Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, prosím, dělá se kyretáž v některých případech při přítomnosti myomu? Nebo kdy se vlastně doporučuje?
A jak dlouho je člověk po kyretáži doma? Nebo může jít ihned druhý den do práce??
@Janica78 kyretáž u myomu nemá moc smysl, neslyšela jsem, že by se to dělalo (a když jsem řešila svůj myomek, tak mi jí nikdo nenabízel, tam je diagnostika ultrazvuková a hysteroskopická, je-li třeba).
kyretáž se dělá z různých důvodů, může být třeba probatorní (aby se zjistil např. důvod nadměrného krvácení u menses), nebo se s její pomocí dočišťuje děloha např. po nekompletním spontánním potratu nebo nekompletním odchodu placenty po porodu či u zamlklého těhotenství, kdy se plod už nevyvíjí a je mrtvý, ale tělo odmítá spustit krvácení a samozřejmě se pomocí kyretáže provádí umělé ukončení těhotenství po 6.tt, kdy už nejde plodové vejce odsát.
obvykle jde, když je to nekomplikované, o ambulantní zákrok, já přišla ráno v 7:00, v 9:00 mi to dělali (důvod bylo to zamlklé těhotenství) a kolem 14:00 mě pouštěli domů, do práce jsem šla normálně druhý den, nic mě nebolelo a nekrvácela jsem silněji, než při menstruaci. Někde (tuším Apolinář např.) nechávají po kyretáži ještě přes noc v nemocnici.
@Janica78 Nemám sice myom, ale polyp… Jdu na hysteroskopii, ale dr mi k tomu napsala do žádanky i kyretáž…
Karkulko a hysteroskopie se tedy dělá vaginálně? Omlouvám se za hloupý dotaz, ale mám v tom hokej.