Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych nejela. Kdo z toho bude co mít? Počkat rok, dva a užije si moře i malá.
No my jsme jeli s 8m do Chorvatska ![]()
Ale tedy jeli jsme i babičky a děda. Tam i zpět jsme jeli na noc, malá to celý prospala.
Ale upřímně znova už bych s takto malým dítětem nejela. Podruhé jsme byli u moře tedy letecky, když měla 2,5 roku a to už byla paráda! Užili jsme si to všichni ![]()
Každý to má nějak, pokud si rodiče troufají, tak proč ne? Já bych třeba asi nejela, ale každej to máme jinak
že z toho dítě nic nemá? No tak asi uplně kvůli dítěti tam nejedou, změna prostředí pro rodiče je taky fajn. Dítěti v kočárku je to jedno ![]()
@Nikolka29 píše: Více
nejela bych, protože bych si to zcela jistě neužila já a s největší pravděpodobností ani dítko. Resp. dítku je to uplně šumák a ta cesta je marast kolikrát i s většími dětmi. Představ si, že ti po hodině začne plakat a bude plakat celou cestu
počkala bych, až bude krapet větší a užijte si to všichni ![]()
Někdo nutí tebe? Nebo se vyjadřuješ k někomu jinému? Každý svého štěstí strůjcem, osobně jsem považovala cestování v tom prvním roce za o dost snazší, než když děti odrostly a byla z nich živá a výrazně méně spavá batolata. Ale znám lidi, co takhle jeli a prý pohoda - ovšem nikdo z nich to nedělal kvůli prospěchu dítěte, ale protože si sami rodiče potřebovali odfrknout. A to píšu z pozice člověka, co vzal starší dítě autem k moři až někdy ve 4,5 letech, a to ještě o dost blíž než do Itálie.
Kdy s dítětem k moři? - Tehdy kdy se tobe - rodicum bude chtit.
No muj prvni syn v sutě nevydržel a druhý je automobilový miláček takže záleží na dceři jak snáší auto.. pokud je kojena a přes noc spí tak jo ale rozhodně bych jako kojící 9 hodin neřídila..ja ty cesty s detmi jezdím sama ale od 4 let proto to píšu..
@Maggdallena píše: Více
no přesně - to je jediná správná odpověď
![]()
@Nikolka29 Poprve byly nase deti ve veku 7r, 5r a 2r. 2r z toho jeste nic moc nemela a nic si z toho nepamatuje. Popravde jsme ji tam vesmes honili po plazi, kdyby nebylo starsich, pockala bych tak do 4-5r. S miminama k mori jen, kdyby byla nejaka zdravotni indikace.
Jeli jsme autem do Chorvatska do kempu pod stan se 4 dětmi - 7 let, 5 let, 3,5 roku a 6 měsíců. I ta nejmladší si to moc užila. Samozřejmě si tu první dovolenou u moře nepamatuje. Ale byla tam nadšená. Podle mě víc, než by byla někde u přehrady v ČR. Mělké teplé moře, jemný písek, skoro žádné vlny.
Dokud byly děti “jen” 3, tak jsme jeli na stejné místo s karavanem, nejmladší bylo 8 měsíců.
Vždy bez hlídání, na 3 týdny. A bylo to super.
Starší byla letecky u moře v roce, mladší cca v 10 měsících. Užili jsme si to vždy všichni. U toho půlročního dítěte bych zvažovala hlavně to, jak snáší cestování, změny prostředí a teplot. Pro naši rodinu by tento typ dovolené nebyl vhodný. Teda a věta „to dítě z moře nic nemá“ mě dlouhodobě zvedá ze židle. Tak v rodině jsou i další členové, ne? Pokud je dítěti šumák, jestli je na Slapech nebo u moře a rodiče moře milují, proč by tam nemohli jet? To jako budou čekat dalších několik let, než jim to okolí dovolí?
Záleží, jak zvládá auto, v jakém ročním období a proč. U prvorozeného bych klidně počkala do dvou tří let, u mladších už člověk bere ohled i na sourozence.
Zajímá mě Váš názor, protože mě nepřijde v pohodě jet s malou v 5-6 měsíci k moři ještě autem až do Itálie. Zajímá mě pouze Váš názor. Pro rypalky není tato diskuse založena. Děkuji