Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A pak tady bude stejná diskuse jako nedávno, jak to udělat, když všichni celý celý den tráví v autě, že děti vůbec nechodí pěšky, nehýbou se, rodiče na nic nemají čas, atd. Nevěřím, že je místní škola tak hrozná, aby stálo za to obrat dítě o kamarády z okolí a všechny členy rodiny vlastně odsoudit k životu v autě.
@stinga V době kdy jsme si nemohli dovolit nemít auto jsme měli 2, výjimečně i 3 ( třetí stalo na zahradě ). Ale to řeší asi každý dojíždějící. Já bych se jednu dobu bez auta těch 30 km do oráče prostě nedostala. A naštěstí pro sebe jsem vlastně nikdy PN neřešila. Bud jsem si 1× za rok domluvila HO nebo nebylo potřeba. Ale to ťukám, ne každý má takovou kliku.
Vubec si to nedokazu predstavit. Vozim ted dceru do skolky 18km - cca 25 minut a uz ted je to na palici a to jezdime 3× tydne.
Je to na pul roku nez se nastehujem a uz ted premyslim, ze zacne nakonec az od ledna.
Dala bych ho na prvni stupen na mistni skolu a pak az bych resila dojizdeni.
2 hodiny denne na ceste pro takovy maly dite je silenost
Školu ani skolku v obci nemáme, vozila jsem asi rok deti každé jinam, celé to zabralo tak +-45minut jedna cesta a byl to hrozný vopruz. Pak mi začal starší jezdit školním autobusem a mladšího naštěstí vzali do školky blíž. Jestli jsi ještě doma tak tě ten čas tlačí méně, ale jako v nejhorším scénáři to máš pomalu na 3.5 hodiny denně…to je strašný i pro ty mladší děti
Velice bych zvažovala, jestli to má opravdu takový přínos.
Ja bych to nedělala. Ani náhodou, vubec. Strávíte v autě celej den, děcka nebudou mít blízko kamarády, nebudou moct jít po škole s nimi ven, skočit na návštěvu, projít se chvilku…budete v zimě vyrážet za tmy, odmrazovat auto předem, a co kdyz se auto rozbije, budes nemocná, bude jedno z dětí nemocný… ne, proste ne. Nechce se mi věřit, ze jediná vhodná škola je az tak daleko.. ale samozřejmě pokud neni jinak možnost nebo z nějakého důvodu trvate na te jedné škole, tak to tak udělejte. Ja jsem mela dojizdejici spolužáky, synové ted mají taky… a vsichni se shodují na tom, ze by chtěli bydlet blízko skoly..
@Anonymní píše: Více
ale soutěžení a pětky zase dává učitelka, ne vedení školy
Já tedy musím říct, že jízda autem 30 minut za ideálních podmínek k druhé nejbližší škole, mi přijde šílená a neznám jedinné místo, kde by nebyla škola blíž.
Neříkám, že takové neexistuje, ale v tom případě bych zvažovala stěhování, protože tohle je teda síla.
Fakt tam není nikde žádná jiná nebo jsi jak jedna zakladatelka, která tady vybrala nějakou super elitní školu, ačkoli by se jiná našla a obhajovala si, proč týrat dítě nehorázným dojížděním?
Jako ano, 30 minut by asi šlo, ale pokud to není to maximum a těmi dopravními prostředky je to x násobně více, tak mi to nepřijde únosné.
@stinga píše: Více
Ono už je to roky pasé, to starší dítě letos maturuje…
@carsa494 píše: Více
Tohle je taky další věc. My se třeba s maminkami ze školky/ školy začali scházet. Snažím se, aby děti i v tom městě mohli s kamarády být. Plus jsme teda na to dva. Bez manžela bych to dojíždění a kroužky s třemi dětmi nezvládla. A to je to jen deset kilometrů. Čas na děti máme. Teď jsem i zůstávala ve městě a s nejmladším jsme si zašli na hřiště atd. Ale obrovská výhoda je mít někoho poblíž. Já jsem kolikrát fakt ráda, že tam mám rodiče. Ono se řekne deset minut autem, ale minulý rok jsem měla střevní chřipku a už byl problém děti vyzvednout. Manžel zrovna dlouho v práci. Těch situací za rok bylo víc. Jak budou děti větší, tak už to bude lepší
Kde bydlíte? Nebyly by souřadnice? Jsem přesvědčený o tom, že v Česku takový problém nemůže nastat. Kromě zcela výjimečných míst, kde by snad převládaly děti z vyloučených lokalit, jsou i malé školy velmi kvalitní. Za uváděných 30 - 50 minut lze při šedesátikilometrové rychlosti ujet 30 - 50 km. Je naprosto vyloučené, aby u nás existovalo místo, odkud by byla druhá nejbližší základní škola vzdálená tak daleko. Naopak. Mám osobní zkušenost, že i z poměrně odlehlých míst na horách mají děti k dispozici vhodné spoje autobusem a vlakem, takže není potřeba je vozit. Je to jen módní folklór, který je připravuje o samostatnost a kamarády.
Takze kazdy den tam, zpatky, tam, zpatky? Za me silenost. Az 3,5 hodiny denne v aute. Z toho by mi hrablo po tydnu. A pises s mladsima, takze bys tahala dalsi dite/deti s sebou? Chudaci.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.