku, tak jsem chtela pod narkozou, ze by mu rovnou udelali vsechny zoubky a nic..rekli, ze pokud nema potize, mam to nechat byt a pockat, az ty zbytky vytlaci druhe zuby..malymu se delaji afty a na to nam dali gencianu..jenze ta je rakovinotvorna..byli jsme v Plzni, v Klatovech i u nas a zadny zubar to nechce riskovat..rekli mi, ze nez riskovat s jeho srdickem (ikdyz podle kardiologa vse uz ok),at ma radeji zkazeny, nez aby se neco stalo..