Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vozim ted dvojčata do 1.tridy a mám u sebe ještě 6 měsíční miminko. Da se to, jezdím 6km, takže o dost kratší než ty a nelituju. Kluci chtějí k Ježíšku hodinky, že by po novém roce chtěli jezdit autobusem. Bez hodinek nebo mobilu je nepustim, ale možná si to natrenujeme a možná na jaře už by mohli sem tam jezdit autobusem, takže dojíždění nebude navždy. Kdybych nebyla na RD, tak odjíždím do práce, za mě zatim ok. Ale jsem tam do 20min.
30- 50 min je myšleno vožení autem? S tím, že bys ji vozila a zase jela hned domů s mladším dítětem? To mi přijde celkem náročné
Já děti také vozím, protože školu u nás máme na dvě věci, ale do sousední obce, kam je to 10 min autem a já to navíc mám (skoro) při cestě do/z práce (jen s minimální zajížďkou). Od 4.třídy tedy pak jezdí odpoledne busem, protože už není družina a ve škole končí dřív než já v práci.
Na jak dlouho by to taxikaření bylo? Jezdí od vás tím vlakem třeba nějaké starší děti, že by třeba už od 2. třídy mohla jezdit s nimi?
Vloni jsem vozila 20 minut. Prvňačku, druhačku, páťačku a školkačku. Bylo to v pohodě. Trvalo to jen cca 2 měsíce, než jsme se mohli nastěhovat k nám domů. Ale určitě bych to zvládla i déle. Byl teda problém s družinou, prvňačku a druhačku nám nechtěli vzít. A to jsem teda šílela, protože holky měly dost kroužků a představa, že je ráno odvezu do školy, pak za 3 hodiny do školy, počkat s holkama půl hodiny, dát jednu na kroužek, pak za půl hodiny druhou, za další půlhodinu tu první vyzvedout atd., byla hrozná. Nehledě na to, že jsem doma měla šíleně práce na počítači. Nakonec nám je do družiny vzali, ale byl to boj.
Pokud by blízko školy byla zastávka autobusu, ke které se nechodí přes rušné silnice, tak bych holky nechala dojíždět samotné klidně od druhého pololetí první třídy. Ale záleží na povaze dítěte.
Moje děti nikdy nechodily do školy v místě bydliště, právě ze stejného důvodu. Žili jsme spoustu let v cizině, chodily tam do škol dvě starší děti, třetí jen do školky. Vždy jsem je vozila, den co den, i když napadlo půl metru sněhu (byli jsme poblíž hor), i když jsem měla miminko, vždy jsem tahala mladší děti sebou. Bydleli jsme ve velkém městě a škola byla na opačné straně.
Nevím co by se na tom nedalo zvládnout za předpokladu, že máte k dispozici auto a můžete vozit? Můžete si to časově dovolit?
Já jsem měla denně auto (manžel měl práci kousek pěšky) a byla jsem hlavně doma, takže jsme si mohli dovolit, aby děti chodily do lepší školy dál, i když jsem měli hned jednu skoro vedle baráku.
Pokud by jste jezdila do práce a musela tam být na určitý čas, dřív než dítě ve škole, viděla bych to možná jako problém.
Vstávala jsem brzy, tvořila jsem dětem svačiny i s čerstvě vymačkaným džusem, dávala jsem oběma dětem do školy i oběd v termosce…škola začínala v 7.35, od sedmi byla šílená zácpa, vypozorovala jsem kdy nejlépe vyjet a poslední roky jsem jezdila tak, že zácpa byla až když jsem se vracela domů (naštěstí ne v mém směru).
Teď žijeme v Česku, máme o něco více dětí a zase vozím. Ale ne tak daleko, jen z vesnice do města, kdy časem děti začnou jezdit vlakem, busem…
Pokud vám nic nebrání a můžete vozit, dopřejte dítěti lepší školu a vozte.
@Anonymní píše: Více
Kolik je to kilometrů? Jako to bys v nejlepším případě strávila v autě 2 hodiny denně? Za mě je to moc, hledala bych nejakou možnost blíž
Vozili jsme takto dceru roky ráno autem, zpět MHD v rámci Prahy. Ráno jsme mladší dítě vysadili ve školce v místě bydliště a pokračovali autem cca 30 minut do školy, pak já MHD do práce a manžel autem. Pro mladší dítě jsem měla chůvu na odpolední vyzvedávání. Jako byl to fičák, dali jsme to několik let. Když šel mladší do školy, našli jsme mu vhodnou poblíž školy staršího dítěte a v okolí i byt. Byli jsme z toho dojíždění hodně unavení.
Jo, ještě dodám, že bych to znova udělala úplně stejně. Škola v místě bydliště byla fakt tragická…
@Anonymní píše: Více
Jak dlouho trvá ta cesta vlakem? Jinak dojíždět takovou dálku bych nechtěla ani jako rodič ani jako dítě. Ale když není jiná možnost, tak to neřešte
Tak do toho bych fakt nešla, radši bych se přestěhovala, pokud je ta blízká ZŠ takový problém…
@nozu píše: Více
jen můj názor - za mě školu dělají učitelé, učitelka může být skvělá nebo tragická, nebo tisíc nuancí mezi tím, učitelka je to, co je pro dítě na prvním stupni důležité
i na skvělé škole může chytit „krávu“ a i na tragické škole může dostat dobrou učitelku,
a trochu OT - jak teda je škola tragická? celá škola?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Jak daleko chodi vase deti do skoly? A jak to zvladate? Jak byste vyresili znovu? Resim 1. tridu pro dite. Bohuzel skola v miste bydliste je velmi nevalne kvality. V uvahu pripada dojizdeni do vetsiho mesta 30-50 min. dle aktualni dopravni situace. Mhd v pozdejsim veku v poho, jezdi tu vlak, takze pohodlne, ale to pripada v uvahu az v pozdejsim veku. Jak zvladate vozit dite skoly kazdy den takto daleko, jeste s mladsima? Da se to zvladnout nebo uz byste do toho znova nesli? Prosim, jen realne zkusenosti s dojizdenim. Duvody proc volit mistni skolu me momentalne nezajimaji. Anonym ze zjevnych duvodu, dekuji