Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak kde, někde kontaktují druhý den, někde to trvá i týden, záleží odkud jste, kdo vás má na starosti, jeslti se do toho zrovna obuli trasovači na prvních hovorech (kteří připravují kontaky pro třetí hovory - to jsou ti, co volají lidem, že byly v kontaktu a musí na test a do karantény) nebo se čeká…
Nás kontaktovala hygiena až po týdnu. V pondělí kontakt, v pátek mail ze školky, SMS z hygieny další pondělí a telefonát až v pondělí odpoledne. Já objednala dceru na PCR test sama, jsou jí 4, má zdarma. Kamarádce volali až dva dny po ukončení karantény. Obě jsme z Prahy.
Záleží, jak kde, ale z praxe na lince 1221 - většina dnes došlých a řešených samotrasovacích SMS byla z kontaktů středa-pátek. Pokud nehodláš vyplňovat samotrasovací formulář, hovor bych očekávala až tak ve středu (tj. test bych si vyřídila po vlastní ose).
anonym - práce
U nás se ozvali asi dvě hodiny po tom co to odeslala škola. Ta to posílala v pondělí ráno potom co se to dozvěděli o víkendu od rodičů. U dcery, kde jsem si ji vytracovala s hygienou sama, jsem měla mail za chvíli.
Dceru jsem si objednala na test hned jak jsem se dozvěděla o tom, že je syn pozitivní a díky tomu jsem měli termín hned ten 5 den.
Tak my víme od pátku večera, že syn je kontaktem pozitivního spolužáka a hygiena stále nic. No karanténu dle sdělení školy má do čtvrtka a na test má jít ve středu či čtvrtek. Tak jsem fakt moc zvědavá kdy a zda se hygiena vůbec ozve.
Střední Čechy, tak fakt nevím no.
Hele, to je fakt individuální, jak psaly holky už výše. Prostě klasika tady, kocourkov. Je možné, že se nikdo ani neozve 🤷♀️
Byli jsme v kontaktu s covid pozitivní o minulém víkendu - zcela zdravé dítě. V úterý večer maminka holčičky vyplnila dotazník s kontakty. Dosud nám sms nedorazila, ani té mamince od covid pozitivní holčičky. Syn má od pátku potvrzen covid - taky zcela bez jakýchkoliv příznaků. Já jsem vyplňovala dotazník v pátek večer. Tak jsem zvědavá, zda nebo kdy nám smsky dorazí. okres Frýdek-Místek
Dcera 20.11. pozitivní test a dosud nás nikdo nekontaktoval. Dr nám žadanky na test neposlala, prý máme počkat na hygienu. Mezitím už samozřejmě odpadávaji další členové rodiny. Tak snad se dočkáme, už 3 hodiny v kuse zkouším volat na 6 různých čísel, ale bez úspěchu.
@Martina211
Martino, prosím, kdy se ti nakonec ozvala ta hygiena? Já čekám od 25.11., aby mi poslali žádanku na test, všechny tři děti lehly covidem (no, nelehly, ležely jeden den a pak v pohodě), takže předpokládám, že to mám taky… Nerada bych čekala na žádanku na test až do ledna, to bych pak těžko dokazovala prodělání covidu…
@Ylaria pokud jste naočkovaná, tak máte nárok na dva testy měsíčně zadarmo, tak bych na hygienu nečekala a šla sama… Pokud ne, tak zkusit přes obvoďáka, jestli Vám ji nepošle on…
My sli z vlastni iniciativy, vsichni Covid. Ja byla pozitivne testovana prvni v sobotu a volali az ve ctvrtek a ten samy den rovnou i kontaktum. Mezitim uz byla Covid+ potvrzena cela rodina, zbytecne by nam to protahovalo karantenu, kdybychom cekali na zadanku…
@Lucias12
S PL jsem mluvila, a ta mi nechce dát žádanku, prý to musí udělat hygiena, už kvůli vystopování dalších nakažených.
V sobotu nás kontaktovala škola, že dítě jde do karantény, pozitivní kontakt že třídy, hygiena ještě nevolala, kdy kontaktuji, máme čekat na zadanku od hygieny, dle pokynů školy, ale zatim nic, zase nestíhají?