Nechce jíst - vzdoruje

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
8.8.12 16:12

Nechce jíst-vzdoruje

Zdravím všechny maminky! Mám 5.letou slečnu, která začala být strašně vzdorovitá a navíc začala hrozně špatně jíst, pokud tedy nepočítám sladkosti apod. Bonbony si naštěstí sama nebere, vždy se mě zeptá, jestli může a když někdy řeknu NE, tak hned je křik. Když jí připravím jídlo, vždy ho jen roznimrá a odejde od talíře. Za chvíli mi říká, že má hlad, ale jídlo dojíst nechce. Nachystám nové a opět se to opakuje. Z chleba např. sní jen salám nebo sýr, dokonce i máslo prstem seškrábne a sní, chleba nechá. A hned je křik… Ve školce taky jen nimrá, učitelka mi říkala, že po dětech chce, aby snědly alespoň 3.lžičky, ty ona sní, zbytek nechá. Ale cestou ze školky už má hlad…Já už vážně nevím, co mám dělat. bude správné, když jí roznimraný oběd nechám např. k večeři? Nebo suchý chleba od večeře k snídani? Nechci zacházet příliž do extrému… A ještě něco, když odejde od nedojedeného talíře a já ji pošlu zpět ke stolu, začne se opět příšerně vztekat. Jídlo je u nás prostě problém a já už vážně nevím jak dál…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25324
8.8.12 16:15

Ahoj, slečna už je větší.
Dělala bych to systémem „bude se jíst to, co je na stole“.
Nic jiného bych jí nedala. A sladkosti jen pokud dobře sní to, co má.
A „roznimraný“ oběd bych jí klidně dala k večeři.
Nejsem totiž zastáncem vyhazování jídla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101523
8.8.12 16:16

Roznimraný oběd bych klidně k večeři nechala, suchý chleba bych domazala, ale salám už by na něj neupadl :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
8.8.12 16:17

Já taky klidně dám nesnězený oběd k večeři…
Jako nenutím ji jíst, co fakt nemá ráda, ale když se jí jen nechce jíst, co je, má smůlu. Dobrůtka jen po snězeném jídle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
8.8.12 16:24

Sladkosti bych uklidila někam, kde je neuvidí.
Nové jídlo bych jí nenadavala. Od oběda bych jí klidně dala k večeři. A asi bych jí trochu potrápila hlady. Pokud má hlad, tak bych jí řekla, že měla oběd a další je až svačina (tu bych dala chvilku dřív).
U nás vždycky platilo, že se jí, co je na stole. Pokud jsem to nedojedla, tak jsem to dostala k večeři. Že bych třeba za 20 minut přišla, že chci jíst a nechci to od oběda, tak celkem smůla…

• Citovat
  • Upravit
31594
8.8.12 16:25

Já bych jí roznimrané jídlo nedávala. Dala bych jí pidiporci a řekla, že to musí sníst. (třeba 5 lžic)pokud by přišla, že má hlad, dostala by to, co bylo třeba k tomu obědu, ale zkrátka čerstvé. A postupně bych podle „přídavků“ zvedla porci k obědu třeba na deset lžic, co musí sníst, když víš, že za chvíli by přišla a snědla další 5lžic.
A chleba - zkrátka chleba se jí vcelku a basta, tříleťák by taky obíral jen šunčičku a sýreček, ale jednou se řeklo, že chlebíček patří k jídlu taky. Tak k němu patří, klidně bych jí ten obložený chleba nakrájela na kostičky a ať dá celé sousto do pusy.(u nás to proběhlo stylem buď všechno nebo nic, bez problému to snědl, jen ho člověk musí hlídat).
Trochu jako problém bych viděla, že už si to obírání vyzkoušela a prošlo jí to, bude to trvat o to dýl, ale vydržet, důslednost, neustupovat, i když bude řev.
Sladkosti taky odměřuju, nedávám místo oběda, zase, řeklo se, že sní určitou část a pak dostane, co chce, snědl, dostal, obě strany dodrželi nějakou úmluvu a příště už to šlo o to snáz.
Při vybírání určitého druhu jídla (třeba jen hranolky a maso ne) trvat na tom, že se střídá, jednou brambor, jednou maso, za každý snědený kousek nepopulární potraviny následuje ten oblíbené.

