Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Domnívám se, že záměna za Letrox problém nevyřeší, Euthyrox a Letrox jsou léky se stejnou účinnou látkou, tedy „stejné“. Připisovala bych to spíš té krční páteři.
Se sníženou funkcí ŠŽ se léčím 12 let, cca polovinu na Letroxu, polovinu na Euthyroxu. Nyní beru 5× týdně 150 a 2× týdně 100. V průběhu doby jsem zaznamenala různé obtíže (výrazné bušení srdce, kožní problémy, nepravidelný cyklus atd.) a vždy mi bylo řečeno, že Letrox/Euthyrox za to nemůže. ![]()
Já beru skoro 5 let Euthyrox 50, v létě jsem si ho zapomněla vzít na dovolenou a pak jsem úplně na něj zapomněla. Nic mi nebylo. beru ho znova asi měsíc a půl a od druhého dne braní se mi také motá hlava. Je to tak 1-2 vteřiny, nejvíce v leže v posteli a když se ráno zvednu, během dne ani ne. Ještě jsem doktorce nevolala, ale chystám se na kontrolu. Měla jsem podobné problémy po dobrání Norethisteronu, jen mnohem silnější, to jsem skončila i na neurologii, nic mi nezjistili, jen že je to pěkný svinstvo, přešlo to za dva měsíce. Ale Euthyrox beru pořád, tak to asi samo nezmizí. Musím se dostat k doktorce, jen to nějak s dětma nestíhám.
@Vendull Ja beru Eutirox 150 a s zadnymi vedlejsimi ucinky jsem se nikdy nesetkala.
Vedlejsi ucinky jsou popsane v kazdem pribalovem letaku a byvaji rozdelene do kategorii caste - mene caste - vzacne : ani ty „caste“ tedy nepostihuji kazdeho. Takze i kdyz me nikdy nic nebylo, neznamena to, ze tobe taky nic nebude od toho leku. Konzultovala bych to s endokrinologem.
@Vendull Jo jeste najdi si priznaky hyperfunkce stitne zlazy, protoze na to me vzdycky varovali: jak bych na sobe neco takoveho zpozorovala, znamenalo by to, ze je davka leku prehnana a miy stitnou zlazu hyper je nebezpecnejsi nez mit ji hypo, to by hned chtelo upravit. Ja se citim porad stejne, takze uz si presne nepamatuju, jake jsou, ale v kostce hyperfunkce zrychluje metabolismus a nebezpeci tkvi v tom, ze ti zrychli srdecni tep a zvysi tlak. Tazke huceni v hlave, no mozna by to mohlo byt od toho…
Tlak sis nekde zmerila? Kazdopadne nedej na rady na emiminu a jdi si radsi za doktorem.
Vendull, já se léčím s údajnou hypofunkcí od února. Mám Euthyrox 50 denně jeden ráno. Musím říct, že první dva měsíce jsem byla jak natažená na klíček. Únava zmizela, teplo mi bylo, fakt 100% zlepšení. Teď 14 dní zpátky mi jeden večer tak vylítl tlak, že jsem nebyla přes půl hodiny schopná ničeho, jen sedět a nic nevnímat, až manžel volal sanitku. Tam nic nezjistili, jen, že to může dělat ŠZ. Týden jsem byla doma vk lidu, pak šla do práce a teď se mi to stává tak, že třeba předevčírem v autobuse pocit nenadechnutí se, vedro a v zápětí zima, klepala jsem se jak ratlík - jako je fakt, že počasí se měnilo, jak tu stojí v příspěvcích, ale já nevím. Zítra budu volat své doktorce, protože tyhle stavy jsou dost děsný. Ve dne je to tak, že hodinu v pohodě a pak tlak v hlavě, jak píšeš, zase to jakoby mravenčení v rukou, ruce ledové a nejsem schopná se na nic soustředit a zaostřit zrak… nikdy předtím se mi tohle nestalo.
@lightblue píše:
Vendull, já se léčím s údajnou hypofunkcí od února. Mám Euthyrox 50 denně jeden ráno. Musím říct, že první dva měsíce jsem byla jak natažená na klíček. Únava zmizela, teplo mi bylo, fakt 100% zlepšení. Teď 14 dní zpátky mi jeden večer tak vylítl tlak, že jsem nebyla přes půl hodiny schopná ničeho, jen sedět a nic nevnímat, až manžel volal sanitku. Tam nic nezjistili, jen, že to může dělat ŠZ. Týden jsem byla doma vk lidu, pak šla do práce a teď se mi to stává tak, že třeba předevčírem v autobuse pocit nenadechnutí se, vedro a v zápětí zima, klepala jsem se jak ratlík - jako je fakt, že počasí se měnilo, jak tu stojí v příspěvcích, ale já nevím. Zítra budu volat své doktorce, protože tyhle stavy jsou dost děsný. Ve dne je to tak, že hodinu v pohodě a pak tlak v hlavě, jak píšeš, zase to jakoby mravenčení v rukou, ruce ledové a nejsem schopná se na nic soustředit a zaostřit zrak… nikdy předtím se mi tohle nestalo.
Já tady ty stavy taky teď mám. Léčím se se štítnou od listopadu 2014 - mám hypofunkci. Nejdřív Euthyrox 50, vždycky 1a 1/2 měsíce výborné a potom horší, tak mi to po 3 měsících zvedla na 50 střídavě se 75 a teď za dalšího 1/4 roku zase ještě nebyly výsledky dobré, tak zvýšeno na denně 75. A právě asi před měsícem se tyto stavy spustily. Bylo a ještě mi je někdy zle. Ale myslela jsem si, že se mi vrátili potíže, které jsem měla než mi zjistili štítnou od nervů, tak jsem šla za doktorem a on mi opětovně nasadil antidepresiva (měla jsem je už před 5 lety - Cipralex). Minule mi to zabralo. Teď to vypadá po 3 týdnech, že se to začíná taky zlepšovat. Nevím, možná ta štítná nějak zapracuje s psychikou a musí se to řešit na více frontách, možná ti pomůže jen nějak upravit dávku. Budu ráda, když napíšeš, co na to doktorka.
