Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím ![]()
Holky SOS
Jsme po rekonstrukci dětského pokoje a všude máme prach, nářadí, kýble, dráty, plný obývák oblečení a hraček.
Musím všude utřít prach, roztřídit oblečení (malé vyhodit, velké poskládat do skříní), to stejné s hračkama a ty taky umýt(vše bylo na půdě a strašně se to zaprášilo), vyprat záclony a závěsy, umýt okna, vydrhnout schodiště (máme staré dřevěné a mamka to vždy drhla rejžákem a savem), omést pavučiny, všude opravdu všude je tuna prachu + běžný úklid domácnosti a ještě natřít futra
![]()
Já jsem v uklízení zmatkař tak bych ráda abyste mi poradily co dřív a co později když už jsem tu zaregistrovaná
![]()
No objednala bych si brigadnici na jednorazovy uklid a dala to do poradku s ni. Jinak bych dala nejdriv do poradku ten pokojik. Vynosit vse co tam nema byt a vse umyt/ utrit. A postupne nosila umyte veci, hracky, obleceni
@Šarlota4 Dík za tip na tu brigádnici
To mě nenapadlo! Fajn by bylo kdyby přišla pomoct rodina, ale to u mě jaksi nejde
Jsem na to sama, děti sice pomůžou, ale není to moc dobré, protože se jim všechny hračky „hodí“ a přitom je spousta na vyhození ![]()
Postupuj od stropu k podlaze a od nejvzdálenějšího místa ke dveřím. Takže vynosit věci. Vymést/vysát pavučiny a prach. Vše co je potřeba omýt. Umýt okno (mezitím vyper záclony a po doprání je rovnou pověs) a nakonec podlahu. Pak umýt hračky a poskládat oblečení. A takhle bych postupovala místnost po místnosti. Jinak budeš lítat jak hadr na holi a nic nebudeš mít hotového.
@Manka Rumcajzovic píše:
Zdravím
Holky SOSJsme po rekonstrukci dětského pokoje a všude máme prach, nářadí, kýble, dráty, plný obývák oblečení a hraček.
Musím všude utřít prach, roztřídit oblečení (malé vyhodit, velké poskládat do skříní), to stejné s hračkama a ty taky umýt(vše bylo na půdě a strašně se to zaprášilo), vyprat záclony a závěsy, umýt okna, vydrhnout schodiště (máme staré dřevěné a mamka to vždy drhla rejžákem a savem), omést pavučiny, všude opravdu všude je tuna prachu + běžný úklid domácnosti a ještě natřít futra![]()
![]()
Já jsem v uklízení zmatkař tak bych ráda abyste mi poradily co dřív a co později když už jsem tu zaregistrovaná![]()
![]()
![]()
to je v klidu, hlavně natírání nechej, až tam nebudeš mít ten prach
@Manka Rumcajzovic Nevím, jestli uklízím logicky a systematicky, ale zatím mi to docela funguje. V první řadě uklízím vždycky jednu místnost po druhé. Nejdříve sundám a hodím do pračky záclony, protože se v nich hodně drží prach, následuje i povlečení z postelí. V případě potřeby umyji okna, ale to flákám. Rámy maximálně 2 x za rok, skla podle potřeby - jen omyju hadrem a setřu stěrkou (při mém štěstí stejně vždycky po umytí oken začne pršet
). Utřu prach, pavučiny beru vysavačem - to beru vždycky všechny rohy i stěny takovým „štětcem“ co byl k vysavači. Potom narychlo přejedu i koberec, abych si nepřetahovala špínu sem a tam. V případě potřeby setřu prach i po vysávání (to bylo potřeba, když sousedi stavěli, bylo u nás šíleně prachu, a stačilo jen projít po pokoji a všude bylo bílo
). Při velkém úklidu vytírám prach i ze všech poliček ze skříní, šuplíků… Občas vyperu plyšáky, z hraček stírám prach podle potřeby, z knih prachovnkou, potom naskládám postupně zpět na své místo. Co se oblečení týče - na to jsem magor. Pokud mám oblečení vyndané v prašném prostředí, tak nekompromisně všechno letí do pračky a potom rovnou přebírám - vhodnou velikost vyžehlím a uklidím do skříně, malé oblečení jen poskládám a uskladním (později rozdávám nebo dávám do charitativního kontejneru). Jednou za čas peru i peřiny a polštáře. Na sluníčku během chvíle krásně vyschnou, a voní svěžestí
. Po uklizení všeho do skříní a poliček povleču postele a nakonec pověsím ještě mokré záclony. V případě potřeby znova vysaju koberec (máme centrální vysavač, tak je to práce na chviličku).