Netrvala bych na obr porcích, ale aby dítě roznimralo oběd, že na něj pak už ani nemá chuť, když to vidí nebo obíralo obložení z chleba, to fakt ne - k jídlu přistupujem i trochu s (nevím, jak to líp napsat)úctou, že ho máme a nebudem ho vyhazovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
8.8.12 16:29

Alternativy bych nedelala. Budes tak nakonec vymyslet nevim co a stejne nebude po jejim. Schovala bych sladkosti, nejlepe je chvili vubec nekupuj. Slecne naordinuj pohyb, zadne vysedavani u televize a bude dlabat. Prihlas ji od zacatku sk. roku na nejaky pohybovy krouzek {aikido, plavani, tanec…}
Kdyz jde hladova ze skolky, tak co ti pak doma trebas tak sni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
8.8.12 16:40

Nedávala bych jí už rozjedené, roznimrané jídlo. I mě se z toho dělá trochu špatně, natož jí, když má problémy s jídlem. Prostě snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře a nic mezi tím. Sladkost jen když dojí. Dávej jí malé porce, ať má pocit úspěchu, přidat si může vždycky. Nevař, co vyloženě nesnáší, já moc nejsem pro to - alespoň tři lžičky…Do mě, kdyby někdo chtěl dostat tři lžičky medu, tak radši umřu. Držím palce a přeji hodně trpělivosti :hug:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
8.8.12 17:24

Situaci nezávidím… klidně bych jí dala jídlo od oběda k večeři, jen bych ho možná trochu „upravila“, aby vypadalo lákavě, ne roznimraně :lol:

já jako malá jsem s jídlem taky dělala ofuky, pamatuju si, že jednou se mamka naštvala a u talíře kysela jsem seděla 2,5 hodiny, než jsem ho snědla - vstát jsem nesměla a když jsem se začala vymlouvat, že je to studený, tak mi to ohřála :lol:

se sladkostma bych udělala v tomhle případě krátký proces - nejí normální jídlo, tak sladkosti nebudou :nevim: nicméně nevím, jestli bych to přímo provázala stylem „když dojíš všechno, co máš na talíři, dostaneš bonbon“ - aby si nevytvářela nevhodné stravovací návyky…

souhlasím s tím, že bych jí zkusila dávat menší porce a spíš jídla, která má ráda, ne něco, co vyloženě nesnáší… ale myslím, že když budeš důsledná a holka pochopí, že když se nenají, tak opravdu bude mít hlad, tak snad brzo vzdorovat přestane ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
8.8.12 17:51

Hlavně by dcera neměla mít pocit, že ti na tom, aby jedla, strašně moc záleží. Buď v klidu, říkej si, že nad plným talířem ještě nikdo hlady neumřel. Rozhodně bych absolutně vynechala sladkosti, maximálně něco drobného když se v klidu a bez scén naobědvá. Jinak jak píšou ostatní: snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře. Předložit, sednout si s ní s vlastní porcí, někdy pomáhá, když se jí společně, když začne roznimrávat a oloupávat jen to, co jí chutná, tak ji upozornit, když neposlechne, v klidu, bez výčitek a křiku jídlo sebrat a poslat jí, ať si jde hrát. Tak, aby cítila, že je ti to opravdu úplně jedno, jestli se najedla, nebo ne. Když přijde za chvíli, že má hlad, odkázat na čas dalšího chodu. Začne se vztekat a dožadovat? Ignoruj a řekni jí, že takovým způsobem spolu doma nemluvíte a až se uklidní, ať přijde. Vydrž pár dní a mohlo by to zabrat. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
8.8.12 19:32

