Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám dceru narozenou v půlce září, takže by měla mít automatický odklad do školy. Ve školce to znamená, že by chodila 2 roky do předškoláků.
Včera za mnou přišla učitelka a ptala se mě, jestli jsem nepřemýšlela o tom, dát malou dřív do školy, že je šikovná a myslí si, že další rok ve školce by se nudila.
Já o tom nikdy nepřemýšlela, myslela jsem si, že když půjde později do školy, že to má spíš své výhody. Můžu poprosit o vaše názory? Děkuji
Dala jsem dřív a nelituji
ale kluk je poslední srpen.. za mě by těch 14 dní už nehrálo roli ![]()
Zajdi do poradny, stejně to bude třeba, bez toho ji nevezmou
Jinak teda dítě narozené v září nemá odklad, odklad je něco jiného
Znám 2 holčičky narozené v září a obě šly do školy v 5 letech. Ale prostě byly a jsou moc šikovné, chytré. Zvládají školu v pohodě. Já sama jsem v srpnu, takže jsem šla v čerstvých šesti a taky v pohodě. Synovec taky prázdninový a učitelky doporučují, aby šel už do školy. Jestli dcerka ráda vyplňuje takové ty sešity pro předškoláky a grafomotoricky je dobrá, nebude mít problém.
Podle me zalezi i na tom, do jake skoly pujde, a jaka je soucasna skolka.
Proste aby sla „do lepsiho“.
@Emmi02 píše:
Ahoj, mám dceru narozenou v půlce září, takže by měla mít automatický odklad do školy. Ve školce to znamená, že by chodila 2 roky do předškoláků.
Včera za mnou přišla učitelka a ptala se mě, jestli jsem nepřemýšlela o tom, dát malou dřív do školy, že je šikovná a myslí si, že další rok ve školce by se nudila.
Já o tom nikdy nepřemýšlela, myslela jsem si, že když půjde později do školy, že to má spíš své výhody. Můžu poprosit o vaše názory? Děkuji
Souhlasim s učitelkou. Zašla bych do poradny, nebo ke klinické psychlozce, na Školní zralost a od toho se odpichla.
A nemáte spíš přípravku? Ja mam teda srpnové kluky, jednomu odklad prospěl, ce školce se fakt nenudil. Druhý dostal taky odklad, u toho jsem se ještě před 2 měsíci desila, ze za chvíli přijde září a ze to nezvládne a teď má strašný skok, najednou se ve školce nudí a teď uz by tu školu potřeboval. Loni jsme byli v PPP, tam nám doporučili tu přípravku, ale ptali se na názor syns, ten řekl školku a tak mu napsali školku
pri zápisu me lamala paní ředitelka, at ho dáme do te přípravky, ale v papírech bylo napsáno školka, tak jsem to nechala tak, ze mu rok ve školce neublíží a teď si to vyčítám ( syn se narodil o 3 týdny dřív, takže by byl normálně v půlce září)
@Emmi02 Dítě v září nemá odklad a není 2 roky predskolak. Predskolak je dítě kterému bylo 5 let nejpozději 31.8. A do školy nastupuje díte kterému bylo 6let nejpozději 31.8. Takze ty můžeš dát dceru do školy o rok dřív, ale musís mít doporučení z poradny.
Jen teda to dítě přece nebude dva roky předškolák, možná bude v tom oddělení, ale oficiálně je předškolák až od toho září, kdy bude mít šest
Jestli je i sociálně zralá, nemá míry 100cm/15kg, tak bych zašla poradit se do PPP a dala bych ji dřív.
Když si srovnáš ten rok ve školce s rokem např. jazykového vzdělání po střední škole (kdyby se nedostala na VŠ napoprvé) nebo s rokem, kdy už bude ekonomicky aktivní a bude si moct vydělávat a odkládat, tak ten rok se jí jednoznačně bude víc hodit v té dospělosti.
Já mám prvňačku narozenou na konci července, ve třídě je nejmladší i nejmenší, aktuálně asi 111cm a 18kg. V učení patří k nejlepším, ve třídě už si vydobyla svou pozici přes to, co všechno umí, ale občas se jí někdo směje v jídelně nebo na školních akcích, že je mrňavá a patří do školky apod., a v tomto ona sociálně úplně zralá není, rozbrečí ji to, je jí to líto, reaguje hodně „školkovsky“. Ale to spíš vidím já, učitelka ji jen chválí.
Takže bych hodně dala i na tu fyzickou a sociální zralost, a pokud bych tam měla pochybnosti, šla by normálně. Pokud je v tomto v pohodě, dala bych ji dřív.
Tak záleží jak je schopna, někdo zvládne školu v 5 letech, někdo má problém jít do první třídy v 7
syn je březnový a šel normálně v 6 a půl, ale půlka třídy ve školce dostala spíš odklad, dřív nešel nikdo. Ale pokud je jinak šikovná, udrží pozornost, je samostatná apod, tak by jít mohla, stejně budete muset do poradny, to dřívější nastoupení ji musí schválit.
My se na to vybodli. Asi i z lennosti. Kluk byl dost chytrý, ale sociálně krapet pozadu - vyřídilku, kontakt s jednotlivci, dospěláky i dětmi OK. Ale ve školce brečel do posledního dne. No, brečel i ten další rok, nepomohlo to a myslím, že by brečel i dnes ![]()
@martina.se píše:
Dala jsem dřív a nelitujiale kluk je poslední srpen.. za mě by těch 14 dní už nehrálo roli
Hraje roli v tom, že u srpnového nemusíš dělat nic. U zářijového zařizovat.
Já bych to neřešila a dala do školy normálně, jak má jít. Čili do 31.srpna narozeni jdou v září do školy, narozeni v září jdou za rok. Jsem pohodlnej člověk a netahala bych dite po všech certech (PPP) kvůli tomu, aby mohlo dříve do školy. Stejně už ti chudáci nebudou mít zadnej důchod, tak ať si ukrojej ještě aspoň rok pro sebe, když můžou ![]()
Mám dvě zářijové děti. Jedno nastoupilo do školy o rok dřív, druhé půjde normálně. Řídila jsem se rozhodnutím poradny a svým instinktem. Je teda už docela pozdě to teď řešit, protože PPP mívají dlouhé objednací lhůty, vypracování zprávy taky nějaký čas zabere a zápisy se blíží…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.