Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
chtěla jsem se zeptat, jestli některá z vás měla podobnou zkušenost se školkou. Dcera (4roky) teď od 1.zaří chodí jen dopoledne s obědem a bohužel je to pro ni velmi náročné. Doma i ve školce hodně pláče, že nechce jít, nejí ani nepije, a když ji vyzvedávám, je uplakaná až má od slziček tvrdé tričko.
Dostat jí do školky je nadlidský výkon. Jen zahlédne školku, začne zdrhat a hystericky brečet. Ve školce pak trochu uklidní a jsou chvilky kdy nebrečí. Ale jinak tam probrečí celou tu dobu. Že tam je až unavená a dnes mi vyprávěla, že jí učitelka dala do postýlky a když jsem zvonila, tak ji vzbudila.
Zvažuji, že bych ji na školku nechala až příští rok, protože je hodně citlivá a zatím vypadá že, není připravená na odloučení.
Máte někdo podobnou zkušenost? Děti si postupně zvykly, nebo jste je nechaly doma a až později školku zvládly? Ráda bych slyšela, jak to u vás fungovalo. 😊
Příspěvek upraven 08.09.25 v 19:45
@Daja2000 Musí si zvyknout. Do školky chodí týden, chce to trpělivost a čas. Hlavně ji už neodhlašuj a nic neposouvej. Když se jí nebude líbit ve škole, taky ji to posuneš o rok??
A postupně zvykat nejde? Já tohle neznám, syn nikdy neplakal, spíš byl problém ho dostat domů, protože si chtěl ještě hrát… Šel hned ve třech letech, ale s postupnou adaptací, první týden jen dvě hodiny, další do oběda, další týden i s obědem a nakonec i se spaním. Takhle plakat bych dítě ve školce nenechala.
@Zuz186 Jé, co bych za to dala, aby nechtěla ani domů ![]()
Měli jsme tu adaptaci udělat hned na začátku
. Teď už to nepomůže si myslim. Kdybych jí tam dala jen na první dvě hodiny, tak to stejně prořve celé.
Nechci to vzdát, ale vůbec nevím jak jí pomoct.
Já bych ze školky neodešla ani první den kdyby mi dítě brečel ![]()
Mě to taky přijde jako sci-fi. Ve školce byla 3 dny a už tam chtěla zůstat s dětmi. Tak hned první týden spala.
Pokud má být doma dýl jak 4 dny je jak neřízená střela. Vysloveně ji ta školka chybí.
Chodí do školky týden. Neděláš něco špatně? Nemůže to být reakce na tvoje chlácholení. Ve smyslu
Chudinko moje malá tobě je za mnou strašně smutno viď. Ne se taky po tobě stýská? Neděláš něco co by ji nutilo ve školce nebýt spokojená?
Nemá tam s někým nějaký problém? Myslím s dětmi? Nemohli si něco udělat?
Přísnější učitelka?
Nejdřív bych zkusila vyvrátit všechno okolo. Možná ale proto, že to neznám.
Bratranci taky bytostně nesnášeli školku, nejedli, nemluvili, nehráli si. Jenom tam jako byli. Ale myslím, že mladší to okoukal od staršího a ve dvou se prostě líp táhlo.
@Daja2000 píše: Více
No to je pravda, teď už je na adaptaci asi pozdě. Tak zkusit vydržet, ale kdyby to opravdu nešlo, tak bych si ji nechala ještě doma, jestli je to možné. Ve školce jí nic neuteče.
Ani nevíš, jak ti rozumím. Mé děti nedávaly a nejmladší ještě teď v předškolním roce školku nedává. On tedy nepláče, pouze je smutný a vždycky mu září očička, když zjistí, že nemusí. Dcery taky, nejstarší byla hluboce zoufalá a zažily jsme ranní bolesti bříška, zvracení, hledání důvodů aby nemusela do školky.. Podotýkám, že dcery ve školce v životě nespaly, protože jsem byla na RD a chodily tam výrazně omezeně, vlastně během celého covidu vůbec a naštěstí jsem s nimi mohla být doma. Takže tě úplně chápu, soucítím, ale neporadím, musíte to zvládnout.. Pozitivní motivace, buď optimistická, snaž se jí ukazovat kladné stránky - vím, že je to zatraceně těžké, když je tak hluboce zoufalá. Prosím, nehledej chybu v sobě, jak se píše v příspěvku výše. Věřím, že bys udělala cokoliv, abys nemusela řešit a prožívat dennodenní stres s dcerou ![]()
@teroonka Děkuji ![]()
Já jsem také s mladším na RD, takže není problém si ji nechat ještě rok doma.
Ale chtěla jsem aby byla v kolektivu a Nela nějaký režim.
Uz teď se bojím rána, protože každý den je to horší.
Když jsi s mladším doma tak to vůbec neřeš a nech si ji doma. Tohle je fakt už na trauma a nezachrání to, že před ní vyjmenuješ hračky. Dělala bych všechno pro to, aby se znala s dětmi a šla za nimi třeba v pololetí sama od sebe. Jinak si bude pamatovat tohle a příští rok se z toho bude hroutit stejně.
Prostřední mi teď nastoupil do školky a zatím tam je tak dvakrát týdne, jsem doma s mladsim. Možná bude chodit později i třikrát, ale na cely týden by mi bylo líto ho dávat, když to není potřeba. Režim můžeš mít i doma, ne? Tak kdyby to šlo, dávala bych ji do školky méně, aby toho zatím na ni nebylo moc, však predskolak ještě není a muže si privykat postupně.
ale podle její reakce na kolektiv ještě není zralá. Jsi v situaci, kdy si ji nechat doma můžeš, já bych to udělala. Školku, pokud je tam už zapsaná, bych si nechala dál v rezervě, platila školkovné a třeba dcerka obrátí, za měsíc, za dva to můžete znovu zkusit.. Neříkám, že můj názor je nejlepší, ale mluvím z vlastní zkušenosti a věř, že jsem s tím bojovala velmi dlouho a pořád to trvá s nejmladším. Ale je to kluk, navíc těžký flegmatik, tak se nehroutíme ani jeden a jedeme v modu pozitivní motivace a podpory. I tak kdykoliv to jde, chodím pro něj po obědě, mám půl úvazku a práci v terénu, tak je možné všechno.
Ty nemusíš do práce, že zvažuješ dítě odhlásit???
Jestli jsi doma, tak bych ji takhle netrápila. Ale zažila jsem takové každodenní vyvádění a řev i ráno před základkou a to teda moc fajn nebylo. Takže do předškoláků bych ji minimálně na dopoledne dala, je to i ze zákona povinné, a pokud by se to nelepšilo, vyhledala bych odborníka.
Nechala bych si ji doma a do školky nemusí fyzicky docházet ani jako předškolák.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.