Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
@Camosh asi to bude kus od kusu. Kamarádka měla porod ukončený kleštěma a celkem „pohoda“, žádné velké následky, zašili a šla na šestinedělí, hojila se dobře, šestinedělí ani nedodržela. Já rodila vexem, nástřih, dítě mě porvalo, litr krevní ztráty. Šití, párání, šití, párání, šití v celkovce. První týdny jsem si ani nesedla a to ani s kruhem, pak tak 3 měsíce jedině s kruhem a na velkou jsem chdila s brekem ještě pár měsíců. Dávala jsem se dokupy několik měsíců a následky mám dodnes a to už je několik let po.
no a proto se nedivím těm, co chtějí císaře.
@Burj Chalifa píše:
no a proto se nedivím těm, co chtějí císaře.
Druhé dítě šlo císařem. Doktor mě po tom masakru k přirozenému porodu nenutil a sám mi navrhl císaře.
Prvni porod byl ukoncen klestemi, protoze jsem po velmi dlouhe prvni i druhe dobe porodni uz nebyla unavou schopna dite vytlacit ven a nepomahalo ani lehke pridrzeni bricha (zadne skakani nebo co se tu tak vetsinou popisuje). Predtim me doktor nastrihnul (zkousel dite zachytit rukama, ale nedarilo se), kleste uz pak pro me byly neco jako vysvobozeni, znameni, ze uz bude konecne hotovo. Zadna jatka se nekonala, siti bylo velmi rychle. Ano, par tydnu jsem radeji sedela na mekcim nebo na kruhu, ale nic dramatickeho.
Druhe dite po necelych dvou letech slo ven vcelku fofrem, MUDr me nastrihla, protoze jsem mela pry docela pevnou hraz, zejmena v oblasti jizvy po prvnim porodu. Siti pak bylo teda delsi, nemohla jsem se dockat, az budu moct dat nohy k sobe
Ale sedelo se mi od zacatku fajnove. PA na kontrolach doma se pak divila, ze sedim i na tvrdym gauci a zidli, ze je to siti nejaky vetsi, ale ja s tim fakt nemela problemy.
@midlajs no je to složité hodnotit. Ono vše má svá pro a proti. Otázkou je hlavně to, zda nemůže za komplikace při porodech právě různé zasahování do průběhu porodu - píchání plodové vody, oxytocín, epidurál,… Dříve byla medicína někd jinde, umíralo se na banality, které se teď dají léčit, nebo řešit. U porodů si myslím, že jsme se ale dosdtali o krok dozadu, ale to je na hrozně dlouhou diskusi.
@arcanobacterium K tomu nemám co říct a ani žádný názor na to nemám…můžeš říct klidně svůj.
Milé dámy, mám dotaz na všechny zkušené rodičky. Můj první porod proběhl pomocí vakuumextraktoru a „užila“ si dlouhé šití, sedění dva měsíce jen kruhu, dlohodobá bolest kostrče, problémy s hemoroidy apod. Celkově trvalo dlouho než se vše tam dole jakž takž vrátilo do starých kolejí. Teď čekáme druhé dítko a zranění z porodu se opět ozývají, zajímalo by mě, jakou máte zkušenost s druhým porodem, pokud první proběhl vexem. Zda byl horší, lepší, rychlejší, zda jste používaly Anibal či Epino. A taky zda jste měly epidural. Tím jak mě tam vše opět bolí, neumím si představit porod. Díky za vaše zkušenosti.
@Barinec mam stejny dotaz jako ty:-) tak cekam na nejake odpovedi…ja bych sla nejradsi na cisare jak se bojim…
@Barinec Ahoj, první porod jsem měla taky VEXEM, šití dlouhé cca 45 minut
Asi dva dny jsem si taky nemohla pořádně sednout, ale pak už jsem žádné bolesti ani problémy neměla. Druhý porod teď v červenci přirozeně, bez nástřihu, celý porod trval necelé dvě hodiny a malá měla přes čtyři kila
Oproti prvnímu porodu to byla procházka růžovým sadem
Tak třeba tě to trošku povzbudí ![]()
@axelina Strach jsem měla taky a šílený, že se to bude zase opakovat
![]()
@axelina píše:
@Barinec mam stejny dotaz jako ty:-) tak cekam na nejake odpovedi…ja bych sla nejradsi na cisare jak se bojim…
Císaře opravdu jen v nouzi nejvyšší, pořád to beru jako operaci a myslím, že pro miminko je nejlepší projít si porodními cestami, ale může se stát.
@Barinec Epino ani anibal jsem nepoužívala, epidural jsem nestihla, ale chtěla jsem ho ![]()
@lucccie píše:
@Barinec Ahoj, první porod jsem měla taky VEXEM, šití dlouhé cca 45 minut![]()
Asi dva dny jsem si taky nemohla pořádně sednout, ale pak už jsem žádné bolesti ani problémy neměla. Druhý porod teď v červenci přirozeně, bez nástřihu, celý porod trval necelé dvě hodiny a malá měla přes čtyři kila
Oproti prvnímu porodu to byla procházka růžovým sadem
Tak třeba tě to trošku povzbudí
A máš pocit, že bys byla tam dole nějak volnější. Syn měl taky právě 3,95 kg, ale teď čekáme holčičku a doufám, že bude menší.
@Barinec druhý porod jsem šla dobrovolně na plánovanou sekci. První porod vex, celkově šití víc jak 2 hodiny, po 30 minutách mě uspali, protože jim to nedrželo, dodnes mám problémy. Byla jsem potrhaná přes nástřih. Sekce byla super.
@Barinec pocit takový mám, ale možná je to jen pocit
První syn měl 3,87 a malá teď 4,17 kg.
@Billi píše:
@Barinec druhý porod jsem šla dobrovolně na plánovanou sekci. První porod vex, celkově šití víc jak 2 hodiny, po 30 minutách mě uspali, protože jim to nedrželo, dodnes mám problémy. Byla jsem potrhaná přes nástřih. Sekce byla super.
Super, to si neumím přestavit, jednu jizvu z laparoskopie už mám, nemusím tam mít další a dobrovolně.
A to ti doporučil gynekolog?