Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj ![]()
Zajímalo by mě, s čím vším a kdy chodíte s děckem k lékaři??
Kamarádka tam např. chodí i s komářim štípnutím ![]()
a mě zase připadá zbytečný tam chodit s rýmou a kašlem(pokud teda teplota nepřetrváv dýl jak 3-4 dny a nejsou nějaký komplikace,třeba zelený nudličky) když to zvládnem sami doma.
A myslíte si,že je možný, že všichni-od prcka po prababičku máme stejné nachlazení??nebo by to mohl být nějaký virus?? ![]()
Tak já chodím, když si myslím, že to sama nezvládnu nebo si nejsem jistá.
S rýmou a kašlem ale chodíme běžně, když trvá víc než pár dní. Mívá hustou zadní rýmu ,hleny se snaží vykašlat - zabírají nám na to jenom kapky, které jsou na předpis. Tudíž od podzimu do jara jsme u doktora celkem často ![]()
Myslím, že je lepší jít několikrát zbytečně než jednou něco zanedbat. Náš doktor nám nikdy ani slůvkem nevyčetl, že jdeme s nějakou banalitou.
chodíme při déletrvajících teplotách a s rýmou a kšlem pokud nám po 3-4 dnech nezaberou volně prodejné léky… jinak spíš konzultuju po telefonu. určitě ne s každým kýchnutím, protože u doktorky je vždycky velká šance, že chytneme ještě něco horšího. ani s neštovicema jsem na začátku u doktorky nebyla, jen jsme se po telefonu domluvily na postupu léčby a pak jsme jenom zašly na kontrolu.
Chodíme taky jen při vysokých teplotách které trvají déle jak 48h,zelená rýma,ošklivý kašel.Určitě tam se vším neletím hned,to už by jsme tam mohli bydlet
![]()
Rozhoduji se individuálně,když vidím,že jemu hodně zle tak tam raději jdu hne, idyž má teplotu jen zvýšenou.Jistota je jistota ![]()
Dám na vnitřní pocit. Je kašel a kašel. Jakmile mám „pocit“, že to není k tomu, mastíme k dr. Když byli oba kluci ještě cca 3měsíční miminka, jezdila jsem tam fakt i s rýmou - u mimča je to problém. U starších dětí už ne. A když si nejsem jistá, volám. Většinou se dozvím, až raději přijedeme - přeci jen, já drobet přidávám a ona si taky není jen líčením příznaků jistá …
Starší synek dostal laryngytýdu, to mi bylo jasný už v noci. Takže jsem se připravila, kdyby došlo k nejhoršímu, že bych jela přímo do nemocnice. No, nakonec jsme jeli, ale až ráno - a to spíš proto, aby byl prohlídnut a dostatečně léčen .....
A staím nachlazením - jo, asi možný to je. Kluci jeden po druhým dostali zánět průdušek. Byla bych lehla taky, taky mě bolelo všechno a kašlala jsem, ale jednak jsem neměla čas sedět dvě hodiny v čekárně u svýho doktora, a jednak bych stejně ležet a potit se nemohla .....
Včera jsme o tom zrovna mluvily se sousedkou ![]()
Pokud Štěpán nemá nějaké delší teploty nebo se mi něco nezdá, tak nechodíme. Pokud má jenom rýmu a kašle a jinak bez komplikací nechodíme.
U miminka pochopitelně častěji. ![]()
Pokud teplota nad 38 trvá více jak dva dny.
Pokud zvrací.
Pokud by byla matálná, nebo měla příznaky, které nedokážu vysvětlit.
Nejdu, když má rýmu, kašel, průjem ( který se zlepšuje), když má malé zranění ( odřeniny, boule, štípance)