Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Když byly děti malé, kupovala jsem je většinou v průběhu května až června. Až když to bylo na sandále. Ale bydlíme v Praze, takže tady je ta nabídka dostatečná neustále.
Občas se stalo, že jsem na konci léta kupovala ještě jedny. Děti je pak nosily jako bačkory ve školce.
Já kupuji třem dětem právě v tomto období tak nějak podle velikosti, co mají teď nebo trochu větší (podle zoho na kolik mm zrovna vychází velikosti). Později už se nedá nic sehnat
. Ještě se mi nestalo, že by jim sandale nevydržely do konce sezony. A kdyby jim ta noha fakt tak dorostla, koupila bych třeba v srpnu nějaké bazarové.
Ty malé nohy rostou rychle.
Teď už vím, že na léto bude potřebovat o číslo větší boty. Kupuju stejne značky, tak mám koupené Keeny z výprodeje z loňska. Donosi je pak do školy jako přezůvky…
Ale u těch malých nožek je to těžký. Koupila bych až bych až tak v květnu.
Pokud dokážeš odhadnout značku, tak klidně jich koupit pár přes e-shop, doma vyzkoušet a vrátit, co nebude sedět, pokud v dosahu není dostatečně zásobený obchod ![]()
Já kupuji většinou v lednu, když jsou výprodeje (kupuji přes net), beru minimálně o číslo větší než mají aktuálně nohu a zatím jsem se vždy trefila… 😀 Říkám si, že když budou boty velké, tak je budou mít jako papucky… (kuouji hlavně sandálky s tou uzavřenou špičkou).
Kupuju v květnu, dřív mi to přijde zbytecne, zvlášť u malých dětí. Našim roste noha skokově, takže si netroufám kupovat nějak víc předem, protože netuším, jestli nebudou mít za půl roku stejnou velikost jako teď, nebo o dvě čísla navíc ![]()
Pokud narazím na výhodný výprodej, tak klidně v zimě, to beru o číslo větší, jinak přelom dubna a května aktuální číslo. Pokud teda vím, že dítěti noha dlouho nepoporostla, tak vezmu radši o číslo větší. Ty nemáš vysledováno, jak dítěti rychle roste noha?
Já jsem včera koupila jarní boty, zacalo jaro… letní kupuju na začátku leta. Ještě se mi nestalo, že by nabídka byla omezena. S tím mám problém spíš s oblečením, když chci na konci zimy koupit ještě něco teplejsiho, maji už letní věci… Noha dětem roste skokove, jednou jim boty vydrží přes skoro dvě sezóny, jindy kupuju dvoje boty za zimu… kupovat boty dopředu u nás nemá smysl.
@Anonymní píše:
Ahoj, kdy kupujete letní boty? Dcera ma teď boty Jonap se stelkou 16cm. Vel 24.. Jenze prodavačka mi v obuvi rikala, že už naskladnují letní. Loni když jsem šla vybírat ke konci května, rikala ze uz maji téměř vše fuč.Jak mam odhadnout zda ji nozka vyroste, či nikoliv?
Dopředu bych boty nekupovala. Prodavačka tě nutí nakupovat. Jdi do jiné obuvi.
Tak ty máš malé dítě. To je jiné. My máme větší. Už ta noha rychle neskáče. Takže si můžu dovolit koupit i ve slevě dávno předem nebo objednat na netu. Třeba na Shein. To dojde tak za 1-3 týdny.
@Anonymní píše:
Ahoj, kdy kupujete letní boty? Dcera ma teď boty Jonap se stelkou 16cm. Vel 24.. Jenze prodavačka mi v obuvi rikala, že už naskladnují letní. Loni když jsem šla vybírat ke konci května, rikala ze uz maji téměř vše fuč.Jak mam odhadnout zda ji nozka vyroste, či nikoliv?
Pokud v detsky obuvi maji ke konci kvetna temer vse fuc, tak je to spatny obchod. My, jako detska obuv, vytahujeme letni boty a sandale behem kvetna, podle pocasi. Nechapu, proc by meli zakaznici nakupovat sandale v zacatku dubna. Nadmerek na cely leto stejne neodhadnes..
Pockala bych normalne do obdobi, kdy to bude aktualni.
Příspěvek upraven 02.04.23 v 09:38
Já klukům kupuji ty sandále Keen, stojí kolem 1600. V zimě je měli na mall za 550. Vzala jsem natvrdo šest velikostí dopředu (29, 30 atd) ![]()
Boty jsem nikdy nekupovala dopredu a bez vyzkouseni z eshopu. A jen jednou nebyly k sehnani boty na aktualni sezonu, shanela jsem snehule v unoru pred cestou na hory. Jasne, moje chyba, ale nakonec to slo i bez nich.
Já koupím vždycky po zime ve vyprodejich do zásoby dvoje kožené celorocky a nějaké přezůvky ve dvou větších velikostech, a jinak podle potreby shanim, co aktuálně je třeba. Zimni kupuji před zimou podle aktuálního čísla.
V lednu nosil malej velikost 22, tak jsem koupila kožené celorocky do terénu velikost 23 a 24, tenisky taky 23 a 24 a sandalky 23 a 24 ![]()
Až začneme nosit 24, v nejbližším výprodeji koupím 25 a 26, jak se růst nozky zpomalí, bude stačit i jen jedno číslo dopředu.
Starší má nárok co půl roku na nové tenisky, strasne rychle je vždycky oddela.
@Janli píše:
Pokud narazím na výhodný výprodej, tak klidně v zimě, to beru o číslo větší, jinak přelom dubna a května aktuální číslo. Pokud teda vím, že dítěti noha dlouho nepoporostla, tak vezmu radši o číslo větší. Ty nemáš vysledováno, jak dítěti rychle roste noha?
to se dá vysledovat? jako dítěti jede noha rovnoměrně měsíc po měsíci, rok po roku?
to asi ne
Ahoj, kdy kupujete letní boty? Dcera ma teď boty Jonap se stelkou 16cm. Vel 24.. Jenze prodavačka mi v obuvi rikala, že už naskladnují letní. Loni když jsem šla vybírat ke konci května, rikala ze uz maji téměř vše fuč.
Jak mam odhadnout zda ji nozka vyroste, či nikoliv?