Tropy a figury jsou jazykové prostředky?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Tropy a figury jsou jazykové prostředky?
Ahoj, nevlast. dcera se chystá na MZ z ČJ. Vždy jsem si myslela, že jazyk. prostředky jsou tropy a figury. Teď jsem ale nabyla dojmu z učebnice, že zvlášť se v textu určí tropy a figury a zvlášť jazykové prostředky (např. řečnická otázka, nedořečenost atd.). Jak to tedy je? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@maskovak píše: Vždy jsem si myslela, že jazyk. prostředky jsou tropy a figury.
Lituju středoškoláky, pokud se mají biflovat teorii, namísto aby se prakticky učili vyjadřovat se strukturovaně, srozumitelně a poutavě. To dělení jaz. prostředků je prý takto:
1. Tropy
Metonymie, synekdocha (hyperbola, litotes, perifráze), eufemismus, dysfemismus, ironie/sarkasmus/persifláž, alegorie
2 Figury
2.1 Opakování slov
epizeuxis, anafora, epifora, epanastrofa, antiteze
2.2 Hromadění hlásek
aliterace, zvukosled, onomatopoie, paronomázie, figura etymologica, eufonie, kakofonie
2.3 Hromadění významů
pleonasmus, tautologie, gradace, anticlimax
2.4 Řečnické figury
řečnická otázka, řečnická odpověď, apostrofa, inverze
2.5 Odchylky ve větné stavbě
anakolut, elipsis, apoziopeze, osamostatněný větný člen, zeugma, asyndeton, polysyndeton, parenteze
Ono to ještě nebude vše. Personifikace, epiteton constans/ornans,…
- Citovat
- Upravit
@Tala20 To chapu, pamatuji si to ze skoly, ale jde mi o to, zda jazykove prostredky jsou tropy a figury nebo jeste i neco jineho…Nabyla jsem dojmu, ze se zvlast urcuji tropy a figury a zvlast jazykove p.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mne je pojem „jazykové prostředky“ nesmírně široký. Zahrnuje například:
Užití slov (dikce) - spisovný jazyk, nářečí, argot, žargon, neologismy, archaismy,…
Syntax - volba jednoduchých či rozvitých vět, souvětí se vztahy vět hlavních a vedlejších
Rod (voice) - užití rodu činného nebo trpného
Vid (aspect) - dokonavý, nedokonavý, vyjádření trvání a průběhu
Tón (tone) - vyjadřuje postoj autora k předmětu. Stejný děj je možno líčit vědecky neutrálně, ponuře, strašidelně, vesele a humorně, suchým popisem, poetickým líčením či náznakem, nadsázkou (hyperbolicky)…
Použití tropů a figur tedy patří k jazykovým prostředkům. Ale netroufal bych si tvrdit, že to jsou JEDINÉ jazykové prostředky.
- Citovat
- Upravit