Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kolik je dítěti, se kterým jsi na RD? Pokud je to relativně čerstvé miminko, tak nemůže to být částečně reakce i na to? Jakože mamince se narodilo další miminko a já teď musím od ní do školky, tak to tedy ne.
Jinak 4leté je už celkem velké, to už by zvládat mohla. Proč jste ti vlastně nezkoušeli už minulý rok?
Velká škoda, že jste neudělali nějakou adaptaci, pro dítě to je šok… V některých školkách je to už standard (byť pořád často ne za přítomnosti rodiče, ale třeba i to časem doženeme…), někde dokonce „povinné“. Možná by stálo za to jí ještě zkusit? Dát jí třeba na týden-dva od školky oraz, namluvit jí k tomu nějakou pohádku ala jsou prázdniny (ať nemá pocit, že si to vybrečela) - a potom začít s postupnou adaptací. Dávat jí tam třeba jen na ty 2 hodiny a postupně navyšovat, nedávat jí hned třeba každý den, ale třeba jen 2-3 dny v týdnu a postupně to navyšovat. Hned bych to nevzdávala, pro ty děti je fajn být v kolektivu a tobě to co si budem taky pomůže…
@Yxc28
Mladšímu jsou dva. A nemyslím si že jí vadil, že on je semnou doma.
I mi říká, že ještě nemůžu do práce, protože je bráška malý a musím s ním byla doma.
A zkusíme to tak udělat. Nechat ji chvíli doma, a pak bude chodit postupně. Aby se nejdříve apadpovala a zjistila, že je školka super.
Ted v tuhle chvíli, nechce ani o školce slyšet.
Pokud jsi doma, tak vůbec neváhej a nech ji doma. Proč ji zbytečně trápit. Za rok bude zralejsi a půjde to líp. Všem dětem Skolka příště nesedne, já jsem třeba školku nenáviděla.
@Eva2610 Já právě také školku nenáviděla a z ní do teď trochu trauma
.
Proto to asi tak řeším.
Ten pláč musí mít nějaký důvod. Je potřeba na něj přijít.
Neumí vyjít s dětmi?
Bojí se učitelky?
Není zvyklá na režim ve stravování?
Není zralá sociálně?
Není si jistá v sebeobsluze?
Je tam nějaká jazyková bariéra?
Je psychicky, fyzicky v pořádku?
Není důvod společné WC?
Je schopná ujít vycházku?
Je samozřejmé fajn, že nechodíš do práce a máš tu možnost zkusit to později. Za rok by šla rovnou s bratrem. Na jednu stranu…
dítě by mělo nastoupit do školky v takové kondici, aby vědělo, co ho tam čeká, aby se umělo částečně najíst a obléknout. Aby vědělo, že když něco bude potřebovat, má si říct učitelce.
Možná je malá hodně závislá na domově a rodině, jsou takové typy dětí. Někdy to člověku vydrží dlouho. Třeba můj známý sice do školy chodil, ale i jako dospívající, dospělý, byl rád doma, s rodiči, později se svou rodinou.
Zkrátka…ty se ptáš, co s tím, kdybys byla čerstvě v práci, musely byste to obě vydržet, nebo práce nechat, nebo zaplatit hlídání. Takže když malou vezmeš domů, asi ji prospěješ, ve třídě odpadne stres, a dál se uvidí no. Myslím si ale, že v září brečí většina třídy. Ty děti jsou postavené před hotovou věc. Je září, jsou ti tři. Jenomže…každé je úplně jiné…a ne každé je na to připravené.
Takové to nepolevit, nebo to za rok bude stejné, bych brala u dítěte, které ráno v šatně dělá scény, pak třeba řve 5 minut po odchodu mámy a pak se zapojí a je ve školce spokojené. To, co popisuješ, je šílené. Máte štěstí, že jsi na RD s mladším. Zítra už malou do školky nedávej. Dej jí třeba 2 týdny „volno“ a pak na hodinu do školky. Postupně prodlužovat. Některé školky dovolují, aby tam ty počáteční dny byl rodič s dítětem.
Jen kdyby toto přetrvávalo i v předškolní třídě, tak bych to řešila s psychologem. Aby pak neměla problém ve škole.
Já tohle neznám, mně 2,5letá dcera první 2 týdny ve školce brečela, když jsem ji odváděla po obědě, že ostatní děti tam mají postýlky a ona tam spinkat nemůže. Měli povinnou 2týdenní adaptaci, kdy nováčci (ve věkově smíšené třídě) prostě museli odcházet po obědě. Dcera tam teda nikdy neusnula, ale po adaptaci byla šťastná, že už nemusí domů.
@Daja2000 píše: Více
No tak to je jeden z důvodů, proč dítě takto reaguje. Kdybys musela do práce, brzy by dítě pochopilo, že není zbytí a musí si zvyknout.
@Daja2000 nechala bych jí doma, když to nepotřebuješ a zkusila bych to příští rok dítě psychicky dospěje a bude lépe, taky jsem syna stáhla ve3letech trápil se a já byla doma ve4 pak šel bez problémů
@Eva2610 Nevadí, radši ji budu mít ještě rok doma než toto.
Jen je mi líto to vzdát, protože má tam teď i učitelku kterou zná a kamarádku sousedku.
Ale ty ji tam vůbec nezajímají, ta se tam snaží teď jen přežít.
Ale asi se nedá nic dělat, uvidíme jak to půjde.
Zkusíme to za dva týdny, jen na hoďku ze začátku. Když to nepůjde, tak si ji užiju ještě rok doma.😊
@Janča6 ano zná. I paní učitelku zná mimo školku. Ale ony jí tam vůbec ted v téhle situaci nezajímají.
@Daja2000 píše: Více
Tak ji nech doma. Já osobně bych nic nezkoušela ani za dva týdny, ale ta rok, nebo třeba od ledna.
A nevyčítej si jestli si udělala, něco špatně každé dítě je jiné a každé to snáší jinak, každá máma se snaží pro toho prcka udělat to nejlepší
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.