Je tu nějaký chemik?

12272
31.8.15 23:38

Je tu nějaký chemik?

Je tu nějaký chemik? Měla bych dotaz ohledně naftalínu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
423
1.9.15 02:19

Ptej se :) chemii jsem sice studovala, ale jestli to budu vědět…uvidíme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
1.9.15 09:47
@zpc h píše:
Ptej se :) chemii jsem sice studovala, ale jestli to budu vědět…uvidíme :)

Jé díky za reakci. Takže máme starou skříň po nějaké pratetě. Byla asi třilet let v zahrdním domku, nepoužívaná. Teď jsme jí přivezli, že jí budeme používat. Pořádně jsem jí vydrhla, ale pořád tak nějak zapáchala. Ten zápach mi byl povědomý a pak mě to napadlo - bude to asi naftalín. Hledala jsem na netu, zjišťovala, dali jsme jí na slunce, vydrhla jsem jí octovou vodou, dala tam misku s octem, který by měl ten zápach vytáhnout, ale stále to zapáchá. Dočetla jsem se, že naftalín je hodně zdravotně závadný a tak mě zajímá, jestli, je ta skříň takhle zdravotně závadná, nebo jestli je to jen zápach a není to zdravotně závadné. Ten naftalín jsme tam nenašli, ale co já vím, jestli tam nebyl někdy nějak nasypaný (nevím, jestli byly jen ty tablety, nebo i prášek). Jestli by něco na to pomohlo, nebo jestli se skříně raději zbavit. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
1.9.15 13:16

@tiffany Se hlásím jako taky chemik. Naftalín je hnus, to jsi si vygooglila sama. Je divný, že to smrdí po tak dlouhé době, už by to mělo být vysublimované. Chtěla jsem ti poradit slunce, ale to jsi už taky udělala. Jako jestli tam není ještě nasypaný, tak to nejspíš nijak nebezpečný není, ale třeba já bych si to domů nedala, měla bych blbý pocit. Ne tam, kde spím nebo obývák, možná do sklepa a tak ano. Možná by pomohlo rozebrat, omýt (asi lze nejvýš Jarem). Asi by pomohlo to celé dobře nalakovat, ale to je asi blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
1.9.15 13:31

@Pipi 00 díky za tvojí reakci. Myslíš, že by za ta léta už byl tedy vysublimovaný, tj, že by tam neměl být, ale to by logicky neměl ani být cítit. Četla jsem na netu příspěvek nějaké paní či slečny, že měla taky problém se zápachem skříně a ten naftalín už tam neměla a ta skříň přesto zapáchala. Ještě je další otázka, jestli jsem to dobře identifikovala. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
1.9.15 13:36

@Pipi 00 Nerada bych se té skříně zbavovala zbytečně, ale tak bych nerada měla doma svinstvo. Dá se nějak zjistit, jestli se jedná o naftalín? Nějaká zkuška nebo tak? Bohužel jsem s tou skříní počítala do kuchyně jako s potravinovou skříní :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
1.9.15 13:42

Mam ten samy nazor jako kolegine @Pipi 00 :)
Po takove dobe by urcite vysublimoval, ale ted je otazka jestli opravdu je citit naftalen.
Nevim jestli se da jeste koupit v drogerce, ze bys porovnala zapach, ja ho kupovala asi pred deseti lety na pokusy :D
Jinak o zadne zkousce nevim, jedine cich :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
1.9.15 13:45

@tiffany Nemyslím, že je něco, co by ti to potvrdilo nebo vyvrátilo. Teda určitě nic, co by bylo levnější než skříň :-). Jako staré skříně smrdí i tak. Jestli smrdí třeba jenom vevnitř, natřela bych to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
1.9.15 13:46

@zpc h Dobrý nápad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
1.9.15 13:50

Jedine stanoveni me napada udelat vyluh skrine a pichnout to do chromaku, ale to se ti tezko povede provest…neee. Ja myslim, ze tam naftalen nebude, sublimuje rychle, obzvlaste po zahrati…a 30 let by se tam nemohl udrzet.
Nesmrdi to jen zatuchlinou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
1.9.15 13:56

Holky díky za vaše názory. Jste moc milé. Takže jestli tomu dobře rozumím, tak i kdyby tam ten naftalen byl, tak by už dávno vysublimoval? I kdyby tam byl nasypaný? Zatuchlina, tedy plíseň to nebude. Bylo tam sucho a plíseň je cítit jinak. Tohle je takov zápach jako v kostele. Možná, že tak zapáchá to staré dřevo. Myslíte tedy, že po tolika letech by ten naftalen už nebyl škodlivý, když tak rychle sublimuje? Myslím, že se naftalín už neprodává, protože je tak škodlivý. Jak jsem si o tom něco hledala, tak jsem na to někde narazila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
1.9.15 14:23

Jestli vysublimoval taknuz tam neni, proste se rozplyne. To neznamena, njakonze uz nema ten ucinek. Sublimace je, ze se z pevne latky stane plyn( preskoci se kapalny stav), takze se v podstadlte vypari a uz tam neni :) A jestli tam byl prasek nebo tableta je asi jedno. A navis prasek by vysublimoval rychleji, ma vetsi aktivni plochu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
1.9.15 14:25

Já myslím, že by zůstal jedině, kdyby byl v něčem uzavřený (neprodyšně) a pak se to otevřelo, třeba stěhováním. Jinak musí být pryč. Nicméně našla jsem si, že je cítit v minimální koncentraci, mnohem menší než jsou expoziční limity (povolená koncentrace třeba v práci). Takže, že ho cítíš (možná), ještě neznamená, že je považován za škodlivý. Ale to je teorie, doma bych to čuchat nechtěla. Jo a neprodává se, aspoň ne proti molům v domácnosti, už se to nesmí. Ale je možný, že to někdo nějak obejde, třeba pro laboratoře jsem našla.
Možná se zkus zeptat na ten smrad někoho staršího, kdo používal kuličky proti molům, my to třeba doma nikdy neměli a jak to smrdí, nevím. Ani ve škole jsem s tím nedělala, v práci už tuplem ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
1.9.15 14:38

@Pipi 00 smrdi hezky, delala jsem doma sublimaci, bylo mi asi 15,16… Mama mela radost :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
1.9.15 14:41

@zpc h Haha. Já tak velkej chemik nejsem, pokusy doma jsem nikdy nedělala :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný