Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky…chtěla bych se zeptat jaké máte zkušenosti s dulou. Zrovna jsem o nich četla na internetu, tak by mě zajímalo, zda jste si ji třeba zaplatily a byly spokojené
Ráda si přečtu zkušenosti, já dulu kontaktuju, smluvím si rande a podle toho, jestli nám bude sympatická zvážíme, jestli si ji k porodu vezmeme. Přijde mi fajn tam mít někoho jako podporu a taky někoho, kdo komunikuje i s personálem, je podpora i pro partnera atd.
Tak, jestli mohu, přidám svůj dnešní postřeh z práce- osobní porodní zkušenost s dulou ale nemám.
Dnes se nám u porodu vyskytla rodička s dulou- viděli jsme jí poprvé a musím říct, že to těžce neklapalo, sic byla paní milá a sympatická.
Pokud nezná porodnici, zvyklosti, případně alespoň nějaký personál, abychom věděli, že se na ní můžeme spolehnout a věřit jí, není to ono.
Takže- vybírat dulu i podle spolupráce s Vámi vybranou porodnicí. ![]()
To mě zajímá - neklapalo to přesně v čem? Chtěla prosazovat věci, které se nemohou u vás, nebo jak? Takhle to zní jako že vám kecala do práce a zvyklostí, kterým nerozumí ![]()
Mnou vybraná má zkušenosti v porodnici, kde chci rodit.
Hanulínek píše: …
Pokud nezná porodnici, zvyklosti, případně alespoň nějaký personál, abychom věděli, že se na ní můžeme spolehnout a věřit jí, není to ono. …
můžeš prosím rozvést to spoléhání se a věření?
Ne, byla fakt moc milá, jen nám prostě nesedla např.se svou prezentací porodního plánu. S porodním plánem problémy nemíváme, pokud si samozř. maminky nepřejí úplné hovadiny, ale pokud nám ho přednese někdo stylem- ,,nebudete holit!!", tak takhle prostě nééé!!
Možná, kdyby to u nás znala, věděla by, že pokud si maminky nepřejí třeba zrovna to holení, musíme! jí vysvětlit pro a proti a následná domluva je možná.
A ta důvěra- je důležitá i mezi personálem a dulou- pokud má u nás v porodnici rodička doprovod- dulu, děláme potřebné úkony, ale jinak se jim snažíme dopřát co nejvíce soukromí a volnost, takže na rozdíl od jiných rodiček je nemáme neustále na očích.
No a svěřte člověka za nějž máte 100% zodpovědnost někomu cizímu.
Takže asi tak.
Přemýšlím o tom - zní to dost neomaleně, je tak nějak jasný že tam nemůže rozkazovat ![]()
Na druhou stranu mě překvapilo to, že se personál snaží dulu nechat s rodičkou o samotě (byť je to logický), tak jak je to takhle napsané, že ten přístup je jiný, tak mi to přišlo zvláštní - přístup by se neměl lišit, resp. kvalita péče. A pokud se provádí potřebné úkony, tak pak to svěření rodičky nějaké osobě bych asi taky neřešila, moh by tam stejně tak být místo duly vyklepaný partner ![]()
no asi nevím co jsem tím chtěla říct ![]()
Saroya píše:
Přemýšlím o tom - zní to dost neomaleně, je tak nějak jasný že tam nemůže rozkazovat
Na druhou stranu mě překvapilo to, že se personál snaží dulu nechat s rodičkou o samotě (byť je to logický), tak jak je to takhle napsané, že ten přístup je jiný, tak mi to přišlo zvláštní - přístup by se neměl lišit, resp. kvalita péče. A pokud se provádí potřebné úkony, tak pak to svěření rodičky nějaké osobě bych asi taky neřešila, moh by tam stejně tak být místo duly vyklepaný partner
no asi nevím co jsem tím chtěla říct
No, já nevím jestli jsem se vyjádřila úplně dobře- přesně, ale za rodičku má zodpovědnost lékař, potažmo PA, oni vedou porod a jsou odborníky.
Duly, jsou sice proškolené, ale ve finále ,,ženy z lidu", bez zodpovědnosti za rodičku a novorozence.
Kvalita naší péče je stejná s doprovodem i bez, ale v našich prostorách máme maminky bez doprovodu úplně pod nosem- víme jak zvládají sprchu, jestli se jim třeba netočí hlava, jaké jsou kontrakce… S dulou se nedá nacpat ve třech např.do sprchy a protože maminky upřednostňují duly, my se musíme spolehnout na informaci od nich, že je třeba zrovna v té sprše můžeme nechat spolu samotné.
