Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den, ptam se za sestru:
Krásný den všem ☀️ Dcerka (2r2m) začala chodit do školky. Začala jsem ji dávat hned od září, jelikož tam měli adaptační týden. Prvni týden super, 2 dny jsme tam byly spolu, další den hodku s ni a hodku byla sama (uplne vpohode to zvladla) a dalsi jsem tam s ni byla / minut a 2 hodiny byla sama (zvládla taky krásně). V pondělí byla az do oběda a ve třídě jsem s ni už být nemohla, ale údajně vpohode, neplakala, jedla atd.
Vcera jsem ji odvedla a byla vpohode, ale po obědě učitelka říkala, ze hodinu plakala. Odpoledne i ráno jsme si o tom povídaly, dnes jsme šli a všechno v pořádku i v šatně, ale směrem ke třídě pláč, nechala jsem ji tam, i když plakala (vím, že delší loučení je horší), ale trhalo mi to srdce. Prý place dopoledne a jak začnou tancovat, jist nebo jdou ven, tak je v pořádku. Jen mě mrzi, že place hodinu i déle, ne jen 5 minut a jde si hrát. Co u vás pomohlo? Mame stejný naramek, tabulku kdy se jde do školky a kdy jsme doma, povídáme si přes den i večer, pozitivně motivuji. Kdy pláč u vašich dětí přešel? Bylo to ze dne na den? Co jste pro to udělali?
Prosím nepište mi, ze je mala nebo at si ji necham doma. Bohužel sem samoživitelka a musím se v listopadu vrátit do práce, záměrně jsem ji tam dala uz teď, ať tam nemusi byt rovnou od rána do večera.
Ona si zvykne, dej jí čas. Mě dcera chodila loni a teď po prázdninách opět pláč.
Známé řvala holčička ještě i v predskolacich. Je to pro ně prostě velká změna.
Dejte tomu čas, vím, že je to těžké, sama si vzpomínám, kdy dcera brečela první měsíc ráno ve školce i mě bylo do pláče. Nebojte zvykne si a bude spokojená.
Nezbyde než vydržet, zvykne si. Děláte to dobře, pozitivně působíte, to si sedne. ![]()
Nic. Dělej jak to děláš a ona si zvykne. ![]()
Ono 8 dnů školky je málo, je to pro ně veliká změna. Ta adaptace může trvat klidně měsíc… A pak každá nemoc je vrátí zpátky. Ale sedne si to časem.
Dobrý je, že plakat přestane, že se dá zaměstnat něčím. ![]()
Náš syn plakal 5 měsíců při předávání. Školku miloval, všechno fajn, jen ten proces ráno byl pro něj těžký. Nakonec u nás fungovalo předávat z ruky do ruky a podporovat, že to zvládne (potřeboval speciálně podpořit tím slovem ).
Chodí x rok a i tak ho musím ráno odvést do třídy za ruku a dát paní učitelce/asitence, aby měl svojí jistotu.
- letos si už pro něj jde učitelka sama a odvede ho, ale musí mu hned pomoc najít aktivitu (nesmí ho nechat jen tak stát), jinak ztrácí jistotu a hledá mě. Specifické dítě. A to školku má rád. ![]()
To píšu proto, že někdy se to může zdát jako detail, ale pro dítě zrovna to je důležíté.
Držím palec. ![]()
Příspěvek upraven 10.09.25 v 12:39
Jak se zacne neco dit, tak prestane plakat? Pozadala bych ucitelky, aby ji po tech 5 minutach daly nejaky ukol, co bude delat. Rano je jen volna hra a tak nejspis zatim nevi, co delat. Pises, ze kdyz se jde tancovat nebo svacit, tak prestane.
No a kdyz je doma, tak bych uz skolku neresila. Ono ne na kazdeho dobre pusobi to neustale pripominani skolky.
@VeraPec1 Musi si zvyknout, těžko říct kdy přestane plakat. Znam holčičku která plakala ve školce 2-3 roky, bavit jí školka začala až v předškolácích. Například já jsem školku vždycky nesnášela, byla ale jiná doba. Moje dcery naopak školku měly moc rády od první dne, neplakaly nikdy.. Tohle se nedá odhadnout, pokud je tvoje dcera spolcenska, ma rada deti, je předpoklad, ze bude spokojena.
Náš na jaře nastoupil ve 2 letech a trvalo to tak 2 měsíce než se chytnul. Kupodivu začal být lepší když tam začal i spát, ze jsem ho nevyzvedávala unaveného kdy bylo všechno špatně ale odpočatého ze zahrady a plného zážitku. Ale chodí jen 3 dny v týdnu od začátku, nevim jestli to je dobře nebo špatně, ale je to tak ![]()
Měli jsme to taky, strašně rozumím, jak tě to jako mámu bolí
Taky nechci svoje lásky vidět plakat. Zvykne si, chvilku to potrvá. U nás byl nejtěžší první týden, pak občas, sem tam nějaká nechuť, něco nesedlo. Takže asi tak, 10 dní, pak 2× za týden smutek a pak už si to nějak sedlo.
U nás to bylo podobné, první týdny byly dost těžké a pláč byl skoro na denním pořádku. Pomohlo hlavně krátké rozloučení a pozitivní rutina (ráno vždy stejný postup, oblíbená hračka s sebou). Postupně to přešlo a dnes už chodí do školky rád. Můžu doporučit i mateřská škola LFP, kde je přístup učitelek opravdu skvělý – hodně se dětem věnují a adaptace probíhá citlivě. Moje dítě tam ze začátku taky plakalo, ale během pár dnů to úplně zmizelo.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.