Dula - jaké máte zkušenosti?

18551
17.6.11 18:10

Dula - jaké máte zkušenosti?

Ahoj holky…chtěla bych se zeptat jaké máte zkušenosti s dulou. Zrovna jsem o nich četla na internetu, tak by mě zajímalo, zda jste si ji třeba zaplatily a byly spokojené

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17629
17.6.11 18:31

Ráda si přečtu zkušenosti, já dulu kontaktuju, smluvím si rande a podle toho, jestli nám bude sympatická zvážíme, jestli si ji k porodu vezmeme. Přijde mi fajn tam mít někoho jako podporu a taky někoho, kdo komunikuje i s personálem, je podpora i pro partnera atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
17.6.11 19:15

Tak, jestli mohu, přidám svůj dnešní postřeh z práce- osobní porodní zkušenost s dulou ale nemám.
Dnes se nám u porodu vyskytla rodička s dulou- viděli jsme jí poprvé a musím říct, že to těžce neklapalo, sic byla paní milá a sympatická.
Pokud nezná porodnici, zvyklosti, případně alespoň nějaký personál, abychom věděli, že se na ní můžeme spolehnout a věřit jí, není to ono.
Takže- vybírat dulu i podle spolupráce s Vámi vybranou porodnicí. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17629
17.6.11 19:19

To mě zajímá - neklapalo to přesně v čem? Chtěla prosazovat věci, které se nemohou u vás, nebo jak? Takhle to zní jako že vám kecala do práce a zvyklostí, kterým nerozumí :wink:
Mnou vybraná má zkušenosti v porodnici, kde chci rodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
17.6.11 19:43
Hanulínek píše: …
Pokud nezná porodnici, zvyklosti, případně alespoň nějaký personál, abychom věděli, že se na ní můžeme spolehnout a věřit jí, není to ono. …

můžeš prosím rozvést to spoléhání se a věření?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
17.6.11 20:15

Ne, byla fakt moc milá, jen nám prostě nesedla např.se svou prezentací porodního plánu. S porodním plánem problémy nemíváme, pokud si samozř. maminky nepřejí úplné hovadiny, ale pokud nám ho přednese někdo stylem- ,,nebudete holit!!", tak takhle prostě nééé!!
Možná, kdyby to u nás znala, věděla by, že pokud si maminky nepřejí třeba zrovna to holení, musíme! jí vysvětlit pro a proti a následná domluva je možná.
A ta důvěra- je důležitá i mezi personálem a dulou- pokud má u nás v porodnici rodička doprovod- dulu, děláme potřebné úkony, ale jinak se jim snažíme dopřát co nejvíce soukromí a volnost, takže na rozdíl od jiných rodiček je nemáme neustále na očích.
No a svěřte člověka za nějž máte 100% zodpovědnost někomu cizímu.
Takže asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17629
17.6.11 20:22

Přemýšlím o tom - zní to dost neomaleně, je tak nějak jasný že tam nemůže rozkazovat :roll:
Na druhou stranu mě překvapilo to, že se personál snaží dulu nechat s rodičkou o samotě (byť je to logický), tak jak je to takhle napsané, že ten přístup je jiný, tak mi to přišlo zvláštní - přístup by se neměl lišit, resp. kvalita péče. A pokud se provádí potřebné úkony, tak pak to svěření rodičky nějaké osobě bych asi taky neřešila, moh by tam stejně tak být místo duly vyklepaný partner :nevim:
no asi nevím co jsem tím chtěla říct :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
17.6.11 20:38
Saroya píše:
Přemýšlím o tom - zní to dost neomaleně, je tak nějak jasný že tam nemůže rozkazovat :roll:
Na druhou stranu mě překvapilo to, že se personál snaží dulu nechat s rodičkou o samotě (byť je to logický), tak jak je to takhle napsané, že ten přístup je jiný, tak mi to přišlo zvláštní - přístup by se neměl lišit, resp. kvalita péče. A pokud se provádí potřebné úkony, tak pak to svěření rodičky nějaké osobě bych asi taky neřešila, moh by tam stejně tak být místo duly vyklepaný partner :nevim:
no asi nevím co jsem tím chtěla říct :lol:

No, já nevím jestli jsem se vyjádřila úplně dobře- přesně, ale za rodičku má zodpovědnost lékař, potažmo PA, oni vedou porod a jsou odborníky.
Duly, jsou sice proškolené, ale ve finále ,,ženy z lidu", bez zodpovědnosti za rodičku a novorozence.
Kvalita naší péče je stejná s doprovodem i bez, ale v našich prostorách máme maminky bez doprovodu úplně pod nosem- víme jak zvládají sprchu, jestli se jim třeba netočí hlava, jaké jsou kontrakce… S dulou se nedá nacpat ve třech např.do sprchy a protože maminky upřednostňují duly, my se musíme spolehnout na informaci od nich, že je třeba zrovna v té sprše můžeme nechat spolu samotné.
Ohledně těch příkazů- porodnictví je o komunikaci a domluvě, příkazy přichází na řadu při průserech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17629
17.6.11 20:42
Hanulínek píše:
Saroya píše:
no asi nevím co jsem tím chtěla říct :lol:
No, já nevím jestli jsem se vyjádřila úplně dobře- přesně, ale za rodičku má zodpovědnost lékař, potažmo PA, oni vedou porod a jsou odborníky.
Duly, jsou sice proškolené, ale ve finále ,,ženy z lidu", bez zodpovědnosti za rodičku a novorozence.
Kvalita naší péče je stejná s doprovodem i bez, ale v našich prostorách máme maminky bez doprovodu úplně pod nosem- víme jak zvládají sprchu, jestli se jim třeba netočí hlava, jaké jsou kontrakce… S dulou se nedá nacpat ve třech např.do sprchy a protože maminky upřednostňují duly, my se musíme spolehnout na informaci od nich, že je třeba zrovna v té sprše můžeme nechat spolu samotné.
Ohledně těch příkazů- porodnictví je o komunikaci a domluvě, příkazy přichází na řadu při průserech.

jj rozumím, už je mi to jasné víc, že jde někdy o zprostředkované info
Souhlasím s tebou, vím že dula nemá zdravotnické vzdělání a kvůli tomu ji tam ani nechci, je zajímavé vidět tenhle pohled z druhé strany, moc díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
17.6.11 20:54

Saroya -není zač.
Ale ostatní dvě duly, které k nám chodívají jsou moc fajn, obě u nás dokonce rodily, takže prostředí i nás znají a spolupráce je 100% a spokojenost doufám na všech stranách.
Takže bych se duly až tak nezříkala, jen jak jsem napsala v 1.příspěvku- je dobré, když dula zná vybranou porodnici a poměry a zvyklosti v ní. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17629
17.6.11 20:57

jj nezříkám se, napsala jsem to špatně - chci ji z jiných důvodů, od zdravot. věcí jsou v porodce lékaři.
díky, uvidíme, jak si sedneme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18551
18.6.11 13:39

no holky já totiž pročetla ty diskuze tady, a v podstatě byly všechny ženy spokojené..přeci jen od kamarádek které rodí bez duly člověk často slýchá…než se manžel stihl vrátit z práce, byla jsem tam sama, sestra přišla jednou za čas na kontrolu, tím to haslo, a já tam sama zoufalá…tak nevím :roll:
chápu že PA má třeba víc rodiček na starost, a nemůže být u všech. Nemám v tomhle úplně jasno, možná ne třeba přímo k porodu ale nějaké ty jejich kurzy kojení, předporodní kurzy atd by nebyly špatné :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17629
18.6.11 14:30

Pro mě by to byla taky asi trochu záruka, že aspoň někdo tam pro mě bude, pokud třeba personál nebude ok :)
Nevím, jaká je situace v pardubickém kraji ohledně kurzů a dostupnosti dul, ale v Praze je nabídka fakt veliká. Takže já se chystám jak na kurzy, tak na schůzku s dulou. I jen povídání o představě porodu, sestavení porodního plánu atd. mi přijde zajímavý, třeba bude natolik fajn, že ji u porodu budem chtít, ale mám to otevřený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18551
18.6.11 14:31

Já právě o nikom z pardubického kraje nevím, našla jsem duly asi 4, které jsou registrované v té asociaci, tak uvidíme…třeba sem natrefí někdo z okolí pardubic :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17629
18.6.11 14:55

A kde jsi duly hledala? Možná bych zkusila i oslovit nějakou z jiného kraje a zeptat se, jestli neví o někom z Pardubicka

OT: v Pardubicích mám kamarádku anestezioložku, chodí píchat epidurály k porodům a je výborná. Klidná, sympatická, vše vysvětluje, ochotná…jednak ji znám jako kamarádku ale i na její práci jsou dobré reference :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí