Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kde se vzal sourozenec v bříšku?
Prosím o radu maminky co mají dvě a více dětí. Jak vysvětlit čtyřleťákovi kde se vzala sestřička v bříšku. Řeší me to a žádná odpověď není dost dobrá
. Dnes se mně už prala 5×.
Za každou radu děkuji
Mně teda ve 4 letech stačilo vysvětlení, že když se maminka a tatínek mají hodně rádi, tak se tam miminko objeví
Ale to asi nezabere, co?
@Blanka S
Jo tak to nevím. Náš malej si zase vzal do hlavy, že když má v bříšku mimi maminka, má ho tam taky. A tak všude vypráví, že má miminko v bříšku, že mu dává papat, maže si bříško se mnou krémem a diví se, že mu neroste jako mě
![]()
My jsem, díky tolika hospodářským zvířatům celekm ušetřeni, mají to in natura
ale u nás, tatínek dá mamince do bříška semínko a z toho semínka vyroste miminko ![]()
@jessikka píše:
Mně teda ve 4 letech stačilo vysvětlení, že když se maminka a tatínek mají hodně rádi, tak se tam miminko objevíAle to asi nezabere, co?
to bylo první co jsem řekla odpověď" aha tak mi to vysvětli musíš mi to říct
U nás je to podobné, taky mu stačilo říct, že se maminka s tatínkem mají moc rádi…a v poho…spíš se mě ptal, jak se mimi dostane ven, tak to jsem mu řekla, že mi pan doktor v nemocnici pomůže ho vyndat a taky to vzal…
@aničkakytička píše:
My jsem, díky tolika hospodářským zvířatům celekm ušetřeni, mají to in naturaale u nás, tatínek dá mamince do bříška semínko a z toho semínka vyroste miminko
to je dobrý, ale určitě se mně zeptá kde ho tatínek vzal
@kacabus píše:
U nás je to podobné, taky mu stačilo říct, že se maminka s tatínkem mají moc rádi…a v poho…spíš se mě ptal, jak se mimi dostane ven, tak to jsem mu řekla, že mi pan doktor v nemocnici pomůže ho vyndat a taky to vzal…
no já budu rodit na 100% císařem a tak jsem jí řekla, že mi pak doktor rozřízne bříško jako myslivec vlkovi a miminko vyskočí jako Karkulka tak to vzala vzala bez dotazů.
@kacabus píše:
no já budu rodit na 100% císařem a tak jsem jí řekla, že mi pak doktor rozřízne bříško jako myslivec vlkovi a miminko vyskočí jako Karkulka tak to vzala vzala bez dotazů.
@madi píše:
@Blanka S![]()
Jo tak to nevím. Náš malej si zase vzal do hlavy, že když má v bříšku mimi maminka, má ho tam taky. A tak všude vypráví, že má miminko v bříšku, že mu dává papat, maže si bříško se mnou krémem a diví se, že mu neroste jako mě
![]()
my mame dvouletaka, ale taky ve meste vsude ukazuje bricho (vyhrne si triko) a vsem znamym vyklada, ze tam ma miminko…
![]()
A proč jim to prostě neřeknete, jak to je?
Malou zatím zajímalo, jak se miminko narodí, tak že vyleze z bříška pipkou. Trochu hysterák, že ji to pak bude bolet, takže vysvětlení, že ona miminko nemůže mít, miminko může mít jenom velká holka, maminka, která musí nejdřív najít toho správného tatínka a musí se mít hodně rádi. To jí zatím stačilo, teď dumá, jestli jí pomůžu nějakého tatínka hledat a proč si nemůže vzít toho svojeho tatínka ![]()
Teď to vypadá, že jsem podruhé těhotná, takže nějaké dotazy se určitě vyskytnou, plánuju začít se semínkem od tatínka, pokud ji to bude fakt zajímat, tak semínko se do bříška dává pindíkem, jsem připravena i přiznat, že se tam dává tou stejnou dírkou, jako se pak miminko narodí.
Myslím, že ty děti to berou normálně, spíš teď cítí, že mu neříkáš všechno, tak tím víc se ptá.
Všechno samozřejmě zabalit do nutnosti být velký, mít kde bydlet, mít nějaké penízky, a hlavně, mít se rádi…
Maminka má v bříšku vajíčko, tatínem má semínko. Tatínek dá mamince do bříška semínko. A ze semínka a vajíčka vznikne miminko. To bydlí v děloze. Z dělohy dostane tunelem k pipině a od tud vyleze. Na technické podrobnosti dopravy semínka do břicha zatím nedošlo. Ale myslím, že není problém říc, že ho tam dá pinďíkem do pipiny.
@Blanka S píše:
to je dobrý, ale určitě se mně zeptá kde ho tatínek vzal
tak když jíto zajímá, tak jí řekni, že má tatínek semínko a maminka vajíčko… v tomto věku se děti nestydí a berou to tak, jak to je, my se postupným ptaním dětí dostali během dvou let (zhruba od 4-6), že se děti přesně dozvěděli jak vzniká miminko. V jedné dětské encyklopedii dokonce vyhrabali průřez lidí při pohlavním aktu - čekala jsem na reakce, ale přišli jen s tím - to je jako ono? Aha Takže se neboj a klidně to své dceři vysvětli.
@Lama Lama píše:
Maminka má v bříšku vajíčko, tatínem má semínko. Tatínek dá mamince do bříška semínko. A ze semínka a vajíčka vznikne miminko. To bydlí v děloze. Z dělohy dostane tunelem k pipině a od tud vyleze. Na technické podrobnosti dopravy semínka do břicha zatím nedošlo. Ale myslím, že není problém říc, že ho tam dá pinďíkem do pipiny.
@Vera111 píše:![]()
není nad pravdu
Vědu z toho dělaj dospělí. To, že mimino vyleze pipinou dítě přijme naprosto stejně, jakoinformaci, že sopel leze z nosu. Semínko pindíkem do pipiny jako strčit si prst do nosu.