Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Terodaktil píše:
@agirt 12tis, bude odcervene, ockovane, cipovane a s kupni smlouvou
Ale to už tedy bude štěně úplně bez jakýchkoliv papíru, že? Chov mimo klub, čili normální množka a ne, nevzala bych si ho.
12 tisíc za štěně bez „PP“ je dost. Silně mi to zavání množírnou. Tihle bívři s PP stojí prý cca od 20 do 60 podle barevné mutace, pohlaví a věku.
Uchovnění obnáší jednu výstavu a nevelký poplatek. Zeptej se, proč pes nebyl uchovněn. Vzhledem k tomu, že u těhle plemen jsou kritéria pro uchovnění téměř nulová, bude to třeba kryptorchid (kde je pravděpodobnost, že to bude mít syn-je nutná operace), nebo bude mít zálomek či mizerné zuby. Pokud máš šanci vidět oba rodiče a oba průkazy původu (a na tom bych trvala), můžeš u psa varlata zkontrolovat pohmatem, ale stejně ti nikdo nezaručí, kdo je otec. Prohmatej i fontanelu rodičů a štěněte, kouknout v pohybu, jestli pes viditelně nenadlehčuje zadní nohu nebo neběhá po 3 (luxace pately, ale samozřejmě nemusí to být vidět).
Ale jak říkám, já jsem v tomhle skeptická a asi neobjektivní.
Mě by zajímalo, proč někdo kryje uchovněnou fenu neuchovněným psem. To se pod FCI nesmí a majitel feny by měl pěkný problémy. Ale jak už někdo psal, tohle plemeno je pod jiným klubem a tam je to asi jedno. ![]()
@agirt jedna se o fenku. Takze by mohl byt problem s nozkama rikate?
@Terodaktil
To opravdu nevím. Pokud chceš fenku, můžeš vyloučit problém s nesestouplým varletem
.
Ale obecně je to jedna z nejčastějších vad u jorkšírů - varle, čéška, fontanela (ty vnitřní samozřejmě nepoznáš), takže to mě napadá, že by mohl být důvod neuchovnění. Nejlepší bude požádat je o vysvětlení, proč pes nemá chovnost, prohlédnout si PP obou rodičů (jestli je pes vůbec má) no a kouknout na psa, jak běhá a na tu fontanelu.
Edit: vlastně ještě tedy ten zálomek a zuby.
To prostě nechápu, dali si „práci“ s uchovněním feny (práce v uvozovkách, protože zrovna u Biewrů to fakt není raketová věda) a pak ji zprsknou nechovným psem. Kdo soudný by to udělal?