@Billi jsem ráda za názor ohledně hladovění, já už to měla v úmyslu vyzkoušet, jen jsem si nebyla jistá, jestli je to správné @Gladys já ji už tak dávám mini porce a chleba krájím na kousíčky, rostou jí druhé zoubky a říká mi, že jí to bolí, že to chce nakrájet. Měla dokonce období, že se snažila vyzvracet jídlo do talíře, ale dělala jsem že to nevidím (samozřejmě jsem po očku sledovala vše)a teď už to dělat přestala. @74paja doma si vezme musli tyčinky nebo jogurty (píšu v množném čísle) @chaarleene tak 2,5 hodiny ona vydrží sedět i u rohlíku s máslem :roll: Často se jí ptám co chce k obědu, večeři…stejně jen málo kdy vidím prázdný talíř. @Denisa56 říkám ji, že jí proto, aby byla zdravá a silná, ale je to zbytečné. Holky, moc vám všem děkuji za názory, jak jste si všimly, často se tu obhajuji, že to, co mi radíte už dělám… asi nakonec bude chyba někde ve mně, že jsem málo důsledná. No budu na ní v této věci přísnější. Ale víte co mě udivuje? Že ani jedna nepíšete, že to máte doma s prckem stejně :) Přeju vám to, ty scény jsou fakt strašné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
8.8.12 19:37

wivi,podobné to nemám, ale malej taky něco prostě nejí.
Nechce ovoce, nevím proč. U odpoledních ovocných svačin se vztekal, mě tekly nervy, tak jsem je zrušila.
Když se po odpo spaní zeptám, jestli chce něco jíst-nabídnu hrozno, banán, jablko, a on nechce nic.
Půl jablka jedl i 45 min.
Poroučím to Pánu bohu, a třeba se to zlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
8.8.12 19:38

@wivi tak já třeba psala, že malej zkoušel obíračku obložení, ale zatrhli jsme hned v zárodku. Taky jí jak vrabec, respektuju velikost porce, ale aby mi tu chvíli po jídle chodil a chtěl něco k jídlu, to né, to dělal ve školce, kde na něj neměli čas, oběd přivezl netknutý, tak odpoledne hned že chce rohlík a to by byl živ na rohlících, tak jsem mu nakonec dávala s sebou do školky jen třeba kousek zeleniny, šunku, sýr jako takovou druhou svačinu a oběd měl až doma, ale to bylo proveditelné, protože končil v 1.
U nás je tolik řevu, že už nějaké menší scénky u jídla ani nevnímám jako nějakou hrůzu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
8.8.12 19:39

@wivi Někdy je scéna… ale já to neřeším. Nenechám se jezením/nejezením vydírat.
Normální je jíst, abych neměla hlad.
Když jíst nechce, asi hlad nemá, tak ji nenutím. Až jí vyhládne, nají se.

Dneska - žemlovka na oběd, frfňala se v tom, vyjedla trochu jablek a že už nechce.
Za nějakou dobu přiběhla, že má na něco chuť. Řekla jsem jí, že nic nedostane, protože neobědvala. Tak sama navrhla, ať jí trochu na talíř dám, že to sní. I ty rohlíky prý :P - snědla a chtěla ještě přidat, na dobrůtku už si pak nevzpomněla.

U vás to předpokládám nepůjde tak hladce, bude se vzpírat a zkoušet, ale když nepovolíš, nic jiného jí nezbyde… :nevim:

Dobře radí @Denisa56, tvař se, že je ti úplně jedno, jestli jí nebo ne. Je to její boj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
8.8.12 20:17

@wivi Nenapisu ti, ze to mame stejne, ale meli jsme to velice podobne. Me zabralo mnou vyse uvedene. Nenutila jsem ji dojidat, ale nebyla alternativa, zadne sladkosti, proste nic, co by si mohla vzit sama z lednicky a od ty doby, co chodi plavat a mezitim chodime bruslit na inlinech, tak by snedla i hrebiky. Co mi furt ingnoruje je maso. Sni mi akorat hovezi na hrasku s ryzi nebo rajskou s kulickami z mleteho masa :roll: Jinak opravdu pomaha se tvarit, ze je ti uplne jedno, co ji a jestli umre hlady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí