Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky mám na vás dotaz. Já sama rodila Vexem, protože se malá dusila šňůrou kolem krku. Dneska rodila moje sestra a malá šla kleštěma. Zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi těmito porody, co se týče rizika a i toho kdy doktor šáhne po kleštích nebo po zvonu. Jinak dodám, že obě jsou v pořádku, jen mě to zajímá ![]()
Ahoj, no mi osobně po neúspěšném vaxu, mimčo vytáhli kleštěmi.. Jinak jsem četla, že se spíše používá vax.. ale když je hypoxie plodu, tak se prý nemůže použít vax… po kleštích bývá trošku na hlavičce ty kleště otlačené, ale do druhého dne to zmizelo.. za to po vaxu měl malý na hlavičce velkou modřinu, která se pár dnů vstřebávala.. a kvůlí ní měl i žloutenku, naštěstí mírnou.
a jinak stačí googlit..
Díky, tak jdu teda googlit no
Naše měla taky žloutenku, ale nikdo mi neřekl, že z toho… Mě jde o to, aby ta ségry holčička neměla nějaký problémy. naše je OK… ale holt člověk má strach
Co se týče kleští a vexu..
Po kleštích může sáhnout jen velmi zkušený lékař na odborném pracovišti - jsou potenciálně nebezpečnější pro matku i pro plod. Klešťovým porodem se může narodit jen živé dítě, nikdy se tímto způsobem nevypuzuje mrtvý plod(věřím, že jsou vyjímky, např. zdravotní stav matky, protože vex je delší, pro rodičku to může být vysilující)..
Co vím, tak v naší městské porodnici se na kleště nerodí, jen vex.
Starší dítě se narodilo kleštěmi - hrozicí hypoxie, ve chvíli, kdy už nebyl možný císař, na odborném pracovišti(mám vážný zdravotní problém, ale nevím, jestli to souviselo s volbou kleští)..Má 5 let, je v pořádku po všech stránkách. Po narození prodělal UTZ mozku. Žloutenku měl taky, ale u nás to byla jiná příčina - RH inkompatibilita.
VEX se používá, když je rodička natolik vyčerpaná, že to prostě sama nezvládne. Neměl by se používat při podezření na nedostatek kyslíku, to už tady myslím někdo psal. Otok vzniká kvůli podtlaku, žloutenka je důsledek modřiny co vznikne v tom otoku.
Kleště jsou potenciálně nebezpečné pro rodičku, proto použití pouze u porodu živého dítěte.
Vesměs záleží na lékaři, jakou metodu použije..
Pozn.: V nemocnici, kam jsem chodila na praxi, se říkalo, že jeden z doktorů (byl to kabrňák, kapacita) dokáže porodit kleštěma i dítě koncem pánevním. Ale nevím co je na tom pravdy..
Ahoj,
prvního syna jsem rodila 35+1 kleštěma. Nejdříve chtěli použít vex,ale prý když je nedonošený, má maličkou a měkčí hlavičku a tudíž vex nemůžou použít,tak ho čapli kleštěma a byl venku razdva. Naštěstí je ok,ani otlak či modřinu neměl.
Yasmin
Nám říkala porodní asistentka na kurzu, že vex se většinou používá, když je miminko trošičku špatně natočené, tak že se tím jakoby dorotuje do správné polohy. Kleště se musí použít, když se mu nedaří úplně sestoupit. Ale to je jen teorie
.
Já rodila staršího za pomoci Vexu, měla jsem to doporučené od neurologa, abych nevyvíjela moc velký tlak do hlavy (ikdyž by k němu možná stejně došlo, měl omotanou šňůru kolem krku a byl to macek ). Druhého jsem si prodsadila normálně. Po vexu měl jen modřinu na hlavičce jinak vše v pořádku.
O kleštích se nikdy neříkalo nic dobrýho, tak nevím ![]()
Ahojky všem. Je to velice jednoduché - kleště jsou metoda, která je v ČR používaná na všech porodnicích. Musí se splňovat mnoho faktorů, jako vstoupení hlavičky do určité pánevní roviny, a podobně, nebudu tím tady zatěžovat. VEX (vakuumextraktor) se používá zase ve všech porodnicích v SR, odtud se dostal k nám při přílivu porodníků ze Slovenska. Proto má každé pracoviště jiné priority. Dle mého názoru je VEX šetrnější, ale rovněž jako kleště ho musí dělat pouze skušený porodník. Pracuji jako gynekoložka v malé porodnici, kde děláme převážně VEX. Myslím, že obě metody mají svá rizika, ale pokud je provádí erudovaný doktor k záchraně miminka, jsou potřeba. Někdy už se prostě nedá udělat císař (když je hlavička moc dole) a toto jej jediné řešení. Vzhledem k tomu, že jsem zvyklá na VEX, byl by mojí první volbou při dlouhé II. době porodní, kdy hlavička nepostupuje i při snaživém tlačení ven, ale i při podezření na obtočenou šňúru a tak. Všem přeji (vzhledem k tomu, že jsem ve 31t, tak i sobě) bezproblémový porod. ![]()
No já na výběr moc neměla.. Vex nezabral, tak použili kleště.. Měl modřinu od Vexu a po těch kleštích jen trošičku otlačené a do druhého dne to zmizelo.. Nevíte někdo proč nezabral VEX? A museli použít kleště?
Ahoj ja taky rodila vexem ale nikdo mi neřekl proč, jenom sem se dočetla v propouštěcí zprávě že hrozila hypoxemie plodu a slabá děložní činost doufám že to píšu správně, malej měl po tom pěknou modřinu ale když jsme šli z porodnice domů tak už jí neměl.
opinka píše:
Nám říkala porodní asistentka na kurzu, že vex se většinou používá, když je miminko trošičku špatně natočené, tak že se tím jakoby dorotuje do správné polohy. Kleště se musí použít, když se mu nedaří úplně sestoupit. Ale to je jen teorie.
ahojda tak na mě použili obojí.Malej se otočil a šel špatnou stranou hlavičky.několikrát zkoušel vex (do toho mi na břicho skákala sestra)ale neúspěšně.vždycky to povolilo a chudák doktor byl celý od krve,taky zeď a okna..taky jsem to neudejchala tak mi dali do ruky kyslík ať si dejchám jenže já se překyslíkovala a začala jsem zase omdlívat.nakonec musel přijít sám primář a vzít malého kleštěma.což měli udělat rovnou a né mě tam trápit vexem.teď mu jsou 4měsíce a stále má od kleští prohlubeň na levé straně hlavičky snad až mu narostou vlásky tak to nebude vidět ![]()
A co nasledne poraneni po klestich? Jednou jsem byla pritomna na praxi a vetsi jatka jsem nezazila
s prominutim…
@Camosh asi to bude kus od kusu. Kamarádka měla porod ukončený kleštěma a celkem „pohoda“, žádné velké následky, zašili a šla na šestinedělí, hojila se dobře, šestinedělí ani nedodržela. Já rodila vexem, nástřih, dítě mě porvalo, litr krevní ztráty. Šití, párání, šití, párání, šití v celkovce. První týdny jsem si ani nesedla a to ani s kruhem, pak tak 3 měsíce jedině s kruhem a na velkou jsem chdila s brekem ještě pár měsíců. Dávala jsem se dokupy několik měsíců a následky mám dodnes a to už je několik let po.
@arcanobacterium Mohla bych se zeptat neceho z historie? Jak to bylo driv, to matka s mimi zemrely?