Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Eva2610 píše: Více
No asi je lepší počkat déle než pár týdnů.
@Daja2000 píše: Více
Jasně, to chápu. Mohlo by pomoct ji na ně nalákat. Ale spíš bych řekla, že prostě potřebuje čas, dozrát.
Dceru jsem dávala v necelých 3 letech a půl roku mluvila jen o tom, kdy už půjde do školky, po 3 týdnech si zabalila pyžamo, že tam bude spát…u mladší nástup ještě řeším, ale chtěla bych od 2 let a půl po chvílích, už se tam taky těší, jak tam vodíme ségru…jinak už jsem viděla, že paní stáhla 3leteho kluka a ve 4 letech řval stejně a na kluka je to taková bábovka…řekla ti holčička, co se jí tam nelíbí?
@Anonymní píše: Více
Neřekla co se jí tam nelíbí. Jen to jen o tom, že je tam sama a nejsem tam s ní.
@Daja2000 a chodily jste mezi děti, umí jednat a vyjednávat sama? Třeba na nějaké říkanky, sokol, plavání, do herničky…nebo jste furt sami? K prarodičům chodí?
Tyhle aktivity na to přece nemají žádný vliv, protože tam dítě není samo jako ve školce. Kdyby v té školce byla zakladatelka s dcerou, tak by nebrecela.
Pak mě ještě napadá, co nějaká adaptace na kolektiv děti mimo skolku? Maly měl od tři let cvičení (bez rodičů), od ctyr sem tam příměstský tábor s režimem plus minus skolkovym a když ve 4,5 nastoupil do školky, byl s tím úplně v pohodě. A to je v některých věcech krapet “opozdenej”. Ale tím, jak relativne dlouho před skolkou někam samostatně docházel, tak byl relativne zvykly pobývat mezi dětmi a někoho dospělého respektovat.
Ano, když jsme mezi dětmi, na hřišti, v herničce, na akcích, tak se zapojuje sama mezi děti. Hraje si s nima a všechno. Ale musím byla v dosahu já.
K prarodičům nechodí, nechce.
Jasně, párkrát byla na hlídání, ale jak je starší, tak je to těžší v tomhle.
Od miminka chce být jen semnou. Snad do dvou let se nenechala od nikoho pochovat, než od nás rodičů.
Ale to musíme změnit, aby to pak v té školce zvládla.
Určitě jí přihlásím na nějaký kroužek a začne chodit na hlídání. Jinak to nepůjde.
@Semtex Určitě chci @Semtex
Určitě něco takového provedeme.
Přihlásím jí aspoň na nějaký kroužek, který ji bude bavit. A něco dalšího vymyslíme😊
Ale půjde, neboj se. Některým dětem to odpoutani trvá dyl, ale nakonec to zvládnou všechny.
Já myslím, že by to mohlo zafungovat☺️ nebo mě ještě napadá, neměly jste třeba nějaký domácí rituál, o který dochazkou do školky přišla a který by stalo za to obnovit? My jsme třeba v pondělí a pátek jezdili vždycky na to cvičení, a spojili to ještě s dalším sportem, takže jsme byli cele ty dny na výletě. Tak pátek jsem nechala zachovany cely a ten další den jezdíme jen na odpoledne a dopo jde do školky. Tak třeba by pomohlo, ze byste něco dělaly spolu úplně jako dříve, aby měla nějakou takovou pravidelnou “jistotu”, a k tomu by pak občas chodila do školky?
Proběhla nějaká adaptace? Chodilo dítě předtím na nějaký kroužek, je zvyklé být hodinu bez matky, hlídané kamarádkou apod? Pokud ne, je to docela šok, z nuly na 100.
Mám děti úplně jiného ražení (do školky se těšily, nepadla jediná slza), ale synovec je na tom podobně. Nastoupil až do předškoláků a fakt to není lepší než před rokem. Spíš horší. Podle mě běžné dítě ve čtyřech letech chce být s vrstevníky. Svým dětem už bych doma prostě nestačila, natož tomu staršímu, když jsem se k tomu starala o mimino. Takže já bych tu školku nevzdávala, místo platila a zkoušela to postupně, hledala jiné cesty. A samozřejmě primárně pátrala, proč se tak chová, odmítá.
@Lojzísek píše: Více
Naše holky šly taky z nuly na sto. Ani to hlídání prarodičem nebo v herničce neznaly. A školku od začátku milovaly a o víkendu byly smutné, že není. Nejstarší šla do dětské skupinky ve 20 měsících. Tedy jen na 3 dny, na víc nebyla ve skupince kapacita. A také byla smutná ve dnech, kdy tam nemohla.
Příspěvek upraven 08.09.25 v 21:39
@Janča6 píše: Více
U nás to bylo stejné
Tím se nechci chlubit, děti jsou prostě různé. Jen mi nepřijde moudré to o rok odložit (úplně odložit). Stejnou situaci máme v rodině a nepomohlo to ani omylem. Běžné dítě ve 4 letech zralé je, úplným odkladem se dle mého jen prohloubí jeho strachy a obavy, se kterými se mělo pracovat.
Dočítám diskuzi, njn, tohle dítě potřebovalo přípravu, která neproběhla. Nějak začít, co jiného, vrátit se na začátek. Bylo dost naivní očekávat, že bude v pohodě, když nezvládne ani hlídání prarodiči nebo si hrát v herničce bez mámy v dosahu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.