Kdy studovat
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
kdy studovat
Ahoj.
Prosím o rady. Kdy byste studovali navazující magisterské studium spíš, když jsou děti před školkou do 2 let věku nebo pak, když jsou starší a samostatnější ve školce, škole, na kroužcích? Mám staršího syna dva a čtvrt roku a mladšího 3 měsíce. Doteď jsem to vcelku zvládala doma včetně kroužků, výletů.. Ale poslední doba byla náročná, mladší měl zadní rýmu, chrochtal dva měsíce v noci (doktorka říkala, že to tak někdy kojenci mají, tak jsme klasicky podložili matraci, zvlhčili vzduch, do nosu stříkali mořskou vodu,..), bydlíme v malém bytě a já s dětmi jsme v jedné ložnici (manžel teda spíš spí na pohovce v obýváku), tedy byli jsme často vzhůru a děti se střídavě budily. Nakonec to dolehlo na mě, jeden den jsem měla horečku a strašnou nevolnost, musela jsem se trochu prospat. Ještě fungují hormony pro bdělost, ale se dvěma už je to větší mazec. Starší syn odpolko většinou nespí a odpadává často až mezi 21-22h a já skoro s ním (večery pro sebe moc neznám), i když chodím ven, zabavuji ho, jak se dá. Kojim mladšího, má prdíky, i když zvažuji, co jím. Snažím se mateřskou užívat a ráda bych sebrala časoprostor a energii na práci / studium. Kluci jsou na mě dost fixování. A teď mě starší rodiče kolem většinou straší úslovím „malé děti malé starosti, velké děti velké starosti“.. nedělám si iluze, že vše bude snazší, až budou starší, budou to starosti jako školky, školy, kolektiv, kroužky, aby nepropadly drogám v pubertě a byli šťastní…ale teď mi přijde, že by jednou mohla přijít doba, kdy by mě potřebovali míň, víc spali a měla jsem víc času pro sebe, i když už budu pracovat (možná studovat)? Asi si někteří myslí, že jsem naivní. Zase jsou někteří starší i pozitivně naladění, že když jejich děti vyrostly z dětských nemocí, byly docela chytré, úspěšné a samostatné (pozitivní jsou v menšině)
. To většina starších už zapomněla, jak náročné byly ty probdělé noci s nejmenšími dětmi nebo to je fakt čím dál horší, jak rostou anebo je to individuální? Zajímá mě to z pohledu práce a studia… díky moc za názory. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
My máme tři děti celkem brzy za sebou. A když bylo nejmladší rok a 5 měsíců tak jsem začala pracovat z domu na poloviční úvazek. Občas jedu i do kanceláře, ale to bývá minimálně. A jsem spokojená. Někdy je chaos a dělám hodně i večer a nebo o víkendu. Důležitý je celkem fungující tatínek. Když mám opravdu něco důležitého tak se stará jak přijde z práce o děti a já pracuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám za sebou studium s ditetem od narozeni do roku a aktuálně studuju zase, děti už mám 3, školka a 2× škola. Fakt nevim, co je lepší. Tehdy bylo nejhorší to, že s tim mini dítětem žádný čas neurves, to vyžaduje nonstop péči. Takže jsem se učila vždy, když spal. Neznala jsem volnou chvíli, neznala jsem odpočinek. Bud jsem se venovala jemu nebo skole. Nonstop proces. Teď je samotná návštěva školy pro mě relax, užívám si ty dny, kdy se o děti komplet stará manžel a já si jen sedím ve škole. Tehdy jsem byla akorát tak ve stresu, malý kojeny mimino jsem chtěla mít u sebe, ne na hlídání (i když s tatínkem i babičkou mu bylo skvělé, ale hormony, no…). Zase ale není ten čas na učení. Pul dne jsem v práci, pak domácnost, úkoly, učení, kroužky, vyvencit děti…večer jsem ráda, že mám chvíli klid a učit nebo psát seminárky se mi fakt nechce. No nevím, kdybych si měla vybrat, studovala bych asi s tím malým miminem. Ale se zkusenostma, co mám teď (a tehdy jsem nemela).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Začala jsem studovat, když mladší byly 2 roky a staršímu necelé 4. Skončím předtím, než půjde starší do školy a budu mít čas se věnovat jemu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že to je fuk (pokud to není nějaký hodně náročný obor s povinnými praxemi). Z mé zkušenosti je stokrát lehčí studovat při malých dětech (třeba jen s polovičním úvazkem), než při plném úvazku. To je tak jediný poznatek, co mám. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Studovat jsem začla s mladším, když mu bylo 8m, hlásila jsem se v jeho 2m. Náročné, ale dá se, stará se tatínek. Studium končím s jeho nástupem do školky, teď dodělávám Bc. Navazující zatím neplánuju. Dny, kdy jsem ve škole miluju, je to pro mne relax a oddech od dětí ![]()
- Citovat
- Upravit