Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lojzísek píše: Více
Jj, taky se tím nechlubím. Nemám na tom žádnou zásluhu, je to povahou dětí. Je pravda, že dcerka zakladatelky potřebuje přípravu. Zkusila bych být ve školce s ní, třeba hodinu. Pak společně odejít domů. Po pár dnech být s ní a po půlhodině odejít, za chvíli se vrátit atd.
@Eva2610 ale ano, učí se děti spolupracovat, hrát si s dětmi a posiluje to jejich sebevědomí, že si něco dokáží zařídit sami a hlavně se motivují mezi sebou, učí se navazovat kamarádství…starší dceři to teda hodně prospělo, že byla často mezi dětmi a ve školce ji pak chválily, že si vyjedná mnohem více, než některé starší děti…s mladší dcerou chodím už méně mezi děti, ale snažím se aspoň něco zachovat a je to znát, že je stydlivější a miluje tu svoji starší ségru a vše chce já taky ![]()
Asi neni zrala. Adaptace teda asi zadna tez nebyla, nechápu, ze to neni vsude standart. Ja bych na toto nemela. Ze skolky bych ji vzala a zkusila postupně možná az po novém roce… Nebo az dalsi září. Ale ja ti u deti nikdy nezažila, Krome prvního sly az ve 4 letech, kdy byli zrali a ti mladsi s adaptaci, ktera byla super.
Ahoj, jak zaznelo vys, zkusila bych prijit na to proc nechce nebo vymyslet ritual? Maji povolene hracky alespon behem zari? Dle me zkusenosti, kamaradka mel synav 4letech se mu nechtelo a za rok to bylo jeste horsi - to uz fakt rvali srdce. Na druhou stranu kolem me to vsichni “prdnou” od roka do minijestlicek na 2-3 dny v tydnu a sly do prace (dobre misto/penize navic/ cista hlava atd.) a nikdo nemel problem s adaptaci. Ale je to vzorek max 20 deti, takze jsme mozna meli jen stesti. Zminila jsi, ze sama si skolku nemela rada, nemuzes se tak ty citit diskonfortne a proto mala ma ten problem? Protoze pokud jsi jen trochu ve stresu, tak to deti bohuzel poznaji a ma to na ne vliv… at to vyresite jakkoliv, drzim palce
@Daja2000 píše: Více
Idealne se o skolce doma nebavit vubec. Jen rict, ze musis do prace, doma nikdo nebude a ze se jde. Je to prvni tyden, nedelala bych unahlene zavery. A zalezi, jak se k tomu stavis a podavas to ty, zda musis do prace a zda negativni pocity neprenasis na dite. Nektere deti ve skolce u nas brecely, ale zustaly tam a casem uz nebrecel nikdo, videla jsem to behem adaptace, kdyz jsem tam byla.
@Anonymní píše: Více
A brečely fakt celou dobu, co tam byly? Zakladatelka nemusí do práce, je na RD s mladším a dcerka to ví.
Jak může říct dcerce, že musí do práce, když je doma s mladším dítětem?
To že je dítě citlivé nemusí být bábovku?
Jak může někdo po týdnu ve školce říct, že 4 leté dítě není zralé ![]()
@ibis píše: Více
No kdyby řvala v šatně a pár minut po odchodu mamky a pak se normálně zapojila do činnosti, tak bych řekla, že je brzo na nějaké závěry. Ale to, co popisuje zakladatelka, je extrém. To jsem ještě neviděla. Že třeba dítě průběžně během dne pofňukává, bych taky ještě brala. Ale ne totálně proslzené tričko.
@Daja2000 píše: Více
a myslíš, že se to za rok změní?
to tam stále nebudeš s ní a bude problém
naopak za rok už bude mít větší přehled, jestli jsi nebo nejsi doma, jestli tam musí být, nebo je možnost být s tebou…
Nechala bych si ji týden doma a pak bych ji dávala postupně na hodinu, hodinu a půl, přičemž bych seděla v šatně (jestli to teda s dvouletakem zvládnete).
Vysvětlila bych ji přesně, co dělám a proč (skolka je super, ale zdá se, že je to pro tebe teď moc náročný, takže to uděláme takhle - týden budeš doma, odpočineš si, a pak začneme znovu a lépe, postupovat budeme tak a tak, proto a proto. Nesnažila bych se jí namluvit, že nemá proč brečet, že je přece všechno skvělý, tvářila bych se, že situace je náročná, ale my to zvládneme, tímhle a tímhle postupem, a děláme to proto a proto).
Úplně to vzdát by se mi nechtělo, jestli si zvykne, bude to super pro ni i pro tebe i pro batole. Taky bych se bála, jak to proběhne příští rok, pokud si teď vybrečí, že chodit nebude. Na druhou stranu to, co popisuješ, mi přijde už trochu moc drsný.
@Janča6 píše: Více
Zakladatelka tu v podstatě odpověděla sama. Dítě na to nebylo vůbec připravené. Nedokázalo pobýt s prarodiči ani jinde samo bez mámy za zadkem. Bylo dost naivní očekávat, že to v mš bude najednou jiné, navíc bez adaptace, kterou tohle dítě očividně potřebovalo.
@Lojzísek Také souhlasím.
Ale ona celé léto nemluvila o ničem jiném
Na školku jsme jí hodně připravovali.
Ale očekávání a realita, byla pro ní jiná no.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.