Ohledně těch příkazů- porodnictví je o komunikaci a domluvě, příkazy přichází na řadu při průserech.
Hanulínek píše:Saroya píše:No, já nevím jestli jsem se vyjádřila úplně dobře- přesně, ale za rodičku má zodpovědnost lékař, potažmo PA, oni vedou porod a jsou odborníky.
Přemýšlím o tom - zní to dost neomaleně, je tak nějak jasný že tam nemůže rozkazovat
Na druhou stranu mě překvapilo to, že se personál snaží dulu nechat s rodičkou o samotě (byť je to logický), tak jak je to takhle napsané, že ten přístup je jiný, tak mi to přišlo zvláštní - přístup by se neměl lišit, resp. kvalita péče. A pokud se provádí potřebné úkony, tak pak to svěření rodičky nějaké osobě bych asi taky neřešila, moh by tam stejně tak být místo duly vyklepaný partner
no asi nevím co jsem tím chtěla říct
Duly, jsou sice proškolené, ale ve finále ,,ženy z lidu", bez zodpovědnosti za rodičku a novorozence.
Kvalita naší péče je stejná s doprovodem i bez, ale v našich prostorách máme maminky bez doprovodu úplně pod nosem- víme jak zvládají sprchu, jestli se jim třeba netočí hlava, jaké jsou kontrakce… S dulou se nedá nacpat ve třech např.do sprchy a protože maminky upřednostňují duly, my se musíme spolehnout na informaci od nich, že je třeba zrovna v té sprše můžeme nechat spolu samotné.
Ohledně těch příkazů- porodnictví je o komunikaci a domluvě, příkazy přichází na řadu při průserech.
jj rozumím, už je mi to jasné víc, že jde někdy o zprostředkované info
Souhlasím s tebou, vím že dula nemá zdravotnické vzdělání a kvůli tomu ji tam ani nechci, je zajímavé vidět tenhle pohled z druhé strany, moc díky
Saroya -není zač.
Ale ostatní dvě duly, které k nám chodívají jsou moc fajn, obě u nás dokonce rodily, takže prostředí i nás znají a spolupráce je 100% a spokojenost doufám na všech stranách.
Takže bych se duly až tak nezříkala, jen jak jsem napsala v 1.příspěvku- je dobré, když dula zná vybranou porodnici a poměry a zvyklosti v ní. ![]()
jj nezříkám se, napsala jsem to špatně - chci ji z jiných důvodů, od zdravot. věcí jsou v porodce lékaři.
díky, uvidíme, jak si sedneme
no holky já totiž pročetla ty diskuze tady, a v podstatě byly všechny ženy spokojené..přeci jen od kamarádek které rodí bez duly člověk často slýchá…než se manžel stihl vrátit z práce, byla jsem tam sama, sestra přišla jednou za čas na kontrolu, tím to haslo, a já tam sama zoufalá…tak nevím ![]()
chápu že PA má třeba víc rodiček na starost, a nemůže být u všech. Nemám v tomhle úplně jasno, možná ne třeba přímo k porodu ale nějaké ty jejich kurzy kojení, předporodní kurzy atd by nebyly špatné ![]()
Pro mě by to byla taky asi trochu záruka, že aspoň někdo tam pro mě bude, pokud třeba personál nebude ok ![]()
Nevím, jaká je situace v pardubickém kraji ohledně kurzů a dostupnosti dul, ale v Praze je nabídka fakt veliká. Takže já se chystám jak na kurzy, tak na schůzku s dulou. I jen povídání o představě porodu, sestavení porodního plánu atd. mi přijde zajímavý, třeba bude natolik fajn, že ji u porodu budem chtít, ale mám to otevřený.
Já právě o nikom z pardubického kraje nevím, našla jsem duly asi 4, které jsou registrované v té asociaci, tak uvidíme…třeba sem natrefí někdo z okolí pardubic ![]()
A kde jsi duly hledala? Možná bych zkusila i oslovit nějakou z jiného kraje a zeptat se, jestli neví o někom z Pardubicka
OT: v Pardubicích mám kamarádku anestezioložku, chodí píchat epidurály k porodům a je výborná. Klidná, sympatická, vše vysvětluje, ochotná…jednak ji znám jako kamarádku ale i na její práci jsou dobré reference ![]()