Diky za odpoved. Urcite napisu. Spis mi to pripada, ze vykazuju priznaky ne snizene, ale z ysene funkce. Tres v rukou, rychlynastup buseni srdce, a jakmile se to stane vecer, tak nemuzu spat. Jsem hrozne unavena a je to kolotoc nanovo. Pripada mi, ze mam dost energie a jakmile zacu neco delat, tak si musim sednout.
@lightblue píše:
Diky za odpoved. Urcite napisu. Spis mi to pripada, ze vykazuju priznaky ne snizene, ale z ysene funkce. Tres v rukou, rychlynastup buseni srdce, a jakmile se to stane vecer, tak nemuzu spat. Jsem hrozne unavena a je to kolotoc nanovo. Pripada mi, ze mam dost energie a jakmile zacu neco delat, tak si musim sednout.
Tak to je úplně přesný.
Ještě to snesu, když jsem doma, ale když jsem v MHD, nebo někde s dětma, tak je to na prd. Nejsem na tyhle stavy zvyklá a hlavně nemůžu pořádně pracovat, nejde mi se na nic soustředit. Přitom se léčím na hypotyreozu, tak nevím, jeslti i 50 eurhyroxu ráno je na mě moc ![]()
Teda jestli tyhle výkyvy mám absolvovat celej život, tak teda nevím
vím, že jsou lidi smrtelně nemocní, ale z tohohle jsem taky nějak dost psychicky rozložená.
@lightblue píše:
Teda jestli tyhle výkyvy mám absolvovat celej život, tak teda nevímvím, že jsou lidi smrtelně nemocní, ale z tohohle jsem taky nějak dost psychicky rozložená.
U mně to bylo před 5 lety tak, že jsem asi 1/2 roku pořád cítila bušení srdce, takové pocity slabosti, vnitřní třes, nesoustředění se např. u řízení, noci taky špatné, různé špatné pocity i v nohou, neustálé napětí atd. atd.?Měla jsem tehdy za sebou 5 let péče o nedonošená dvojčátka, celé ty roky jsem v noci nespala, problémy se starším synem. Stav se stále stupňoval až to došlo tak daleko, že jsem začala být k tomu všemu strašně unavená. Ale tak moc, že jsem nebyla vůbec schopna fungovat. Potom jsem se složila i psychicky. Nakonec jsem dolezla skoro po čtyřech k doktorovi a dostala jsem Cipralex. Hrabala jsem se z toho 1/2 roku, potom jsem brala ještě 1a1/2 roku. Cítila jsem se opravdu dobře. Potom jsem otěhotněla a měla čtvrté dítko. Holčička byla koliková, hodně plačtivá, do toho manžel dostal zánět mozkových blan, starší dcery stále nemocné a sotva se z toho manžel dostal, tak mu za pár měsíců vyjela plotýnka a nemohl vůbec chodit. Do toho umřela tchýně a následně moje milovaná babička. A taky se rozjela moje štítná žláza, vypadaly mi vlasy tak, že jsem na hlavě měla lysá místa, prostě mazec. Až se vše tak nějak uklidnilo a vyřešilo, tak opět přišly tady tyto stavy jako před těmi pěti lety, tak jsem ihned naklusala k doktorovi a ten Cipralex si vzala znova raději při prvních příznacích. Vím, že to vše může souviset se štítnou, jelikož ji nemám v stále srovnanou, ale trápit se nechci. Musím fungovat pro celou rodinu a snad se dočkám toho, že jednou vysadím a už se to nevrátí.
Rozumím Ti. Mluvila jsem teď s doktorkou a ta mi řekla, ať jdu zítra na krev a sejdeme se za týden, což jsem ráda, bo jsem tam měla jít až skoro za měsíc. Uvolnil se termín. Ale prý bych tyto potíže mít neměla, i když to nevylučuje, protože bez krve neřekne nic. Mám se šetřit.
Taky jsem přemýšlela o nějakých antidepresivech, ale mám pocit, že to u mě není nutné. Měl ajsem toho „moc“ 5-6 let zpátky, ale teď
určitě to není horší než tenkrát, kdy mi zemřel tatínek. ![]()
poradím se s ní, jestli to může rozhodit i psychiku a co a jak, mě jsou jen hrozně nepříjemné ty „bušící“ stavy, jsem jakoby pořád nervozni a mravenčí mi ruce a to mě asi dost rozhazuje i psychicky.
Ještě jsem chtěla říci, že mám poslední dva týdny spíš ledové ruce, než naopak, což je taky zvláštní
@lightblue píše:
Ještě jsem chtěla říci, že mám poslední dva týdny spíš ledové ruce, než naopak, což je taky zvláštní
Přeju hodně štěstí, ať se ti to srovná. Já podle těch stavů bych taky řekla, že se mi to přehouplo do hyperfunkce, ale měla jsem asi před 2 týdny odběry a stav měla jsem stále vyšší hodnoty TSH. Máme to podobně, tak dej potom prosím vědět, klidně přes SZ.
Takže ty stavy máš i když se léčíš vlastně na sníženou? Chápu to dobře. Tak uvidíme. Možná tomu opravdu napomáhají nervy, ale já je poslední dobou nemám
Určitě dám vědět.