Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám dvouměsíční dcerku a zajímá mě, jak to máte vy ostatní s podobně starýma maimčama přes den. Hlavně co se týče spaní, jak často vám přes den spinkají a hlavně kde. Malou jsem měla přes den v košíku v obýváku, v noci spí v postýlce v ložnici. Košík ale už nejspíše odložíme, je dost malý a přijde, že už v něm nechce moc být. Nevím, zda mám malou dávat spát přes den do té ložnice nebo si postýlku převézt do obýváku? Nejraději bych ji dávala do té ložnice, i díky tomu, že když bude více v klidu, lépe usne a vydrží déle. Pokud bych ji měla v obýváku a byl tu normální denní hluk, ona prostě moc nezabere a moc ji vše ruší. Jenže nevím, zda to spaní přes den v tichu nemůže nějak narušit noční spánek, měla by přece už rozlišovat kdy je den a kdy noc. Nebo jestli to moc řeším? Jak to máte vy, kam dáváte spát miminka přes den?
No, hodně se v časopisech píše, že by dítě mělo spát v postýlce v ložnici jen v noci, jenže ne vždy to je proveditelné.
Já mám děti 2 roky od sebe a abych se mohla věnovat staršímu a pořád ho neokřikovala,aby nebouchala, neječela, nehrála si s tím či oním, prostě miminko spalo bu'd venku v kočárku nebo v ložnici v postýlce.
Hlavně, aby se jemu dobře spinkalo a ty měla chvíli klidu ![]()
ahojky. mojemu malému byly 4 měsíce. V košíku spí přes den od narození a v noci v postýlce. Ale to jsem ho vždycky, když usnul, zavezla do ložnice, aby měl na spinkaní klid a chodila jsem ho co chvilku kontrolovat. Akorát od 3. měsíce mu začíná být košík malý - jak ve spánku rozhodí ručičkama nebo se mele tak se už otlouká o stěny košíku, takže když v něm usne, tak ho alespoň přenesu do postýlky ať má větší pohodu a klid. Taky ho jinak budilo každé klepnutí hrncem z kuchyně - máme spojený obyvák s kuchyní.
Jinak jsem si nechala od manžela přidělat na postýlku teď kolečka ať si ji můžu přitáhnout do obyváku jak už bude košík hodně prťavý. - navíc při nočním usínání stačí pojezdit postýlkou a spí a nemusím ho přenášet z košíku do postýlky a znovu budit ![]()
Teď košík používám hlavně na krmení. si ho vyložím kojícím polštářem, dám ještě normální polštářek, aby maličký hezky seděl a papal mrkvičku ![]()
dopoledne malýho šoupnu do kočárku na terasu (nebo jdeme ven) a odpoledne buď do jeho pokoje do postýlky nebo zas jdeme ven a spí v kočárku. je mu 7m.
jinak do 4m jsem ho měla taky v košíku - ten jsem během dne poponášela kam bylo třeba, asi tak do 3m mu bylo šumák, kde v tom koši usne (ložnice, obývák, koupelna…)
Malá je stejně stará a od narození spí přes den na gauči v obýváku, aby si zvykla spát při hluku. Obecně se doporučuje, aby děti spaly přes den jinde než v noci. Nevím, jak to budeme dělat později, ale zatím je to v pohodě. Nemusíme šeptat ani chodit po špičkách, když spinká. A v noci spí krásně, 8hod v kuse
Záleží na tobě, jestli ti v obýváku usne, nebo ji hluk bude budit. Podle toho bych se zařídila ![]()
Tak ja jsem obe deti davala po obede spat ven do kocarku - no a mladsi (2 roky) tak spi do tedka jinde spat nechce ![]()
No a kdyz jeste spali 2× denne tak dopoledne jsme meli v obyvaku cesotvni postylku a spali v te.
Dříve spávala v košíku nebo na velikém polštáři na pohovce, když povyrostla, dáváme ji spát do naší postele, na noc chodí do postýlky. A když jsme někde, kde je balkon, šoupneme ji v kočárku ven
Ahojky, mám 3 měsíčního syna a spí dopoledne cca 45 minut v obyváku na gauči nebo v houpátku, po obědě jdem na prochajdu a to spí tak 3-4 hodinky v kočáru a pak ještě před „nočním“ spaním chvilku usne, tak 30 minut v obyváku v houpátku..
teď jsem se naučila, že dopoledne když usne v obyváku, tak ho přenesu do ložnice do postýlky, aby měl klid a já si mohla v klidu něco dělat ![]()
ahoj, mala vetsinou pres den spi v obyvaku na gauci, nekdy, kdyz mi usne na hraci dece, tak ji necham spat tam, nikam ji neprenasim, jen ji prikryju
![]()
Nám takhle syn spal v korbičce kočáru zhruba do těch 8 měsíců (během dne) a pak už jenom v postýlce.
mám v obýváku cestovní postýlku, spinká tak 3× denně po půl hoďce, když jdeme ven spí i 3 hod v kuse ![]()
Ahojky,
nám už od příchodu z porodnice brouček přes den spinká na naší posteli a v noci uspíme na naši posteli a přenášíme do postýlky…
Já jsem obě děti dávala do postýlky, nikdy jsem je nedávala do naší postele, protože se může posunout pod peřinu a malér by byl na světě.
V noci v postýlce a přes den jak kde, buď venku (kočár, manduca, auto) nebo doma je po krmení v lehátku a když vidím, že začíná být ospalá, putuje zas do postýlky. Starší si hraje někdy dost hlučně, tak to by malá nezabrala.
Mojí malé jsou skoro 4 měsíce, ve 2 měsících spala přes den uplně v pohodě v postýlce v tom obýváku,jak píšeš. Na noc má druhou postýlku ve svém pokojíčku. Se spaním v obýváku neměla problémy, mohla klidně hrát televize, mám obývák propojený s kuchyní, tak třeba ani klepání masa paličkou, ji nevzbudilo
běžný hovor taky možný. Druhá varianta, že spala v kočárku při procházce.
Ted je o 2 měsíce starší a spí už přes den o něco méně, ale stále když potřebuje spát, tak usne v tom obýváku a já můžu dělat cokoliv - nemusím se ohlížet na hluk. Možná vysavač bycha si nezapínala, ten jsem ještě nezkoušela ![]()
S usínáním na noc ve svém pokojíku nemá problémy.