Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Měla bych dotaz na maminky na RD, které mají neškolkové dítě ve věku cca 1-4 roky a bydlí na malém městě nebo na vesnici.
Chodíte s dětmi ba hřiště/veřejné pískoviště a kdy?
Proč se ptám. Bydlím na okraji poměrně velkého města, ale naše čtvrť má spíš maloměstský charakter - hodně rodinných domů, sem tam nějaký bytový (dost často se zahradou). Máme tu jedno docela pěkné hřiště nedaleko lokálního „centra“, ale v 95% případů jsem tam s dětmi jediná. Chodíme většinou dopoledne, mezi 9-11 h a pokud už se tam náhodou vyskytne nějaké batole, tak jsou to děti hlídané nárazově prarodiči, případně si to tam některá mamina dorazí v 11:10, nechá dítko dvakrát sklouznout na klouzačce a zase jdou.
Zkoušla jsem jít odpoledne, ale o moc lepší to nebylo. Sice už tam není pusto, ale děti jsou tam 3-10 leté (staví se tam s rodiči cestou z nedaleké školky nebo družiny).
Dětí je tu dost, soudě podlé plné kojenecké poradny v době synova miminkovského věku, i vídám ženské s batoletem na kočáře u obchodů na náměstí. Na hřiště ale evidentně nechodí. Takže mi prostě vrtá hlavou, co ty matky na RD s dětmi dělají.
Myslela jsem, že na hřišti najdu nějakou lokální spřízněnou maminku a syn nějaké stabilnější „kamarády“, ale prdlajs…
Jsem z Prahy, většina tu bydlí v bytě a stejně je hřiště dopo prázdné.
Max, jak říkáš, sem tam někdo s prarodiči. Ale možná jde to tím, že chodíme až k té 11, zůstáváme tak 1-2 hod., ale většinou nikdo nepřijde. Na seznamování jsou nejlepší kroužky, ale to je asi pro tebe náročné s miminem.
Asi smrdí doma na zahradě.. Taky to nechápu
My chodily většinou dopoledne i odpoledne, teď jdeme cestou ze školky opět na hřiště.
U nás revitalizovali veliké sídliště, vznikly tu minimálně 4 hřiště a krom jednoho které je přímo vedle supermarketu jsou všechna prázdná
asi ženský chodí víc do obchoďáku než na hřiště ![]()
My většinou dopoledne na zahradu a odpoledne když jdeme vyzvednout starší do školky tak pak na hřiště cca 15-17h - a když tam potkáme jedno dítě, tak je to hodně. To ještě tak „mládež“ 12-15 let odhadem tam žehlí lavičky, jinak je tam pusto.
@kve-tinka píše:
V tomhle počasí už moc maminek nepotkáš na hřišti.
To je právě to, co nechápu. Vždyť je pořád hezky, i dneska, kdy už je větší zima, tak svítí sluníčko, neprší. Akorát jsme podzimní bundu vyměnili za zimní.
V tomto počasí nic moc, v létě plno. Tady není možnost mít u domu zahradu, kdyby jo, tak na hřiště taky moc nechodim.
V tomto věku jsem chodila od 8:30-9 do 10:15, pak domů vařit oběd. A odpoledne po 16 hodině, tak do 17:30, pak domů, večeře, koupat..
My chodime kolem cca desate az jedenacte, na hodinu az dve. Jak Mlade chce ![]()
Rano je to dano tim, v kolik vstava, je sova, takze vstava pozdeji. Odpoledne chodime jeste na cca hodinu, delku navstevy hriste nechavam na ni.
Vetsinou jsme tam samy nebo s maminkami, ktere tam jsou pokazde (chodi tam pravidelne jeste dve). Take nechapu, kde vsichni jsou ![]()
Kdyz se zadari, tak je tam treba sest batolat. Ale to jsou spise vyjimky, ktere bych na prstech jedne ruky spocitala.
@Svistice jsou líné, nechají si postavit dětské hřiště doma na zahradě a válí se na terase u kafíčka
![]()
@Moise píše:
@Svistice jsou líné, nechají si postavit dětské hřiště doma na zahradě a válí se na terase u kafíčka![]()
![]()
Já bych též chtěla být tak líná. Záviděla jsem kamoskam s terasou a barakem se zahradou. Zvlášť když jsem měla batolata dvě.
![]()
@Svistice bydlim taky tak nejak jak popisujes, panelaku je tu teda vic, ale hriste jsou vetsinou az odpoledne kolem 15. hodiny trosku plne a s tak malym mimcem jako mam ja tam nevidim nikoho. Malou obcas jen tak zhoupnu. A ted uz zacina byt zima, takze spis nejake to centrum asi zkusim najit
Jinak my chodime ven po 14. hodine obvykle.
Příspěvek upraven 14.11.15 v 17:31
@kve-tinka píše:
V tomhle počasí už moc maminek nepotkáš na hřišti.
Situace je stejná již od jara, kdy jsem si toho začala všímat. I Když je modro nebes, sluníčko, tak na hřišti ani noha. ![]()
@Svistice Hele, já bydlím v centru Brna, nejčastěji navštěvujeme jeden z největších brněnských parků a pokud není vyloženě hezky, tak tam taky skoro nikdo není, přes týden max. školky (takže taky děti 3 roky a více), přes zimní měsíce, i třeba v březnu nebo dubnu se nám stávalo, že jsme nepotkali ani nohu. A to doslova. Taky to nechápu, ale už jsem si zvykla, že program venku musím vymyslet já a vystačit si sama, pokud nejdeme s kamarádkou. Ven chodíme cca 10-12h a pak 17-19h (syn mi odpo dlouho spí), přes léto to bylo i déle.
Zavedu čtyřletou do školky a kolem 9 hod dorazíme s juniorem na hřiště. Nikde nikdo, malého to samotného nebaví a za 10 min mi řekne pá pá a chce jít pryč. Tak nevím, kam s ním chodit. Sama si nechám poradit. V létě ten problém není, ale co v zimě? ![]()
@Svistice jeste kdyz jsem bydlela jinde, tak u jedne mistni skolky bylo hriste Lidl a tam bylo vzdy plno odpoledne, dokonce si tam mamci davaly srazy co jsem koukala.