No, a takhle postupuji místnost po místnosti.
Dříve jsem dělala všechny místnosti najednou a po celodenní dřině jsem nakonec zjistila, že nemám hotové nikde nic. Takhle je to jednodušší, přehlednější a výsledky jsou vidět ![]()
Ja jsem organizatorka-kazdy tyden si vypisu ukoly na papir a postupne odskrtavam. Mimochodem, pri stehovani jsem se prvni dva ny jen placala a kdenic tu nic.Pak jsem si napsala seznam dle mistnosti a jela.Do konce tydne hotovo. Napis si na ten detsky pokoj seznam a jed od tech prvnich nutnych veci-vynosit bordel, vytrit, smontovat nabytek, otrit nabytek, vyrovnat obleceni a hracky, umyt okba, dorovnat drobnosti…tim si vyklidis dalsi mistnosti, kde to masroztahane a vrhnes se na dalsi.Jsem na poradek maniak, relaxuju, kdyz si muzuhezky uklidit.Boze,me by to u tebe bavilo ![]()
@lupto Prosím tě, odkud jsi? Čeká nás stěhování a nejen, že nevím, jak začít balit, ale hrozím se toho, jak si nechat vše v novém naskládat, abych to byla vůbec schopná rozumně vybalit… Kdybys třeba byla svoje zkušenosti ochotná napsat do zprávy, ať to tu neplevelíme.
@zuzkasim Jeezis,to ja mevim, jestli umim kvalifikovane poradit, ale mne to tak vyhovuje
Klidne sz napis, neni problem.Jen odpovid az na obed, jak usnou obe hadata ![]()
@zuzkasim Klidne plevelte ![]()
Uz mam jeden roh v obyvaku skoro uklizeny ![]()
Diky za rady holky ![]()
@lupto i me zajímá odkud jsi, nyni nam probíhá kompletni rekonstrukce baráku a ja jsem po ivf, takze budu později rada za kazdou pomocnou radu a i ruku a kdyz to jeste nekoho bavi, tak tim lépe ![]()
No, tak zase ale pozor, ja nejsem zadna uklizecka
Urcite se najdou maminky/studentky, ktere rady za nejakou korunu pomohou, uklidi, ale tohle ja nedelam.Jen jsem napsala, ze si u toho odpocinu a bavi me to, bavi me to proto, ze si uklizim sve atd.,odpocinu si od sve prace i deti zase jinak, nez jen ve fitku apod.,navic mam pocit, ze mi nikdo tak dovre neuklidi.Ale fakt to neznamena, ze bych jezdila po Praze a uklizela nekomu jinemu
Jako, omlouvam se, jestli jsem vas zklamala, ale bohuzel… ![]()
@lupto Navic uplne s jinou radosti clovek buduje a uklizi pro sebe nez jako praci pro nekoho jineho ![]()
@Cuddy Asi tak nejak
Mamw vse ani ne pul roku stare, vse jsem peclive a slouho vybirala, ze me ted bavi i zahradka (a ze na to ja nejsem).Ale jo, ja jsem na uklid fakt hodne, jenze fakt ne peo ostatni…
Ale chapu holky, proc se nezeptat, reagovala bych stejne
(jen manzel se mi smeje, ze kolik budu vybirat, tak jsem mu akorat ukazala monitor s novym kabatem na podzim
a oznamil mi, ze mam zustat ve svem oboru
)
@Manka Rumcajzovic nazdar Manko.
Já teďka třídím a reorganizuju celý dům podle systému KonMari. V ČR to ještě nevyšlo, ale jde o to, že si necháte jen věci, ke kterým máte vztah, tj. máte je rádi. A skládá věci na stojato, mrkni na youtube: https://www.youtube.com/watch?… ![]()