Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, kdy jste naučili vaše dítě být bez plen?
Různě, první je měl skoro do tří, ale byl na tom hodně špatně ( nar. 25 týden, spoustu zdr. potizi), druhé v roce a půl, třetí ve dvou a kousek a teď se uvidi, malému je 19 měsíců a zatím teda ani náznak, nocnik těžce sabotuje, jakmile ho tam posadim nebo mu ho ukážu, bere čáru.
U všech jsem to nechala na léto, kdy nevadila nehoda venku, netrestala jsem za neúspěch, radovala se pri úspěchu. Hlavně bych do toho dítě netlacila..
Rok a půl, rok a trictvrte a dva roky. U prvních dvou je to opravdu moje zásluha, ale oni se chytali, nebylo to žádné násilí, proste jsem to zkoušela a ono to šlo. Třetí je tvrohlava až hrůza, tam nemá cenu se o cokoliv snažit.. I přes veškeré moje snahy si na to přišla až sama, okolo druhých narozenin, ze dne na den, sama jsem tomu nevěřila.
Tříletá je pořád má 🙈 ale jen na noc…přes den je bez nich už víc jak rok..i když přiznávám že přes zimu jsem ji je loni vracela…vydržela totiž jen cca hodinu…od jara je pak ale už nemá vůbec..jen na tu noc…spí hrozně tvrdě a neprobudí ji ani kdyz se procura zkrz naskrz…
Mladší (20m) moc dobře ví na co je noc ik i záchod, na oboje si rád sedá ale zatím nikdy nic neudělal…počítám že přes jaro /léto na tom ale zpracujeme…od září by měl jít do školky…
Starší syn ve 22 měsících, vzala jsem mu v létě plenu a hned pochopil. Mladší si sám sundal plenu v 17 měsících a odmítal ji nosit.
1. 3 roky a 2 týdny.
2. 3 roky bez 5 dnů.
3. cca 2,5 roku.
4. 3 roky a 2 měsíce.
Dcera téměř bez nehod a na nočník začala chodit ve 2,5 letech. Ze začátku asi 2 týdny měla problém s čůráním venku. Jakmile si zvykla, tak jí nedělá problém nočník, venku a ani záchod.
V necelých 3 letech začal problém na velkou stolici, ale i to se po měsíci srovnalo.
Vsem 3 detem jsem to naplanovala na 2.narozeniny
. Ale nejstarsi dcera pak do 3r kakala jen do plinky, rikala si o ni. Mladsi deti vse OK.
@Vladusxx Dcera v necelých dvou přes den… pochopila ze dne na den, víceméně pohoda… bylo to tedy v březnu, takže ven jsme dávali i do auta. No a noc do tří let.. moje mamka že je to velká holka hučela do ní… a na mě, že ji mám v noci dávat čůrat apod… no a najednou dcera přišla a řekla mi večer mami já už to zvládnu… no jako pochybovala jsem trošku ale ono fakt… nehoda tehdy byla jednou jedinkrát v létě, kdy si myslím že byla fakt mooc unavená.
@KKK85 já jí dávám čas no..ona taky večer hodně pije, klidně půl litru…přes den začala spát bez pleny z iceho nic..resp už přes den nespavala když plenku odložila..pak se párkrát stalo že nečekaně vytuhla když jsme si dávali poobedovy klídek…a samo bez plenky…no a uteklo jí to asi jen jednou…na tu noc uvidíme…když se sama vzbudí a v noci přiběhne k nám tak ji dovedu na záchod a pak už je kolikrát do rána sucho, ale samotná ta potřeba ji nevzbudí…zatím…
@Vladusxx Má čas.. od segry dcera až do 4,5 let. Myslím že až do šesti let se to vůbec neřeší.
Mělo asi tři roky bez dvou měsíců. Minimum nehod, v noci vydrží - ale dohlížím na pití celý den a tak na noc nepije extra hodně, ani moc tekuté večeře nedělám a radši voda, než čaj. Nehrotila jsem to, nenutila ho na nočník, zkoušela jsem průběžně a když nechtělo, tak zase plínky a spíš jsem mu o tom povídala, jak je fajn už nemít plínky, ale neporovnávala s ostatními ani nedbala na řeči těch, co děti měli bez plen nebo měli látkové a posazovali na nočník hned jak dítě umělo sedět.
Ale máme skvělou paní doktorku, která řekla, že ještě nezažila (zdravé) dítě, které by do školy nastoupilo s plínkami, tak to určitě zvládne i to moje ![]()